Klaipėdos uoste bus dar viena užteršto grunto aikštelė

Pertvarkant Klaipėdos uostą užteršto grunto jame pasirodė daugiau, nei pradžioje tikėtasi, o ir sugriežtėję reikalavimai jį liepia saugoti krante.

Naujas 6,6 ha plotas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija Smeltės pusiasalyje, šalia Kuršių marių, įrengs dar vieną užteršto grunto aikštelę. Ji atsiras 6,6 hektaro plote, Kairių g. 19, šalia čia jau esančios ir užpildytos užteršto grunto aikštelės buvusioje pradėtoje statyti valčių prieplaukoje.

Šiuo metu paskelbtas konkursas projektuoti naują užteršto grunto saugojimo aikštelę. Ar ji bus tokia pat kaip senoji, kai „nusunktas“ gruntas saugomas specialiuose geotekstilės maišuose? O gal bus pritaikyta ir kita užteršto grunto saugojimo technologija?

Tiek senoji, tiek naujai statoma aikštelė būtų analogiškos, reikalaujama, kad net jų aukštis būtų vienodas.

Uosto direkcija yra pateikusi sąlygą, kad būtų įvertinti ir alternatyvūs grunto saugojimo variantai, jų techniniai sprendimai ir preliminari aikštelės statybos kaina. Kokį variantą pasirinkti, spręs uosto techninė taryba.

Panaudos senuosius įrenginius

Naują aikštelę šalia jau esančios numatyta statyti, kad būtų galima panaudoti jau esančius senosios aikštelės technologinius įrenginius. Čia yra grunto „nusunkimo“ baseinas, kuriame vanduo filtruojamas ir išleidžiamas į uosto akvatoriją.

Tiek senoji, tiek naujai statoma aikštelė būtų analogiškos, reikalaujama, kad net jų aukštis būtų vienodas.

Užteršto grunto aikšteles ateityje planuojama panaudoti krantinėms prie Smeltės pusiasalio formuoti, kaip numatyta Klaipėdos uosto bendrajame plane. Prašoma, kad jau dabar, projektuojant naują užteršto grunto aikštelę, būtų parengti ir pateikti sprendiniai dėl jos pritaikymo tolesnei uosto veiklai.

Projektą analizuos ekspertai

Dėl senosios aikštelės būta nuogąstavimų, kad įrengta šalia Kuršių marių ji gali jas užteršti nešvariu gruntu. Uosto direkcija tokius teiginius jau anksčiau paneigė, nes aikštelėje geotekstilės maišuose sandėliuojamos „nusunkto“ grunto kietos frakcijos. Iš jų gruntas nepatenka į Kuršių marias. Papildomai nuspręsta atlikti tos aikštelės tyrimą, norint išsklaidyti visas abejones

Projektuojant naują užteršto grunto aikštelę vienas iš reikalavimų taip pat yra susijęs su aplinkosauga. Nurodyta, jog aikštelė turi būti suprojektuota taip, kad taršios ar pavojingos medžiagos nepatektų į aplinką.

Vieta: naują aikštelę numatyta įrengti šalia senosios aikštelės Kairių gatvėje.  / KVJUD nuotr.

Numatyta, kad, derinant užteršto grunto aikštelės projektą, jis papildomai bus pateiktas analizuoti nepriklausomai ekspertų kompanijai.

Tokia procedūra Uosto direkcijoje būtų atliekama pirmą kartą. Taip daroma dėl užteršto grunto sandėliavimo aikštelės projekto svarbos.

Vieni sandėliuoja, kiti – laidoja

Iki šiol į senąją užteršto grunto sandėliavimo aikštelę buvo transportuojamas gruntas iš dokų duobių Malkų įlankoje. Nors jau iškasti keli šimtai tūkstančių kubinių metrų užteršto grunto, tačiau jo uoste dar likę ir po kai kuriais dokais ir įvairiuose užutėkiuose. Tokio grunto gali būti aptikta ir gilinant uostą.

Kuris gruntas iš uosto gali būti gabenamas į jūros sąvartyną, o kuris privalo būti sandėliuojamas aikštelėje, numato Grunto kasimo jūrų ir jūrų uostų akvatorijose bei iškastų gruntų tvarkymo taisyklės (LAND 46A-2002).

Pastaruoju metu jos buvo griežtinamos, tai ir paaiškinama padidėjusiais grunto kiekiais, kurie turi būti laikomi užteršto grunto aikštelėje.

Požiūris į tai uoste buvo diskusinis – kas geriau – laikyti užterštą gruntą uoste ar jį išvežti į atvirą jūrą ir palaidoti?

Kai kurios šalys, kaip Norvegija, išvežė užterštą gruntą ir palaidojo atviruose vandenyse. Ant jo užpilama švaraus grunto taip tarsi suformuojant sarkofagą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką veikia miesto taryba

Ką veikia miesto taryba portretas
Kodėl reikia sandėliuoti??? Kodėl negalima išvalyti.Paverskime viską siukslynu

Kraupu

Kraupu portretas
Miestą baigia sąvartynų paversti :(

Jonas

Jonas portretas
Mūsų uostas labai didelis. Visokiu fabrikų ir statyklų visada buvo daug.Statė ir remontavo medinius būrinius laivus.Stato ir remontuoja didelius geležinius laivus.Krova vyksta ne vieną šimtmetį.Visada kažkas tai išbyrėdavo , išvarvėdavo ir nuskęsdavo. Na po truputi. Plovė jūreivis denį - išpylė už borto.Senasis Syrius ( jaunimas apie toki jau ir nebežino) visą Mendelėjevo lentelę nuleidinėjo į Dangę , o ji į marias.Visa tai skaičiuojama ne kilogramais o dešimtimis tonų. Visos laivų remonto ir statybos įmonės turėjo savo galvanikos cechus kur buvo daug rūgščių , švino , cinko , nikelio , vario junginių ir kitos chemijos kokteilių. Turbūt, jei išvešime visa tai ir išpilsime į jūrą , po kažkiek tai metų viska gausime atgal. Užsikrėsime odos ligomis ir " vėžiukais. Ar galime čia taupyti? Ar į maišus supiltas cheminis kokteilis neprasisunkia ? Abejoju , kad tai sterilu. Atkasėm vienoje vietoje , pabarstėme kitoje.Taip ir žaisime be sustojimo.Primena seną soviet.anekdotą apie du meistrus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių