Kokios šildymo sistemos pertvarkymo galimybės renovuojant daugiabutį?

  • Teksto dydis:

Gyventojams, prisijungusiems prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, ją administruojanti Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) primena, kad siekiant gauti maksimalią naudą svarbu vykdyti kompleksinę pastato renovaciją. Norint ne tik sumažinti šildymo sąskaitas ir padidinti būsto energinį efektyvumą, bet ir užtikrinti didžiausią komfortą jūsų namuose, galima atnaujinti ir subalansuoti šildymo sistemas bei automatizuoti šilumos punktą.

Senuose daugiabučiuose yra įrengtos vienvamzdės šildymo sistemos, kuriose vanduo į radiatorius patenka ir iš jų į grąžinimo magistralę išteka tuo pačiu vamzdžiu. Dėl to bėgant laikui sistemos išsibalansuoja – dažnai pirmuose aukštuose esančiuose butuose radiatoriai šildo labiau, o tuo tarpu viršutinių aukštų gyventojai skundžiasi šilumos trūkumu. Problema ta, kad esant vienvamzdei sistemai ant radiatorių nėra galimybės įrengti termoreguliatorių. Prasidėjus renovacijai gyventojai pagal savo poreikius ir galimybes turi apsvarstyti kelis pasirinkimus: modernizuoti esamą vienvamzdę sistemą, arba įsirengti dvivamzdę, kolektorinę ar daliklinę šildymo sistemą.

Šildymo sistemos balansavimas

Nevienodą šilumos pasiskirstymą tarp skirtinguose aukštuose esančių butų būtų galima išspręsti subalansavus šildymo sistemą. Kaip tai vyksta? Rūsyje yra sumontuojami balansiniai ventiliai bei sureguliuojami vandens srautai. Kaip jau minėta anksčiau, esant išbalansuotai sistemai radiatoriai kaista nevienodai.

Subalansavimo darbai vyksta dviem būdais, priklausomai nuo to, kurį pasirenka gyventojai – įrengdami rankinius arba automatinius balansinius ventilius. Rankiniai ventiliai yra pigesni, tačiau jie nesuteikia galimybės įsirengti termoreguliatorius, negana to, jeigu daugiabutyje pakeitus bent vieną radiatorių, teks visą sistemą subalansuoti iš naujo. Tuo tarpu automatiniai ventiliai šių problemų nesukelia, tik kainuoja kiek brangiau.

Šilumos reguliavimas

Pertvarkius šildymo sistemą sename daugiabutyje, gyventojai gali ant radiatorių įrengti termoreguliatorius, leidžiančius individualiai nustatyti į radiatorių patenkančio karšto vandens kiekį. To dėka gyventojai pagal pageidaujamą šilumos kiekį namuose gali nustatyti bei palaikyti temperatūrą.

Termoreguliatorius leidžia ne tik reguliuoti kambario temperatūrą, bet ir taupyti – temperatūrą galima sumažinti iš namų išvykstant ilgesniam laiko tarpui, pavyzdžiui, per atostogas ar šventinių laikotarpiu, kai namuose būnama rečiau. Taip pat šildymą galima išjungti norimu paros metu.

Vis dėlto BETA specialistai primena, jog minimali temperatūra patalpose privalo būti užtikrina. Jeigu gyventojai piktnaudžiaus šilumos taupymu, butuose „užsistovės“ drėgmė, o dėl to ant sienų ar lubų gali atsirasti pelėsis, kuris sukels papildomų rūpesčių ilgam laikui, kol jį pavyks išnaikinti.

Šilumos punkto automatizavimas

Kiekviename daugiabutyje esantis šilumos punktas skirtas paimti atitekantį vandenį iš miesto šilumos tinklų ir paruošti jį iki reikiamos temperatūros bei perduoti į radiatorius butuose. Tačiau

seni, elevatoriniai šilumos punktai iki šiol yra reguliuojami rankiniu būdu, todėl dažnai šilumos paskirstymas visame name išsibalansuoja.

Dėl to svarbu jį automatizuoti – tada jis pats reaguos į aplinkos temperatūros pokyčius – pakilus temperatūrai šildymas išsijungs, o jai nukritus – įsijungs. Butai nebus peršildomi, pinigai ir šiluma bus taupomi, taip pat sklandžiau prasidės ir baigsis šildymo sezonas.

Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d. Būsto energijos taupymo agentūra priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventoja

gyventoja portretas
koks skirtumas renovuotas ar ne vistiek visa sildyma isdalina ant visu vienodai ar tu sildaisi ar visai uzsisukes o debr gatveje yra renovuotas vienas kitas ne praejusia ziema uz salciausia men mokejo vienodai nesvarbu ar renovuotas ar ne tai kam ta renovacija dar banke sedi skoloj

geras

geras portretas
sugalvojo paslaugos gavėjo lėšomis skaitilkius įrengti, džiaukas? tai tas pats kaip eiti į prekybcenti su savo svarstyklėmis? nejuokinga ES direktiva privalo įrengti paslaugos tiekėja! (šilumos tinklai) tad pirmyn ir baikite pasakas sekti, užkniso

Gėda skverneliui

Gėda  skverneliui portretas
KODĖL renovavus šildymo sistemą NĖRA ĮRENGIAMA KIEKVIENO BUTO sunaudotos šilumos apskaita. Gali tu kiek nori sukioti tą termoreguliatorių, mažinti šildymą išvykęs, VISTIEK MOKĖSI tiek , kiek tavo kaimynai sunaudojo :(
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių