Kompensacijų tvarka uostamiestyje – diskriminuojanti?

Uostamiestyje jau šeštus metus privačius darželius lankantiems vaikams kas mėnesį kompensuojama po 100 eurų mokesčio už darželį. Šią tvarką ketinama keisti. Nuo šiol kompensacija bus mokama tik už tuos vaikus, kurių abu tėvai (o ne vienas jų, kaip yra dabar) bus registruoti Klaipėdos mieste. Privačių darželių atstovai pasipiktinę būsimomis permainomis.

Realybė pasirodė kitokia

Keisti kompensavimo tvarką privačius darželius lankantiems vaikams savivaldybėje nuspręsta pernai gruodžio pabaigoje. Jei artimiausiame posėdyje Klaipėdos miesto taryba permainoms pritars, 100 eurų kompensacija kas mėnesį nuo šių metų rugsėjo bus skiriama tik tiems vaikams, kurių abu tėvai registruoti Klaipėdos mieste.

Vakar nuotoliniu būdu apie tai diskutavo privačių ikimokyklinių įstaigų atstovai ir savivaldybės darbuotojai, rengiantys šias kompensavimo tvarkos pataisas.

Toks sprendimas esą buvo priimtas trūkstant vietų savivaldybės darželiuose ir siekiant padėti tėvams spręsti vaikų priežiūros problemą.

Esamą tvarką prireikė pakoreguoti ir įvertinus praktikoje kylančias situacijas.

Į savivaldybės įsteigtus darželius patenka ne visi vaikai.

Savivaldybė, skirdama kompensacijas už privačius darželius, padeda tėvams, kurie, siekdami būti aktyvūs darbo rinkoje, neturi kitos išeities, kaip tik leisti savo atžalas į privačias įstaigas.

„Ten mokestis yra didesnis, todėl savivaldybė ir gelbėja kompensacijomis. Tačiau praktikoje pastebėta, kad dalis tėvų į privačius darželius vaikus veda ne todėl, kad nepatenka į valstybinį darželį, o dėl asmeninių priežasčių“, – tikino Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė.

Atsieina solidžią sumą

Kad nebūtų taip, jog tėvai į eilę valstybinėse įstaigose įsiregistruoja tik tada, kai nori gauti kompensaciją, pakoreguotoje tvarkoje numatyta, kad kompensacija bus skiriama, jei vaikas ne vėliau kaip prieš pusmetį yra įregistruotas į eilę patekti į savivaldybės įsteigtas biudžetines švietimo įstaigas, bet į jas nepatenka. Taip pat abu jo tėvai turi būti registruoti uostamiestyje.

Pastebėta, kad ne visi gyventojai, kurie naudojasi Klaipėdos savivaldybės įstaigų paslaugomis, yra deklaravę gyvenamąją vietą uostamiestyje.

Taip miestas praranda nemažai mokesčių, nes šių gyventojų mokamas gyventojų pajamų mokestis (GPM) grįžta į savivaldybes, kuriose jie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą.

Todėl, siekiant, kad daugiau GPM būtų surenkama į miesto biudžetą, ir yra įtraukta sąlyga, jog mokestis už privačius darželius kompensuojamas tik tiems vaikams, kurių abu tėvai yra deklaravę ir faktiškai gyvena savivaldybės teritorijoje.

Iš viso miesto darželius Klaipėdoje lanko 8,6 tūkst. vaikų, o nevalstybinius (naujausiais duomenimis) – 541.

Jiems kompensuojamos įstaigos lankymo išlaidos miestui per metus kainuoja 650 tūkst. eurų.

Laisvos vietos netinka?

Pasitarime su savivaldybės atstovais dalyvavę privačių vaikų darželių darbuotojai mano, kad toks tvarkos pakeitimas yra diskriminuojantis.

Anot jų, tokiu būdu siekiama užpildyti laisvas vietas savivaldybės darželiuose, kurių šiuo metu yra 174.

Paradoksalu, bet eilėje į darželius laukia per 250 mažųjų klaipėdiečių, tačiau jiems tos tuščios vietos esą netinka, dalis tėvų nori, kad jų vaikas lankytų konkretų kitą darželį, kuriame laisvų vietų šiuo metu nėra.

Klaipėdos mieste veikia 47 savivaldybės darželiai ir aštuoni privatūs.

Teigiama, kad ir po tvarkos pakeitimo privačius darželius lankantiems vaikams 100 eurų per mėnesį kompensacija bus mokama, jei tėvai atitiks kriterijus nuolaidai gauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lygių galimybių kontrolieraius tarnyba

Lygių galimybių kontrolieraius tarnyba portretas
yra pripažinusi kad priemoka privačių darželių tėvams yra neteisėta.NUSIŽENGIMAS! Pažeidžia neprivačių(valstybinių) darželių tėvų galimybes. Koks gali būti valdiškų pinigų mokėjimas privačiam bizniui?Privatus verslas savo pelnu su Valstybe nesidalina, tik moka mokesčius kaip ir paprastas darželis. Kodėl jiems tokios išlygos jau pripažintos kaip pažeidimas? Ir niekas negalvoja tą ,,lengvatą" panaikinti? Tik liberastyne kur savos gaujos padeda vokti valstybės pinigus kitom savom gaujom, GALIMAS TOKS VEIKSMAS.(teisėsauga ginanti viešą interesą ir Valstybės turtą tyli?)

Komunizmas

Komunizmas portretas
Darželiai turėtų būti suteikiami ir, juo labiau, kompensuojami tik DIRBANČIŲ tėvų vaikams. Juk jei nedirba tai ir mokesčių nemoka. O kiek tokių!!!

Efa

Efa portretas
I darzeli turi buti priimami vaikai jei abu tevai dirba......jei mamyte nedirba sedek namuose ir auklek vaika ......tada atsiras vietos visiems
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių