Klaipėdos mokyklose įvesta tvarka siutina tėvus: nuo viruso apgins spyna?

Kai kuriose uostamiesčio mokyklose įvesta tvarka siutina mokinių tėvus. Nuo antrosios pandemijos bangos mokyklų direktoriai nusprendė gintis tiesiog užrakindami mokyklų duris. Į vidų neįleistų vaikų tėvai kelia pasipiktinimo bangą ir tikina, jog ugdymo įstaigose požiūris į nepilnamečius tiesiog šokiruoja.

Prie durų – it vagis

Dėl užrakintų Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos centrinių durų šios įstaigos prieangyje vienu metu prieš pamokas buriasi dešimtys mokinių.

"Mano vaikas – ne šuo. Neturi jis stovėti už durų, lyg būtų išguitas iš namų. Kartą jau reiškėme pretenzijas, kad mokykla keistų tvarkas, tačiau mums atšaunama, jog mokyklų durų niekas čia specialiai nevarstys. Jos tiesiog užrakinamos, o mokiniai įleidžiami į ugdymo įstaigą tik prieš pat pamokas, pertraukų metu. Tvarka ir požiūris į vaikus primena sovietmečio laikus", – piktinosi vieno paauglio mama (vardas ir pavardė neskelbiami laikantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymo nuostatų).

Klaipėdietė pasakojo, jog šeima, kaip ir daugybė kitų Klaipėdoje dirbančių žmonių, gyvena užmiestyje.

"Gyvenimas keičiasi, žmonės keliasi gyventi į užmiestį. Vieni vaikus atveža, o vyresnieji į Klaipėdą atvyksta priemiestiniais autobusais. Pati mokykla sudaro tokius grafikus, kad vaikui ne visuomet reikia į pirmąją pamoką. Vieną dieną jis važiuoja tik į antrąją, o prieš kelias dienas turėjo atvažiuoti tik į trečiąją pamoką. Atvažiavęs autobusu vaikas verčiamas šlaistytis gatvėmis, sliūkinėti po parduotuves, nes į mokyklą mat jo niekas neįleidžia. Ar jis koks vagis? Prašalietis? Tai taip mokykla rūpinasi nepilnamečių saugumu? Iš to, kas buvo pasakyta mokyklos raštinėje, supratau, jog požiūrio į šią situaciją net nežada niekas keisti", – piktinosi nepilnamečio mama.

Gali ir pasivaikščioti

Minėtos mokyklos direktorius Stasys Ruiba aiškino, jog tvarkų niekas nekeis, o už durų laukiantys mokiniai – ne bėda.

"Patarčiau tėvams ir vaikams atidžiau planuoti savo laiką. Dabar autobusai uostamiestyje važiuoja intensyviu grafiku. Tikrai galima susiplanuoti laiką taip, kad į mokyklą pavyktų atvykti laiku", – pareiškė S. Ruiba.

S. Ruiba / Redakcijos archyvo nuotr.

Mokyklos direktorius apie gyvenančius užmiestyje net nenorėjo girdėti, jokių argumentuotų paaiškinimų tėvams ugdymo įstaigos vadovas nepateikė.

"Yra tokia tvarka. Ir ji veikia. Mes neturime užkrato, vadinasi, viskas gerai", – tepasakė S. Ruiba.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė, iš pat pradžių kalbėdama su žurnalistais, mūru stojo už mokyklos vadovybę ir jos įvestas tvarkas.

"Taip, mokyklos rakinamos dėl saugumo. Patinka ar nepatinka, bet tokia tvarka yra. Kalbėjau su šios gimnazijos direktoriumi, kaip ir su Vitės progimnazijos vadove, jie tikino neturintys problemų", – iš pradžių aiškino Švietimo skyriaus vedėja.

Mes neturime užkrato, vadinasi, viskas gerai.

Pasak L. Prižgintienės, nieko tokio, jei mokiniai pabus už durų.

"Durys bus rakinamos, gali ir pasivaikščioti. Mes neturime tiek budėtojų, kad prie kiekvienų durų būtų po budinčiąją", – pareiškė L. Prižgintienė.

"Požiūris stebina. Artėja šaltasis metų laikas, tikrai vaikai turi šalti už durų? Dėl to, jog durys užrakintos, vienu metu mokyklos centrinių durų prieangyje trečiadienį laukė penkiolika vaikų. Jei mums aiškinama, kad durys rakinamos dėl koronaviruso plitimo, tai kaip įstaigos vadovybė tai paaiškins – vienu metu vienas kitam į nugaras alsuoja skirtingo amžiaus ir iš skirtingų klasių vaikai, laukdami, kol budėtoja teiksis atverti duris. Ar ne geriau tuos vaikus įleisti į koridorių, jie bent pasiskirstys į skirtingose vietose esančias klases?" – skundėsi mokinio mama.

Mažiukų netryps

Vėliau L. Prižgintienė vis dėlto pripažino, jog ir ji sulaukė vienos mamos skundo, tik Švietimo skyriui tvarkomis skundėsi Vitės progimnazijos mokinuko mama.

"Susidarė tokia situacija, jog dėl užrakintų centrinių durų į vidų negalėjo patekti tiek gimnazijos vyresnių klasių vaikai, tiek mažieji progimnazijos mokinukai. Jie visi susirinko vienoje vietoje. Na, taip, vienu metu tambūre susibūrė ir vyresnių klasių mokiniai, ir progimnazijos antrokai. Man tai jau vyresnieji netryps ten mažiukų. Tokių  situacijų neturi būti. Dvi Vitės mokyklos klasės mokosi Vytauto Didžiojo gimnazijos pastate. Gimnazijos buvo klausta, kodėl vyresnieji stoviniuoja prie mažiesiems mokiniams skirtų durų", – kalbėjo L. Prižgintienė.

Paaiškėjo, jog mokykloje net ir įpusėjus rugsėjui nėra pagaminti elektroniniai mokinių pažymėjimai.

Vertinimai: Švietimo skyriaus vedėja L. Prižgintienė nemato nieko blogo, jei vaikai stypso už durų, kol mokyklose nėra pagamintų elektroninių moksleivio pažymėjimų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Jei mamos klausia, ar devintų–vienuoliktų klasių mokiniai bus įleidžiami į mokyklą anksčiau, galiu atsakyti, jog tikrai ne. Vyresnieji gali pasivaikščioti. Mokykla prie kiekvieno autobuso grafiko nesiderins", – rėžė L. Prižgintienė.

Galų gale išsiaiškinus, jog dėl tėvų įsiūtį sukėlusios situacijos atsakomybę turėtų prisiimti mokykla, kuri nesugebėjo iki šiol pagaminti elektroninio mokinio pažymėjimo, Švietimo skyriaus vadovė ėmė visai kitaip kalbėti apie padėtį.

"Taip, kai bus pagaminti pažymėjimai, kiekvienas mokinys įeis, kada norės. Pažymėjimai yra užsakyti ir laukiama jų gamybos. Na, gal taip, galėtų budėtoja atsikelti ir įleisti mokinį, kuris laukia už durų. Juk ne vagis ar santechnikas stovi. Ar bent jau galėtų pasižiūrėti dažniau, kiek tų vaikų už durų. Gal reikėtų rasti vietos tokiems vaikams skaitykloje? Reikia pasiaiškinti", – požiūrį pakeitė L. Prižgintienė.

Vaikšto į parką

Uostamiestyje ne visos ugdymo įstaigos priėmusios sprendimą rakinti pastatų duris.

Yra tokių mokyklų, kuriose įmanoma paskirstyti mokinių srautus skirtingais įėjimais į pastatą ir mokiniai stropiai laikosi tokių tvarkų.

Pertraukų metu šių įstaigų mokiniams nedraudžiama išeiti į lauką, pasivaikščioti po parką ar nueiti netoliese nusipirkti kokių nors užkandžių.

"Eduardo Balsio menų gimnazija, esanti šalia nuostabaus parko, nerakina jokių durų. Vaikai pasivaikšto parke, pakvėpuoja grynu oru, ir tokių incidentų tikrai nekyla. Vaikai – ne gyvuliai, kad juos garduose laikytų. Aš džiaugiuosi, kad mano vaikas mokosi šioje įstaigoje", – patikino septintokės mama.

Situacija dėl rakinamų mokyklų durų ir tambūre besibūriuojančių vaikų sudomino Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovą Raimundą Grigaliūną.

"Niekas tokios rekomendacijos neteikė dėl būtinybės rakinti mokyklų duris. Kaip tik, manyčiau, yra gerai, kad vaikai daugiau būna gryname ore, o ne klasėse. Beje, jas privalu pertraukų metu vėdinti. Tai, kad vaikai vienu metu priversti stumdytis tambūre, tikrai nėra gerai, tačiau tvarkas tvirtinasi pačios ugdymo įstaigos. Aišku, kad vaikas turi būti saugus. Visomis prasmėmis. Situaciją nusako posakis, jog lazda turi du galus. Negali būti tvarka visiškai laisva, bet ir negali būti nelogiškų suvaržymų", – nuomonę apie situaciją išsakė R. Grigaliūnas.

Ugniagesiams durys atviros

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis patikino, jog dėl rakinamų mokyklų durų vieną dieną gali kilti tikrai rimtų problemų.

"Aš suprantu, jog norima apsisaugoti nuo svetimų arba rakinamos durys dėl viruso plitimo. Gal tai ir nėra blogai. Tačiau būtų blogiau, jei vieną dieną, kilus gaisrui, niekas mums neatrakintų durų ir tektų laužtis. Aš viliuosi, jog bus žmogus, kuris tokiu atveju pasitiktų ugniagesius", – kalbėjo M. Garbenis.

Valdybos viršininkas pastebėjo, jog trečiadienį kilęs gaisras Saulėtekio progimnazijoje baigėsi laimingai tik dėl to, jog durys buvo atviros.

"Jei mes ilgą laiką nebūtume galėję patekti į patalpas, būtų buvusi bėda, nors ten degė širšių lizdas pastogėje. Jei niekas šalia durų nesėdi ir pro langą nežiūri, turi būti vaizdo kameros, kad būtų durys atidaromos laiku", – pastebėjo M. Garbenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokius sovietmečio laikus jums primena? Nebuvo tada šitaip. Kam visur kišti tą sovietmetį?

Lina

Lina portretas
Kol mokyklos bus paslaugų tiekėjos,o ne mokymo įstaigos - nepatenkintų klientų atsiras. Nuotolinis - blogai.Tiesioginis -problemos. Gerbkim vieni kitų darbą.Taip visiems sunku.Virusas nenugalėtas,žiema čia pat,o čia neįleido į muziejų? Dar ne šalta.Skulptūrų parkas šalia,pasivaikščiokit 10 min.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip buvo gera gyventi prie Tarybu valdzios.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių