Klaipėdiečio sukurtas memas užrūstino Laisvės partiją: sulaukė kvietimo į teismą

Klaipėdietis tinklaraštininkas Arūnas Marčauskas savo sukurtu memu užrūstino Laisvės partiją. Kvietimo į teismą vyras sulaukė po to, kai socialiniame tinkle įdėjo šios partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės atvaizdą su sovietine simbolika. Ties politikės nuotrauka puikavosi pionieriškas šūkis rusų kalba – "Visada pasiryžęs!"

Užkliuvo sovietinė simbolika

Pareiškimą policijai parašė A.Armonaitės pavaduotojas partijoje Mindaugas Tarnauskas.

"Aš ne teisininkas, tegul policija išsiaiškina – ar gali būti viešai naudojama sovietinė simbolika? Pareiškimą parašiau kovo mėnesį. Tačiau trečiadienį teko parašyti dar vieną. Sulaukiau A.Marčausko skambučių ir žinučių su grasinimais", – neslėpė M.Tarnauskas.

Pats A.Marčauskas tikino, kad skundų dėl sovietinės simbolikos naudojimo savo kūryboje sulaukia ne pirmą kartą.

2017 m. klaipėdiečiui jau teko aiškintis policijai po tuomečio Klaipėdos savivaldybės tarybos nario Viačeslavo Titovo skundo teisėsaugai.

A.Marčauskas sukūrė aplikaciją, kurioje V.Titovui už nugaros plaikstosi Sovietų Sąjungos vėliava su kūju ir pjautuvu, tačiau matyti ir nacistinės Vokietijos svastikos ženklas.

Arūno Marčausko memas

"Ne pirmas kartas. Aš juk žinau ir net savo paskyroje viešinu, kokiais teisiniais pagrindais remdamasis dirbu. Vis dėlto policijos pareigūno skambutis mane nustebino. Nežinojau, kas parašė pareiškimą, policija to neišdavė. Tai, kad Laisvės partijos pirmininkės pavaduotojas, susisiekimo ministro patarėjas M.Tarnauskas yra šio skundo autorius, sužinojau tik atvykęs į Klaipėdos apylinkės teismą, gavęs šaukimą", – pasakojo A.Marčauskas.

Klaipėdietis manė, kad liudytoju į teismo posėdį kviečiamas dėl Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atliekamo tyrimo vienoje įmonėje, kur A.Marčauskas laikinai dirbo.

"V.Titovas manęs iki teismo salės nenutempė, o M.Tarnauskui pasisekė. Tik salėje pradėjus garsinti bylos medžiagą supratau, kad teismo posėdis vyksta dėl mano memo. Aš teisėjai ir paaiškinau, kodėl pasirinkau pionierišką simboliką. Tai yra asociacija į tuos naratyvus, kurie sklando apie Laisvės partiją viešoje erdvėje", – kalbėjo A.Marčauskas.

V.Titovas manęs iki teismo salės nenutempė, o M.Tarnauskui pasisekė.

Teismas skundą atmetė

A.Marčauskas pažymėjo, kad policija buvo atsisakiusi pradėti administracinę teiseną. Šį sprendimą Laisvės partijos pirmininkės pavaduotojas M.Tarnauskas skundė teismui.

Teismas taip pat nusprendė nepradėti administracinės teisenos dėl memo turinio.

"Kadangi į teismą neatvyko pats skundikas, tai yra M.Tarnauskas, byla buvo išnagrinėta ir baigta. Iki šiol galvoju, ar man taip lengva ranka ir palikti visą šį reikalą. Pirma, M.Tarnauskas yra valstybės tarnautojas, dirba patarėju Susisiekimo ministerijoje, yra valdančiosios partijos pirmininkės pavaduotojas ir demonstruoja tokį teisinį neišprusimą. Jei jis be reikalo trukdo policijos darbuotojus, trukdo teismo darbą, o pats į teismo posėdį neatvyksta, ką jis veikia šalį valdančioje partijoje? Lietuvą valdo partijos atstovai, kurie patys nesiskaito su įstatymais? M.Tarnauskas, lietuviškai tariant, "apsišiko" Lietuvos Temidės akyse, kaip ir prieš mane, kaip rinkėją. Jis nedrįso ginti savo nuomonės teisme. Tai, kas buvo daroma, panašu, buvo sąmoningas "dusinimas" tų, kurie jiems nepatinka. Visiškai vaikiška", – išpyškino A.Marčauskas.

Arūnas Marčauskas. Vytauto Petriko nuotr.

Užblokavo įkyruolį

Panašia retorika žinučių savo adresu sulaukęs M.Tarnauskas taip pat neatlyžo ir dėl A.Marčausko elgesio parašė dar vieną skundą policijai.

"Trečiadienio vakarą sulaukiau ne tik skambučių, bet ir žinučių. Parašiau pareiškimą policijai dėl grasinimų. Skambino gal 15 kartų. Kiekvienas žmogus turi teisę į asmeninį laiką. Mane ištiko šokas po tokio išpuolio", – aiškino M.Tarnauskas.

Į tai A.Marčiauskas sureagavo, pareikšdamas, kad neatsisako nė vieno žodžio, ištarto  M.Tarnauskui.

Sovietinės simbolikos naudojimas tokia išraiška nėra joks menas, tai yra politika.

"Aš jam pasakiau, kad jis yra bailys. Taip, aš jam grasinau, bet grasinau naujais memais", – patvirtino A.Marčauskas.

"Nesuprantu tokio elgesio. Paskambina žmogus ir grasindamas pareiškia – "prisipažink, tau geriau bus". Nepatikslino, kokiu būdu jis ruošiasi susidoroti", – kalbėjo M.Tarnauskas.

M.Tarnauskui teko feisbuke užblokuoti įkyrųjį A.Marčauską, nes feisbuke vyras iki vėlyvo vakaro atakavo politiką.

"Sovietinės simbolikos naudojimas tokia išraiška nėra joks menas, tai yra politika. Pagal jokį meno apibrėžimą čia meno aš nematau. Man visai nesinori viešai pešiotis su neadekvačiais asmenimis. Reakcija į skundą policijai buvo neadekvati. Toks bandymas išsiaiškinti, kas aš čia toks, ir grasinimai nelabai aišku kuo, na, pritarsite, kad nėra adekvatus elgesys. Jei žmogus turi kokių nors problemų, linkiu jam jas išspręsti", – savo požiūrį į klaipėdiečio kūrybą išsakė M.Tarnauskas.

Mindaugas Tarnauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Įtaria kerštą

M.Tarnauskas prisiminė, kad A.Marčauskas prieš rinkimus į savivaldybių tarybas ieškojo kontakto su Laisvės partija.

"Aš esu girdėjęs, kad viena partija jam už tai moka. Taip, girdėjau, kad kalbama apie liberalus. Prieš kurį laiką jis siūlė savo paslaugas ir mūsų partijos vienam atstovų. Minėjo, kad neturi darbo, ieško būdų užsidirbti duonai ir sviestui. Savo paslaugas siūlė už pinigus", – prisiminė M.Tarnauskas.

Laisvės partijos atstovai esą nusprendė nepasinaudoti A.Marčausko siūlymu.

"O kaip kitaip vertinti? Gal tai – kerštas ar šantažas? Mūsų jo paslaugos nesudomino. Po to sulaukta tokių memų", – pastebėjo M.Tarnauskas.

Mindaugas Tarnauskas ir Aušrinė Armonaitė. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Už pinigus nedirba?

A.Marčauskas tikino, kad jokiu susidorojimu negrasino.

"Aš nesu kvailys. Fiziniu susidorojimu jam negrasinta. Dar vieną pareiškimą parašė? Na, gerai. Aš su politikais nesipykstu, aš juos kritikuoju ir darau memus. Su visais politikais sugyvenau. Lauk problemų tik iš radikalų ir marginalų", – stebėjosi A.Marčauskas.

Po klausimo, ar nėra labiau lojalus vienai partijai, nes ji duoda A.Marčauskui lėšų duonai su sviestu, A.Marčauskas sutriko.

"Laisvės partijai aš siūliau paslaugas? Nepamenu", – lėtai tą patį sakinį kartojo A.Marčauskas.

Paklaustas, su kuo jis dirba už pinigus, A.Marčauskas pritilo.

"Už pinigus aš nedirbu. Šiuo metu. Aš esu oficialus bedarbis. Jei šis puslapis man duotų naudos, aš ir nedirbčiau", – patikino A.Marčauskas.

Klaipėdietis tvirtino nebuvęs liberalų rinkimų kampanijos štabo nariu ir reikalų su partija neturi.

"Aš neturiu nieko bendro su rinkimų kampanija. Tai yra melas. Galiu prisiekti ant Konstitucijos. Natūralu, kad M.Tarnauskas galėjo žinoti, kad aš siūliau savo kūrybines paslaugas. Tai dariau tuomet, kai turėjau problemų dėl širdies. Tuo metu savo paslaugas siūliau visiems – labiau ar menkiau pažįstamiems asmenims. Jei kažkas sugalvojo, kad čia šantažas, tai jis yra kvailys. Po savivaldybių rinkimų dveji metai praėjo, kai memas pasirodė. Absurdas", – stebėjosi A.Marčauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
LP tai susireikšminusių ir nuo realybės atplyšusių veikėjų būrelis kuris nelabai aplinkoj orentuojasi. Gerai kad jie woldemortininkus apdėjo, bet tegul susipranta jog jie paimti į koaliciją tik dėl skaičiaus. kaip tas bičas nsyncuose šalia timberleiko.. apie kurį nieks nieko nežino, bet vat jis "populiarus" :)

nelabai supratau

nelabai supratau portretas
Na meniskai padaryta . Kas negerai? Del kokybes prikibo?

Neziniukas

Neziniukas portretas
O uz zmogaus isvadinima "sudo gabalu", sitos (ar sito) nepatrauke atsakomyben?
VISI KOMENTARAI 133

Galerijos

Daugiau straipsnių