Klaipėdiečius sudomino latvių patirtis atliekų rūšiavimo srityje

Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrus sudomino latvių patirtis. Šios įstaigos kaimyninėje šalyje ne tik renka pinigus, bet ir patys rūpinasi šiukšlių išvežimu, rūšiavimu, perdirbimu ir net švietimu.

Dėl naujovės – diskusijos

Ketvirtadienį Klaipėdoje vyko tradicinė Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos organizuojama tarptautinė konferencija. Jos metu dalintasi naujienomis šioje srityje.

Konferencijoje dalyvavo visų Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų vadovai, Aplinkos ministerijos ir savivaldybės specialistai, svečiai iš Latvijos.

Konferencijos metu Aplinkos ministerijos specialistai pristatė naują rinkliavos už atliekų tvarkymą skaičiavimo metodiką. Ji galioja nuo liepos 1 dienos, tačiau savivaldybės ja dar nesivadovauja.

Numatyta, kad naujoji rinkliavos skaičiavimo sistema turi būti įgyvendinta per dvejus metus. Teigiama, kad jos tikslas paskatinti žmones rūšiuoti atliekas.

Pagrindinės naujosios rinkliavos skaičiavimo tvarkos skirtumas tas, kad ji tampa dvinarė. Atsiranda pastoviosios ir kintamosios išlaidos. Dėl naujosios skaičiavimo tvarkos kilo daug klausimų ir diskusijų.

Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų vadovai domėjosi, kiek įmanoma ją pritaikyti praktikoje, ar tai paskatins žmones rūšiuoti atliekas, ar bus iš to naudos, kaip kis rinkliavos dydis.

Gauna pranešimą telefonu

Ypač didelio susidomėjimo sulaukė svečio iš Latvijos – ZAAO regioninės įmonės vadovo Aivars Sirmais pranešimas apie regioninių atliekų tvarkymą sistemą Valmieroje.

Čia galiojanti sistema visiškai skiriasi nuo Lietuvos. Latvijos regioninių atliekų tvarkymo centrai ne tik renka pinigus, bet ir surenka jas, išveža, išrūšiuoja ir iš dalies perdirba. Tai savivaldybės įmonės.

Be to, Latvijos centrai sutartiss sudaro su kiekvienu atskirai. Minėtas Latvijos centras turi apie 30 tūkst. klientų ir pagal sutartis nustato individualų atliekų išvežimą.

Anot A.Sirmais, dieną prieš atliekų išvežimą žmogus gauna pranešimą SMS žinute.

Jei šis nenori, kad atliekos būtų išvežtos, gali parašyti, jog nevažiuotų. Jei prikaupė didesnį kiekį šiukšlių, gali parašyti, kad atvažiuotų papildomai.

Toks bendravimas vyksta ne tik su privačių namų savininkais, bet ir daugiabučių namų administratoriais, bendrijomis. Be to, kiekvienas žmogus gauna žemėlapį, kada bus išvežamos atliekos.

Veda ekologijos pamokas

Dalis Latvijos centrų darbuotojų yra atestuoti pedagogai. Jie skaito ekologijos pamokas mokiniams, ekskursijas. Taip pat šviečiami ir suaugusieji. Jiems organizuojamos paskaitos.

„Pastatyti konteinerius atliekų rūšiavimui paprasta, bet išmokyti į juos žmones mesti – pats sunkiausias darbas“, – teigė A.Sirmais.

Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrus sudomino latvių patirtas. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad kaimynai šioje srityje dirba ilgiau – 15 metų. Lietuvoje atliekų tvarkymo centrai veikia 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Latviai , matos, stengiasi atliekas tinkamai sutvarkyti. Pas mus gi liberastai stengiasi tik kuo daugiau miestiečius nureketuoti, nes KRATC yra liberastu afera išplauti didžiules sumas gyventojų mokesčių. Ieškokite daugiau info FB grepėje KRATC - AFERA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių