B. Markauskas apie prie Klaipėdos norinčius prisijungti Slengius: savi interesai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, reaguodamas į rajone esančiame Slengių kaime atliktą apklausą, kuria gyventojai pareiškė norą prisijungti prie Klaipėdos miesto savivaldybės, bei aptaręs situaciją su vidaus reikalų ministre Rita Tamašuniene, sako, kad tokios apklausos turi būti aiškiai reglamentuotos, kad būtų galima vertinti jų rezultatų reprezentatyvumą.

Reikia sutikti su tuo, kad gyventojų nuomonė yra svarbiausia, bet šiandien diskusijoje su ministre mes prašėme, kad turi būti keičiamas reglamentavimas, kaip ta apklausa turėtų vykti ir įvykti. Kaip atsitiko pas mus, Slengių kaime: iš 800 gyventojų į apklausą atėjo tik 25 proc. ir iš tų 25 proc. tik keliasdešimt žmonių daugiau buvo pasisakiusių už tai, kad būtų prisijungta prie miesto. Ar tai galima vadinti reprezentatyvia apklausa? – Aš manau, kad jokiu būdu, nes šiandien įstatyme nėra parašyta, kiek turi ateiti ir kada tas sprendimas yra priimamas.

Mes prašome, kad šis reglamentavimas būtų keičiamas, kad būtų (…) reikalavimas, kad ateitų ne mažiau kaip 50 proc. tos vietovės gyventojų ir, aišku, tada balsų dauguma priimamas sprendimas“, – po susitikimo su R. Tamašuniene Vidaus reikalų ministerijoje Eltai sakė B. Markauskas.

Tokia apklausa, kuri buvo atlikta ir Slengių kaime, pasak Klaipėdos rajono mero, yra mėgėjiška, nes buvo siekiama savų interesų. Vietiniai gyventojai, teigia B. Markauskas, turi aiškiai suvokti tokio sprendimo galimas pasekmes.

„Turi būti duotas laikas supažindinti gyventojus, kas keistųsi, nes tos apklausos, tokios kaip ir pas mus įvyko, buvo dėl visai kitokių priežasčių – gyventojams buvo liepta atlaisvinti priėjimą prie ežero, ir tai buvo savi sumetimai“, – tvirtino B. Markauskas.

Turi būti duotas laikas supažindinti gyventojus, kas keistųsi, nes tos apklausos, tokios kaip ir pas mus įvyko, buvo dėl visai kitokių priežasčių.

Klaipėdos rajono mero teigimu, Slengių kaimo teritorijoje rajono savivaldybė daug investavo į socialinę infrastruktūrą, į darželių, mokyklų statybą. Tokią teritoriją perėmus miesto savivaldybės atsakomybėn, investicijos galėtų baigtis, sako B. Markauskas.

„Objektyviai kalbant, šiandien vyksta tiek rajonų, tiek miestų bendrųjų planų keitimai, kur yra prioritetizuojamos vietos. Labai aišku, kad Klaipėdos miestas investicijas dės į centro, į artimiausias teritorijas. Turime pavyzdžių, kada prie Klaipėdos miesto buvo prijungta Tauralaukis ir Rimkai, tokios gyvenvietės, ir metai iš metų nieko nebuvo investuojama.

Miestui tos teritorijos yra tikrai ne prioritetinės, rajonui atvirkščiai – tos teritorijos yra prioritetinės, nes jos yra augančios ir tikrai daug investuojama, prisidedame prie kelių asfaltavimo, praėjusiais metais pastatytas naujas darželis. Žmonės tą mato. Tai jeigu būtų (Slengų gyvenvietė. – ELTA) prijungta prie Klaipėdos, tai manau, kad tų investicijų greitai neateitų“, – Eltai teigė B. Markauskas.

Jo teigimu, Klaipėdos miesto savivaldybės taryba jau pareiškė norą Slengų kaimą prisijungti. Tuo metu Klaipėdos rajono savivaldybė, pasak mero B. Markausko, tam prieštarauja.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba jau pareiškė norą Slengų kaimą prisijungti.

„Mes turime ką gyventojams pasakyti ir manau, kad, jeigu būtų reprezentatyvi apklausa, tai gyventojai labai aiškiai pareikštų savo nuomonę. Tokiais būdais, kaip yra dabar daroma, neturėtų būti. Tai nekorektiška, nesolidu, tik tiek, kaip ir minėjau, turi būti aiškiai aprašytos ir pakeistos procedūros. Lygiai taip pat ir kalbant apie investicijų dydį: jeigu miestas perima tą teritoriją, kur yra daug investuota ir naujai, tai turėtų rajonui kompensuoti“, – pridūrė B. Markauskas.

ELTA primena, kad administracinių teritorijų keitimo planų turi ir Kaunas. Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis yra pareiškęs norą prie miesto prisijungti dalį rajono savivaldybės teritorijos. Sprendžiant dėmesio sulaukusį klausimą, premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad svarbiausia yra rajono gyventojų nuomonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Investicija

Investicija portretas
Rajono valdžia investavo į statomą Slengių bažnyčią.Darželiams ir mokykloms neliko pinigų.

Seip

Seip portretas
Aha viskas skiriama Gargždams, o kas lieka numeta kaimams

Aš portretas
Gal naiviai tikiuosi, bet gal prijungus prie miesto bus išspręsta susisiekimo problema su miestu. Nes dabar nei mokyklų, nei darželių, o kamščiai auga kasdien, nes miestą pasiekti kitaip neįmanoma. O dabar tik atsišaudoma, kad pratęsti miesto autobusų maršrutus reikalinga infrastruktūra. Tai kur gi tos investicijos?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių