Klaipėdos profesinio mokymo centre išrinkti geriausi masažuotojai

  • Teksto dydis:

Daug jaudulio ir noro parodyti, ką sugebi geriausiai – bene toks svarbiausias buvo dvi dienas trukusio nacionalinio profesinio meistriškumo konkurso ,,Masažuotojas 2022‘‘ leitmotyvas. Pirmą kartą Klaipėdoje, Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre vykusiame konkurse dalyvavo 11 komandų iš visos Lietuvos profesinių mokyklų.

Organizatoriai kasmet keičiasi

Dvi dienas uostamiestyje Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre vykusiame nacionaliniame masažuotojų konkurse savo jėgas galėjo išbandyti auklėtiniai iš profesinio mokymo centrų ir mokyklų, rengiančių šios specialybės atstovus. Dalyviai pasitikrino savo žinias, įsivertino galimybes bei kompetencijas.

Tradicinis konkursas kasmet organizuojamas vis kitoje šalies profesinėje mokykloje, rengiančioje masažuotojus. Šiemet garbė surengti tokį konkursą atiteko klaipėdiečiams.

„Mūsų centre toks konkursas organizuojamas pirmą kartą. Džiaugiamės, kad mumis pasitikėjo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos Profesinio mokymo ir kvalifikacijos centras“, – pasidžiaugė Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė dr. Dalia Martišauskienė.

Į konkursą dalyviai atvyko iš įvairiausių Lietuvos profesinių mokyklų: Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Šiaulių, Panevėžio, Mažeikių, Zarasų ir kitų. Pernai nacionalinis masažuotojų konkursas vyko Zarasų profesinėje mokykloje, kur Klaipėdos atstovai laimėjo trečiąją vietą.

Profesionalumas: direktorė dr. D.Martišauskienė pasidžiaugė iš darbdavių sulaukianti gerų atsiliepimų apie centre rengiamus specialistus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nustebino šiltas priėmimas

Šventinė bei pakili konkurso nuotaika buvo jaučiama vos įžengus pro profesinio mokymo centro duris. Kiekvienas dalyvis pasitiktas itin šiltai ir dėmesingai.

Puikus organizatorių pasirengimas svečiams paliko malonų įspūdį. Viena iš konkurso dalyvių, jau turinti patirties tokiuose renginiuose, buvo maloniai nustebinta šilto sutikimo, dėmesio, profesionalaus požiūrio ir apgalvota kiekviena detale.

Šnekinti konkurso dalyviai kartojo, kad konkursas – puiki galimybė pasitikrinti žinias. Didžiausią nerimą jiems kėlė praktinės užduotys: pirmąją dieną buvo atliekamas ir klasikinis nugaros masažas, o antrąją dieną leista pasireikšti dalyvių fantazijai.

Prieš praktinę užduotį mokiniai turėjo atlikti teorinę konkurso dalį – atsakyti į testo klausimus. Direktorė pabrėžė, kad užduotis konkursui rengė ir dalyvių profesionalumą vertino nešališki komisijos nariai.

Vicečempionų titulas – klaipėdiečiams

Renginio šeimininkams šiemet atstovavo du mokiniai, paruošti mokytojų Amandos Zaleckienės ir Alinos Simonavičiūtės. Laisvojoje programoje klaipėdiečiai atliko masažą keturiomis rankomis.

Po dviejų dienų varžytuvių paaiškėjo geriausi šių metų šalies masažuotojai. Pirmąją vietą laimėjo Eglė Čepskienė iš Druskininkų, profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo auklėtinė. Antrąją vietą užėmė klaipėdiečių komanda: Alina Česaitė ir Edgaras Gustas iš Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio darbo centro. Trečioji vieta atiteko Agnei Paškevičienei iš Elektrėnų profesinio mokymo centro.

Nuskriaustas neliko nė vienas konkurso dalyvis – visiems įteiktos dovanėlės.

Kaip paaiškino viena iš komisijos narių Klaipėdos valstybinės kolegijos Sveikatos mokslų prodekanė Monika Pocienė, konkurse buvo vertinama visuma: ergonominė padėtis, masažo atlikimas, technika, gebėjimas dirbti su klientu ir panašiai.

Ne vienas konkurso dalyvis neslėpė, kad labai jaudinasi: nėra lengva dirbti konkurentų, žiūrovų pilnoje salėje, stebint akyloms komisijos narių akims.

„Stresas tokiu atveju – normalus dalykas“, – nesistebėjo kitos komisijos narės: medicinos centro „Lorna“ Reabilitacijos vadovė Eglė Radzevičienė ir Klaipėdos miesto globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Aldona Gudeliauskienė.

„Daryti masažą konkurse nėra lengva: turi būti ne tik puikiai pasiruošęs teoriškai ir praktiškai, bet ir sugebėti suvaldyti stresą“, – pripažino Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Sveikatos priežiūros paslaugų ir reabilitacijos skyriaus vedėja Danguolė Kisielienė. Tačiau ji įsitikinusi, kad tokia patirtis vėliau puikiai pasitarnauja gyvenime.

Vertina medicininį išsilavinimą

Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesiniame darbo centre masažuotojai rengiami nuo 2012 metų. Čia besimokantiems masažuotojams suteikiama galimybė dirbti sveikatos priežiūros įstaigose.

Pasak dr. D. Martišauskienės, šių specialistų poreikis Klaipėdos regiono darbo rinkoje yra itin didelis: vien uostamiestyje veikia 4 ligoninės, sutrikusio vystymosi kūdikių namai, keli reabilitacijos centrai, netoli – Palangos kurortas, kur masažuotojai taip pat paklausūs.

„Man kaip vadovei džiugu, kad Klaipėdoje ir aplinkinėse vietovėse dirba mūsų buvę mokiniai, sulaukiame labai gerų atsiliepimų apie jų parengimą. Šiandien klientas tampa vis sąmoningesnis ir galbūt reiklesnis, tad pastebime tendenciją – pageidaujama, kad masažą darytų medicininį išsilavinimą turintis specialistas. Mes būtent tokius ir rengiame, tad jų poreikis kasmet auga ne tik gydymo įstaigose, bet ir SPA centruose“, – pasakojo direktorė.

Baigus mokslus mokiniams suteikiamas Sveikatos apsaugos ministerijos spaudas, leidžiantis dirbti masažuotoju.

Mokymo įstaiga dirba lanksčiu grafiku: rytais mokosi baigusieji 12 klasių, o nuo 15 val. iki 21 val. renkasi tie, kurie jau dirba ir nori įgyti kvalifikaciją patvirtinantį išsilavinimą ir profesinio mokymo diplomą.

„Tarp mūsų mokinių yra baigusiųjų universitetus, įgijusius ir magistro laipsnius, turėjome ir mokslo daktarų. Jų mokymosi programa šiek tiek trumpesnė – 1,5 metų. Kiti mokosi dvejus metus. Mūsų mokinių mokymosi rezultatai – aukšti. Kompetencijų egzaminus išlaiko itin gerais įvertinimais, kurių vidurkis siekia 9,5 ir daugiau“, – pasakojo Sveikatos priežiūros paslaugų ir reabilitacijos skyriaus vedėja D.Kisielienė.

Direktorė pabrėžė, kad profesinio mokymo centre specialistus ruošia kompetentinga komanda: čia dirbantys dėstytojai yra savo srities praktikai, profesionalūs medikai ir gydytojai.

Vicečempionė: Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro auklėtinė Alina Česaitė laimėjo antrąją vietą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Specialistai – itin paklausūs

Konkursą stebėjusi Užimtumo tarnybos Klientų aptarnavimo departamento direktorė Jurgita Petraitienė patvirtino, kad sveikatos sektoriui itin trūksta masažuotojų, tad užimtumo tarnyboje tokie specialistai nėra registruojami, nebent iškilus sveikatos bėdoms, dėl kurių tenka keisti profesiją.

„Visos specialybės, kurios ruošiamos šiame centre, labai paklausios darbo rinkoje, tad baigusieji gana greitai randa darbą: masažuotojai, slaugytojų, socialinių darbuotojų padėjėjai, paramedikai – sveikatos sektorius nuolat plečiasi, tad šių specialistų poreikis tik auga“, – pridūrė Užimtumo tarnybos atstovė.

Klaipėdos miesto globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams A.Gudeliauskienė neslėpė, kad konkurse vertina dalyvių pasirengimą ir atlieka tam tikras žvalgytuves.

„Pas mus dirba nemažai čia baigusiųjų mokslus ar dar besimokančiųjų. Darbas su senais žmonėmis nėra lengvas ir ne kiekvienas jį gali dirbti. Norisi, kad būtų kvalifikuoti specialistai. Mūsų senjorai žino, ko nori, tad turime atsirinkti pačius geriausius specialistus“, – sakė A.Gudeliauskienė.

Stojamieji – su naujovėmis

Pasak Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorės pavaduotojo ugdymui Antano Jurevičius, masažuotojo specialybė – viena populiariausių.

Be šių specialistų, dar rengiami slaugytojo padėjėjai, paramedikai. Šiais metais bus pasiūlyta naujovė – į slaugytojo padėjėjo programą bus priimami mokiniai, baigusieji 10 klasių, tad kartu su profesija galės įgyti ir vidurinį išsilavinimą. Iki šiol į šią specialybę buvo priimamai tik baigusieji 12 klasių. Be to, tuo pačiu metu, suderinus tvarkaraštį, galima įgyti ir vairuotojo pažymėjimą.

„Visos mūsų programos – paklausios darbo rinkoje, o pandemija tik išryškino slaugytojų padėjėjų, paramedikų didžiulį trūkumą. Net iš darbdavių sulaukiame skambučių, ką galėtume pasiūlyti“, – pasakojo pavaduotojas.

Po pandemijos vėl atnaujintos mobilumo programos – mokiniai vyksta į stažuotes, tad be diplomo, brandos atestato ir vairuotojo pažymėjimo mokinys įgyja darbo patirties, kurios dažnai prašo darbdavys. Beje, 70 proc. mokymo programų sudaro praktiniai užsiėmimai – taip formuojasi praktiniai įgūdžiai.

Pernai iš viso buvo priimti 547 mokiniai – priimtųjų skaičius per pastaruosius kelerius metus išlieka stabilus. Profesiniame centre mokomi ir turintieji specialiųjų poreikių. Sulaukusieji 16 metų čia gali įgyti floristo padėjėjo, virėjo, dažytojo tinkuotojo padėjėjo kvalifikacijas. Be sveikatos srities specialybių, centre rengiami statybos, transporto ir kitų sričių specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių