Komunikacijos specialistai: „Grigeo“ nepasiruošusi suvaldyti krizės

„Nasdaq“ Vilniaus biržoje kotiruojama bendrovė „Grigeo“, kurios antrinė įmonė Klaipėdoje įtariama nevalytomis nuotekomis teršusi Kuršių marias, bandydama suvaldyti krizę daro daug klaidų, sako viešųjų ryšių specialistai.

Anot jų, krizės ištikta įmonė yra nepasiruošusi komunikuoti ir tai daro prastai, be to, ji turėtų atsiprašyti už padarytą žalą gamtai ir žmonėms, o išlipti iš reputacinės krizės jai gali prireikti kelerių metų. 

Prokurorams pradėjus tyrimą dėl „Grigeo Klaipėda“ galimo nevalytų nuotekų leidimo į marias, bendrovė iki šiol išplatino tik vieną pranešimą, kad tai neturės reikšmingos įtakos grupės veiklai ir jos rezultatams, o „Grigeo“ didžiausias savininkas Gintautas Pangonis pareiškė, kad nevalytos nuotekos galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

Komunikacine prasme jie daro blogiausius dalykus, kurie gali būti daromi šiuo metu.

Viešųjų ryšių specialistas, agentūros „Publicum FComm“ direktorius Vaidotas Vyšniauskas tvirtina, kad „Grigeo“ komunikacijos prasme iki šiol padarė visus blogiausius dalykus, kuriuos buvo įmanoma padaryti.

„Aš dabar, pavyzdžiui, nesu tikras, ar tas pažeidimas nėra daromas šiuo metu, nes jie sakė, kad dirba įprastu režimu. Gal tas įprastas režimas yra teršti Kuršių marias?“ – BNS svarstė V. Vyšniauskas.

„Komunikacine prasme jie daro blogiausius dalykus, kurie gali būti daromi šiuo metu“, – pridūrė jis.

„Grigeo“ anksčiau ne kartą buvo skelbusi apie grupės investicijas į projektus, mažinančius neigiamą poveikį aplinkai.

V. Vyšniauskas pažymi, kad tokie bendrovės pranešimai dabar atrodo kone komiškai.

„Tai tiesiog dar labiau dramatizuoja kontekstą ir paverčia situaciją nemaloniąja prasme komiška“, – sakė komunikacijos ekspertas.

Jis pabrėžia, kad „Grigeo“ iki šiol dar nėra atsiprašiusi dėl susidariusios situacijos.

„Mes nieko negirdėjome nei apie tai, kad jie suvokia padarytą žalą, kad jie atsiprašo visuomenės, Klaipėdos žmonių. Kalbama tik apie tai, kad tai galbūt buvo gedimas. Čia, mano galva, yra labai svarbus pono Pangonio pareiškimas, nes jis turėjo būti 100 proc. įsitikinęs, kad tai ir buvo gedimas. Nes kitu atveju situacija dar labiau pablogės, jei paaiškės, kad tai iš tikrųjų buvo sąmoninga veikla“, – svarstė V. Vyšniauskas.

„Grigeo“ kritikuoja ir agentūros „Fabula“ partneris, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus. Anot jo, jei pasitvirtins įtarimai, kad tarša vyko ne vienerius metus, tai bus sunkiai suvokiamas nusikaltimas.

„Net ir vienkartinė avarija yra katastrofa, už kurią įmonė turėtų ilgus metus atsiprašinėti, o dešimtys metų – protu nesuvokiamas nusikaltimas“, – feisbuke trečiadienį rašė M. Katkus.

Anot jo, taip žlunga ir „Grigeo“ galimybės eksportuoti į Vakarus.

„(„Grigeo“ – BNS) nužudys ne boikotai. Nužudys verslo partneriai (...). Ir ne tik Lietuvoje, eksportui į Vakarus irgi viskas. Ne iš gero gyvenimo visi tie pozicionavimai apie „aplinką” ir „gamtą”, – rašė M. Katkus.

Finansų analitikas Marius Dubnikovas taip pat teigia, kad įmonės komentarai kol kas yra „gana skurdūs“. Jis mano, kad „Grigeo“ išlipti iš reputacinės krizės gali prireikti kelerių metų.

Analitikas situaciją lygino su 2010 metų britų energetikos milžinės BP naftos platformos avarija, kai buvo užteršta Karibų jūra.

„Viskas yra įmanoma, kol esi gyvas. Geriausias pavyzdys yra BP, kur sprogus platformai buvo užteršta Karibų jūra ir ten užteršimo mastas buvo protu nesuvokiamas. Bet ta bendrovė sugebėjo iš to pakilti, bet aišku, murkdėsi ne vienus metus“, – BNS sakė analitikas.

„Bet jeigu pasitvirtins įtarimai, tai natūralu kalbėti apie tai, kad procesas bus ilgas ir skausmingas“, – pridūrė jis.

Prokurorai antradienį paskelbė pradėję ikiteisminį tyrimą dėl galimos „Grigeo Klaipėdos“ taršos Kuršių mariose.

Jie įtaria, kad nevalytas nuotekas leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia. Anot jų, tarša galėjo tęstis labai seniai, todėl gamtai gali būti padaryta milijonus eurų siekianti žala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
BEGA TA PATI DARO SU UZTERSTU TRASOMIS VAMDENIU GAL VIENA KART ATSISPIRSIM nuo dugno KK ir Dakaru nebereiks maro metu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių