Klaipėdos gyventojų laukia naujas mokestis

Daugiabučiuose namuose gyvenantiems klaipėdiečiams nuo rugpjūčio vėl gali tekti mokėti už kiemų tvarkymą. Valdininkai perkelti šį mokestį ant gyventojų pečių ketina pasinaudoję teismo sprendimu.

Turi tvarkytis gyventojai

Kad gyventojai turi patys rūpintis tvarka daugiabučių kiemuose, išaiškino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Jis pripažino, jog gyventojai privalo patys tvarkytis 20 metrų aplink namą.

„Gyveni daugiabutyje, naudojiesi teritorija aplink jį, tad turi tvarkytis. Galų gale teismas priėmė teisingą sprendimą“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Dabar už daugiabučių namų kiemų tvarkymą moka savivaldybė. Šios teritorijos valomos dukart per savaitę. Per metus visų kiemų priežiūra savivaldybei atsieina apie 2 mln. litų.

Atsižvelgiant į teismo sprendimą, bus parengti Miesto švaros ir tvarkos taisyklių pakeitimai. Savivaldybės tarybai juos svarstyti planuojama pateikti birželį vyksiančio posėdžio metu.

„Jei bus pritarta, kad gyventojai patys turi mokėti už kiemų tvarkymą, nutrauksime sutartis su šios paslaugos teikėjais“, – patvirtino direktorius.

Kyla daug neaiškumų

Noras, kad gyventojai prisiskirtų sklypus prie daugiabučių namų ir rūpintųsi jų tvarka, buvo vienas argumentų įvesti rinkliavą už automobilių stovėjimą miesto centre esančiuose kiemuose.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas tvirtino, kad šie klausimai ir susiję, ir ne.

„Teritorija prie daugiabučių namų nėra privati, o valstybinė žemė, kuria naudojasi žmonės. Tad rinkliavą už automobilių stovėjimą galime rinkti“, – pabrėžė vicemeras.

Pasak A.Šulco, teismo sprendimas yra labai aiškus – gyventojai privalo tvarkytis 20 metrų aplink savo namą. Tačiau, vicemero nuomone, kyla ir daug neaiškumų.

„Teismo sprendimas nepaaiškina, kaip tvarkytis – ar gyventojai turi rūpintis tik šiukšlių surinkimu, žolės nupjovimu, ar viskuo: ir ženklų statymu, duobių remontu“, – samprotavo vicemeras.

Mokėjo patys ir anksčiau

Mero pavaduotojo teigimu, jei gyventojai turės mokėti už kiemų priežiūrą, nebus leidžiama, kad įsivyrautų netvarka.

„Niekas neleis laikyti antisanitarinių sąlygų. Nepaisantiems tvarkos veikiausiai bus numatytos sankcijos“, – prognozavo A.Šulcas.

Daugiabučiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai prieš 6–7 metus taip pat patys turėjo rūpintis tvarka kiemuose: šiukšlių surinkimu, šienavimu, sniego valymu.

Tačiau Vyriausybės atstovai apskrityse buvo užginčiję tokią tvarką. Tada už daugiabučių namų kiemų priežiūrą ėmė mokėti savivaldybė.

Komentaras

Mindaugas Genys

Įmonės „Mano būstas LT“ Klaipėdos regiono vadovas

Teismo sprendimas yra logiškas. Šiukšlės kiemuose neatsiranda iš niekur. Šiukšlina gyventojai. Anksčiau būdavo taip, kad kas šiukšlina, tas ir tvarkosi. Anksčiau gyventojai patys mokėjo už kiemų valymą ir galėjo reikalauti kokybės, kol tai nebuvo užginčyta. Be to, skirtingų daugiabučių namų gyventojai reikalauja skirtingos valymo kokybės. Vieniems užtenka, kad kiemas būtų tvarkomas du kartus per savaitę, kitiems reikia šešių. Jei gyventojai patys mokėtų už kiemų valymą, jie vėl galėtų kartu su administratoriais spręsti, kokio lygio švaros jiems reikia. Dabar nemaža dalis gyventojų yra nepatenkinti kiemų tvarkymo, šienavimo, sniego valymo kokybe. Tą patvirtino ir apklausa. Gyventojai jos metu blogiausiai įvertino teritorijų priežiūrą. O savivaldybė siekia kuo daugiau sutaupyti. Konkursų metu dėmesys kreipiamas į mažiausią paslaugos kainą, o ne kokybę. Tad logiška, kad gyventojai yra nepatenkinti. Kiemų valymas gyventojams atsieitų keliolika centų už kvadratinį metrą per mėnesį. Butui susidarytų nedidelė suma. Tačiau tarp namų yra daug teritorijų, nepatenkančių į tas, kurias turi valyti gyventojai. Tad savivaldybė galėtų perkelti tik dalį savo naštos ant gyventojų pečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar

dar portretas
manau reiketu ivesti privaloma mokesti ir uz laiptines tvarkyma :DDDDD

valomi

valomi portretas
Kiemai valomi 2 kartus per savaite??? Cia kur taip? Musu kiemas Klaipedos centre nuo ziemos nevalytas... Kaip metosi nuorukos taip metosi. O siukslina deja labai daznu atveju - visai svetimi zmones. Sugalvojo parukyti - seda ant suoliuko prie svetimo namo, paruko, ir nuoruka atsiduria ant zemes... Gi kazkas isvalys! Nera nuosavybes jausmo, nera gedos jausmo, nera kulturingumo... Ech, lietuviai...

joooo

joooo portretas
Vadinasi kiemas ( 20 m nuo namo) yra gyventojų – valomas ir prižiūrimas iš gyventojų pinigų, tai kodėl baudas už netinkamą mašinų laikymą kiemuose renka savivaldybė? Kur matėte kiemo šaligatvį toliau nei 20 m nuo namo ? o kiek nubausta gyventojų už tai , kad 2 mašinos ratai ant šaligatvio ? Jei kiemo 20 m „ mano‘ , tai ponai valdininkai , ne jūsų reikalas rinkti baudas. Manau , baudas galėtų „rinkti „ tik bendrijos ar administratoriai, ir surinktas lėšas panaudoti tikslingai – kiemų tvarkymui.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių