Klaipėdos greitoji: koks nelaimėlio adresas?

Jei gatvėje pamatėte gulintį žmogų ir nusprendėte jam iškviesti pagalbą, tačiau nežinote tikslaus adreso, kur nelaimėlis guli, gerai pagalvokite, ar tai verta daryti. Mat galite susilaukti daugybės klausimų ir nemalonių priekaištų, jog nepažįstate miesto. Tuo įsitikino klaipėdietis, norėjęs pranešti apie netoli Socialinių mokslų kolegijos tysojusį vyrą.

Jei gatvėje pamatėte gulintį žmogų ir nusprendėte jam iškviesti pagalbą, tačiau nežinote tikslaus adreso, kur nelaimėlis guli, gerai pagalvokite, ar tai verta daryti. Mat galite susilaukti daugybės klausimų ir nemalonių priekaištų, jog nepažįstate miesto. Tuo įsitikino klaipėdietis, norėjęs pranešti apie netoli Socialinių mokslų kolegijos tysojusį vyrą.

Naktį leido lauke

Vienas uostamiesčio gyventojas ankstų trečiadienio rytą greta Socialinių mokslų kolegijos pastebėjo gulintį žmogų.

"Skubėjau į darbą, negalėjau sustoti. Tačiau buvo vėsu, gal vienas laipsnis šalčio. Nežinojau, ar tas vyras sumuštas, negaluojantis, ar girtas. Todėl nusprendžiau pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu", – pasakojo klaipėdietis Liudas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – R.R.).

Klaipėdiečio teigimu, tą naktį 4.34 val. paskambinus į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, atsiliepusi dispečerė išklausė ir paaiškino sujungsianti su uostamiesčio Greitosios medicinos pagalbos stotimi.

Priekaištų išklausė dukart

Tuomet ir prasidėjo didysis gulinčio nelaimėlio paieškos detektyvas.

"Atsiliepusiai operatorei pasakiau, kad negaliu pasakyti tikslaus adreso, tačiau paaiškinau, kad žmogus guli visai šalia Socialinių mokslų kolegijos, kuri įsikūrusi vos pravažiavus Pilies, Galinio Pylimo, Sausio 15-osios ir Minijos gatvių sankryžą", – dėstė gyventojas.

Vyro teigimu, kitame laido gale bemat išgirdo atsiliepusios operatorės priekaištus, esą jis negali pasakyti tikslaus adreso, kuriuo būtų galima rasti šaltą naktį tysojusį nelaimėlį.

Su klaipėdiečiu kalbėjusi Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotoja dar paminėjo adresą – Nemuno g. 2.

"Pasakiau, kad veikiausiai tai yra ta pati vieta", – tvirtino Liudas.

Po kurio laiko, 4.44 val., vyras iš Greitosios medicinos pagalbos stoties atstovų sulaukė dar vieno skambučio, tačiau šįkart kitame laido gale jau būta daugiau nepasitenkinimo.

"Man paaiškino, kad gulinčio žmogaus neranda, ir pasakė, kad gavo dar vieną pranešimą iš kitos gatvės. Vėl pakartojau, jog tikslaus adreso nežinau, tačiau vietą apibūdinau. Tuomet dispečerė pradėjo pykti, kad aš nesiorientuoju mieste, klausinėjo, gal esu ne vietinis", – nakties nuotykius pasakojo uostamiesčio gyventojas.

Reikėjo pranešti tiksliai

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis pripažino, kad tokio įvykio tą naktį būta.

Gulinčio vyro paieškos, anot R.Juodviršio, užsitęsė todėl, kad pokalbio su skambinusiuoju metu nepavyko konkrečiai išsiaiškinti, kur nelaimėlis pastebėtas. Tai padaryti esą bandė net dvi dispečerės.

"Buvo išsiųsta brigada, kad paieškotų. Ji pravažiavo visą Nemuno gatvės rajoną", – teigė vyriausiasis gydytojas.

Pašnekovo teigimu, perskambinus apie gulintįjį pranešusiam vyrui, konflikto nebūta, tačiau pastarasis vis tiek nesugebėjo pasakyti tikslaus adreso.

Pastebėjo ir kitas žmogus

"Laimei, tuoj pat paskambino dar vienas vyras, kuris važiavo pro šalį ir sustojo, nes žmogus gulėjo prie Minijos g. 2 ant važiuojamosios dalies. Antras pilietis sustojo, vyrą apžiūrėjo, jį patraukė ir iškvietė greitąją bei pasakė tikslų adresą", – dėstė R.Juodviršis.

Pagal antrąjį pranešimą į nurodytą vietą nuvykusiems medikams jau pavyko rasti ilgai ieškotą nelaimėlį. Pasirodė, kad šis – įkaušęs. Medicininės pagalbos jam nereikėjo, todėl žmogus perduotas policijai.

"Tokiu atveju, ypač naktį ir jeigu žmogus guli ant važiuojamosios dalies, kiekvieno piliečio pareiga būtų sustoti ir bent jau patraukti. O čia – pravažiavo, adreso nepažiūrėjo", – pastebėjo uostamiesčio Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas.

Grėsmė sušalti jau reali

Pranešimų apie gatvėje gulinčius neblaivius asmenis į pagalbą vykstantys medikai gauna beveik kasdien.

Situacija dar labiau komplikuojasi orams vėstant, mat, temperatūrai pasiekus neigiamą lygį, iškyla reali grėsmė, kad gulintysis gali sušalti. Vis dėlto daugumai padėti esą spėjama.

"Guli jie visus metus. Ir vasarą gulinėja. Tik vasarą nėra tikimybės, kad sušals. Dėl jų mieste tikrai yra problema", – patikino medikas.

Vyriausiojo gydytojo teigimu, jau dabar daugiau laiko naktį atviroje vietoje praleidęs neblaivus žmogus gali sušalti. Kritinę ribą galima pasiekti ir per kelias valandas.

Tiesa, galimybę taip "prisižaisti" lemia ir apranga, vieta, kurioje nelaimėlis nusprendžia prigulti.

Vis dėlto tai, kad gatvėje gulintį neblaivų asmenį, spaudžiant šaltukui, atranda ir į ligoninę pristato greitosios medicinos pagalbos medikai, nereiškia, kad tądien su juo bus tik vienas susitikimas.

"Žmonės skambina, praneša, mes važiuojame ir vežame į ligoninę. Po kiek laiko juos paleidžia – ir vėl važiuojame. Taip per dieną būna po 3–4 kartus", – pasakojo pašnekovas.

Naktį medikams sunkiau

Tokie pranešimai, anot R.Juodviršio, paprastai pasiekia ne tik medikus, bet ir policijos pareigūnus.

Jeigu pranešimas pirmiau pasiekia policininkus, situacija, anot mediko, klostosi kiek paprasčiau.

Policijos pareigūnai, atvykę į vietą, įvertina situaciją ir, jeigu pastebimi kad ir menki gulinčiojo sveikatos sutrikimai, į įvykio vietą išskuba medikai. Tačiau jeigu asmuo sveikas ir tik neblaivus, greitoji pagalba nevyksta.

"Dieną kiek lengviau, tačiau naktį kyla problemų. Žinoma, jeigu žmonės sustoja ir, kaip antruoju atveju, palaukia mūsų – lengviau", – pastebėjo R.Juodviršis.

Blaivyklos kol kas nebus

Jau kurį laiką uostamiesčio savivaldybė kurpia planus mieste įkurdinti blaivyklą, kur šaltas naktis galėtų praleisti taurelės nepajėgiantys išvengti bėdžiai.

Tačiau iki šiol nepavyksta rasti įmonės, kuri teiktų vienos nakties apgyvendinimo paslaugas neblaiviems asmenims.

Jau keturis kartus buvo skelbtas tokios paslaugos teikėjų konkursas, bet visi bandymai baigėsi nelaimingai – konkursuose nebūta nė vieno dalyvio.

Svarstoma, kad verslininkai galimybe teikti tokias paslaugas nesidomi todėl, jog savivaldybė jas finansuotų tik benamiams, tačiau gatvėje prisnūsti gali ir namus turintis miestietis. Tokiu atveju jam tektų susimokėti pačiam, o tada gali prasidėti ir teisminiai ginčai.

Pačiam miestui steigti nemokamą blaivyklą būtų per brangu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sniege

Sniege portretas
Nu melagis tas pirmasis!!! Vyras absoliuciai nesiorientavo mieste,vienintele nuoroda Minijos g,docialiniu mokslu kolegija,o ne kaip raso- sausio 15,pilies ir tt.inijos g 2 kolegijos,viena pradzioje,kita pabaigoje. ...vaziuok kur nori. O dustot ir suteikt pagalba,jei ji reikalinga,turi kiekvienas,ne tik palaukt. Neismanelis ir dar piktinasi,kad aukleja.

nesvarbu

nesvarbu portretas
kiek jus galite loti ant tu gmp...pirma susidurkite su ju darbu realiai tada kazka snypskite...gaila remigijus ambrulaitis nustojo filmuoti,pamatytumete vaizdus,sedetumete prisike i kelnes ir tyletumete...gudrus cia visi prie kompu klavisais groti...mokekite uz gmp paslaugas kurios jai nepriklauso,tada ir masinu bomzams atsiras

neabejingas

neabejingas portretas
Teko ir man susidurt. Iš žmogiškumo iškviesti, o teko karta sulaukus greitosios iš jos išklausyti krūva priekaištų. Bombas ar ne, visgi žmogus. Tik visgi geriau apsimesti kad nieko nematau ir neskambint. Skambinau netik dėl gulinčių žmonių, bet kad tysancio vielos laido virs pėsčiųjų tako. Deja niekas greit nereagavo, o manęs klausinėjo ar elektros laidas ir pan. Per medžių šakas nesimatė, o aš nevisu galu specialistas.nėr pilnai tvarkos ir nebus. Visi skundžiasi trūksta žmonių arba per maži atlyginimai kad pilnavertiškai dirbtų. Nėr žodžių... Laisva Lietuva
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių