Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje nori statyti kalėjimą

2015-09-15 08:53

Teisingumo ministerija dar kartą kreipėsi į uostamiesčio savivaldybę, kad ši surastų sklypą, kur būtų galima statyti tardymo izoliatorių-pataisos namus. Anksčiau Klaipėdos valdžia objekto statyboms siūlė teritoriją pietinėje miesto dalyje, bet ši netiko.

Per mėnesį į Klaipėdos apskrities teismus pervežama apie 100 suimtųjų.
Per mėnesį į Klaipėdos apskrities teismus pervežama apie 100 suimtųjų. / Vytauto Petriko nuotr.

Teisingumo ministerija dar kartą kreipėsi į uostamiesčio savivaldybę, kad ši surastų sklypą, kur būtų galima statyti tardymo izoliatorių-pataisos namus. Anksčiau Klaipėdos valdžia objekto statyboms siūlė teritoriją pietinėje miesto dalyje, bet ši netiko.

Suimtuosius veža naktimis

Uostamiesčio savivaldybė sulaukė teisingumo ministro Juozo Bernatonio kreipimosi. Rašte primenama, kad pernai patvirtinta Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programa.

Joje numatyta iki 2023 m. Klaipėdoje pastatyti tardymo izoliatorių-pataisos namus.

Esą vakarinėje Lietuvos dalyje nėra nė vienos laisvės atėmimo vietų įstaigos. Todėl Klaipėdos apygardos teismo aptarnaujamos teritorijos suimtieji dažniausiai laikomi Šiaulių tardymo izoliatoriuje, išimtiniais atvejais – Kauno ar Lukiškių izoliatoriuose.

Nuteistieji šio regiono gyventojai bausmę taip pat atlieka minėtose pataisos įstaigose.

Teigiama, kad dėl tokios situacijos neracionaliai naudojamos valstybės lėšos. Per mėnesį iš tardymo izoliatorių į Klaipėdos apskrities teismus ar teritorines policijos įstaigas pirmyn ir atgal pervežama apie 100 suimtųjų.

Dėl didelių atstumų tai užtrunka daug laiko ir sukelia nepatogumų suimtiesiems. Neretai asmenys iš vienos įstaigos į kitą važiuoja visą naktį, o rytą ar dieną turi dalyvauti teismo posėdžiuose.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad Klaipėdos apskrities gyventojams toli reikia važiuoti lankyti nuteistų artimųjų.

Reikalavimai – išskirtiniai

Teigiama, kad tardymo izoliatoriui-pataisos namams reikėtų apie 10 hektarų ar didesnio sklypo. Teritorijos reljefas turėtų būti lygus, kraštinės – lygios. Sklype turėtų tilpti kvadrato formos įkalinimo įstaigos pastatas.

Taip pat pabrėžiama, kad jis neturėtų būti nutolęs nuo pagrindinių kelių, kuriais kursuoja miesto ar priemiestinis viešasis transportas.

Ypač svarbu, kad pagrindinės komunikacijos – elektros, vandentiekio ir nuotekų tinklai, dujotekis – nebūtų nutolusios nuo sklypo.

J.Bernatonio kreipimesi dėkojama Klaipėdos savivaldybei už ankstesnes sklypo paieškas. Tačiau nurodoma, kad pasiūlyti variantai neatitiko reikalavimų.

Klaipėdos savivaldybės dar kartą prašoma surasti įkalinimo įstaigos statyboms sklypą, kuris atitiktų pageidautinas charakteristikas ar bent minimalius reikalavimus.

Siūlyta vieta netiko

Kreipimasis vakar buvo pristatytas Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams.

"Pagal dabartinį bendrąjį planą tinkamos vietos neturime. Anksčiau siūlėme įkalinimo įstaigos statyboms sklypą Taikos prospekte tarp Jūrininkų prospekto ir Kairių gatvės. Tačiau šis netiko", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Gružienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad pagal anksčiau galiojusį Teritorijų planavimo įstatymą bendrajame plane buvo galima keisti 20 proc. teritorijų paskirtį. Dabar šis teisės aktas yra pakeistas, tad tokios galimybės nebeliko.

"Tad pagal dabar galiojantį miesto bendrąjį planą Kalėjimų departamentui neturėtume ko pasiūlyti", – tvirtino vyriausioji specialistė.

Galėtų būti ir Palangoje

Pasak miesto mero Vytauto Grubliausko, idėja statyti įkalinimo įstaigas, o projekte dalyvautų ir privatus sektorius, buvo pristatyta prieš 2–3 metus. Tuo metu teisingumo ministro pareigas ėjo Remigijus Šimašius.

"Idėja sklandė ore, nors argumentacija buvo gana aiški ir suprantama. Klaipėda – svarbus regioninis centras. Natūralu, kad ir teisminė praktika yra aktyvi. Todėl daugeliu atvejų suimtuosius reikia vežioti čia iš Šiaulių, Panevėžio, nes nėra kur laikyti", – komentavo meras.

V.Grubliauskas tvirtino, kad Klaipėdos regionui reikia įkalinimo įstaigos, tačiau ši nebūtinai turi būti statoma mieste. Tai gali būti daroma ir Klaipėdos ar Kretingos rajonuose, Palangoje.

"Pasirinkimas platus. Žinoma, siūlymus turi teikti ir Klaipėdos miestas", – teigė vadovas.

V.Grubliausko nuomone, įkalinimo įstaigai būtų galima pasirinkti mažiau urbanizuotą vietą nei Klaipėdos miestas.

"Tardymo izoliatorius-pataisos namai mūsų regione palengvintų situaciją. Manau, kad tokio objekto statyba taps kūnu. Nors šis objektas bus saugus, reikėtų pasirinkti vietą, kur nėra kaimynų, tolėliau nuo valstybės strateginių objektų, tokių kaip uostas ar dujų terminalas", – pabrėžė meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų