Palanga teismui skųs Konkurencijos sprendimą dėl baseino

Konkurencijos tarybai paskelbus, kad Palangos savivaldybė neteisėtai perdavė baseino valdymą savo įmonei, miesto meras Šarūnas Vaitkus sako, kad šis nutarimas bus skundžiamas teismui.

„Mes rankų nenuleisime ir Konkurencijos tarybos sprendimą apskųsime teismui. (...) Viliuosi ir tikiu, kad teisingumas bus mūsų žmonių pusėje, kad gyventojų nuomonė ir balsas vis dėlto bus išgirsti“, – savo feisbuko paskyroje trečiadienį rašė Š. Vaitkus.

Palangos meras teigė, kad „liūdna ir apmaudu“, tačiau jau anksčiau buvo galima prognozuoti, jog baseinas bus išbraukiamas iš savivaldybės pavaldumo ir Palangos gyventojų viešųjų paslaugų sąrašo.

„Šios dienos Konkurencijos tarybos sprendimas tik patvirtina – deja, ši valstybės institucija, išlaikoma iš visų Lietuvos mokesčių mokėtojų lėšų, gina ne valstybės ir savivaldos, o galimai privataus verslo interesus“, – teigė meras.

Pasak jo, toks sprendimas palies visas savivaldybes, kurios pasistatė ir dar statosi baseinus, sporto arenas, koncertų sales.

Konkurencijos taryba: Palanga baseino valdymą savo įmonei perleido neteisėtai

Palangos savivaldybė neteisėtai perdavė baseino valdymą savo įmonei „Palangos investicijų valdymas“, nusprendė Konkurencijos taryba. Kartu ji nutarė neskirti baudos miestui.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas BNS teigė, kad savivaldybė, be konkurso suteikusi teisę savo įstaigai teikti paslaugas, įskaitant ir komercines, pažeidė Konkurencijos įstatymą – privilegijavo ją konkurentų atžvilgiu, o pastaruosius diskriminavo.

„Taryba nusprendė, kad Palangos savivaldybė perdavusi baseiną savo įstaigai jį valdyti ir teikti komercines paslaugas pažeidė Konkurencijos įstatymą nes tokiu būdu ji privilegijavo savo įstaigą ir diskriminavo kitus ūkio subjektus, kurie taip pat būtų galėję teikti tokias paslaugas Palangos savivaldybei“, – BNS trečiadienį sakė Š. Keserauskas.

Taryba įpareigojo savivaldybę per 12 mėnesių panaikinti sprendimus ar pakeisti juos taip, kad jie neprieštarautų įstatymui, ir organizuoti baseino valdymo operatoriaus konkursą.

„Pagrindinė sankcija šiuo atveju yra įpareigojimas savivaldybei per 12 mėnesių pakeisti savo sprendimus ir užtikrinti, kad nebūtų pažeidžiamas įstatymas. Konkrečiai savivaldybė turėtų organizuoti konkurencinę procedūrą, kad parinktų baseino operatorių“, – BNS teigė tarybos pirmininkas.

„Atsižvelgiant į tai, kad pažeidimo laikotarpiu keitėsi nagrinėjamam atvejui aktuali aukščiausios instancijos teismų praktika, nuspręsta piniginės baudos savivaldybei neskirti“, – pranešė taryba.

Ji pabrėžė, kad savivaldybė turėjo organizuoti konkursą ar kitą procedūrą, kurios metu būtų įvertinusi, ar yra kitų įmonių, galinčių teikti paslaugas.

Be to, taryba atkreipė dėmesį, kad „Palangos investicijų valdymui“ buvo pavesta teikti ne tik nemokamas vaikų bei jaunimo plaukimo paslaugas, bet ir komercines paslaugas, kurios sudarė didelę įstaigos pajamų dalį.

Pasak KT, savivaldybės įmonei nereikėjo savo lėšomis pastatyti baseino – tai buvo padaryta valstybės investicijų programos ir Palangos biudžeto lėšomis, tačiau tai nereiškia, jog viešąsias paslaugas be konkurencijos galima pavesti savivaldybės įstaigai.

„Konkurencijos tarybos požiūriu, geriausia priemonė surasti efektyviausią būdą valdyti viešosiomis lėšomis sukurtą turtą yra skaidri konkurencinga procedūra“, – teigia taryba.

Tarybos nutarimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Tyrimą dėl 2019 metais atidaryto naujo Palangos baseino taryba pradėjo tais pačiais metais gavusi Vilniaus sporto mokyklos „Nemunas“ skundą, kad verslui nebuvo sudarytos sąlygos pretenduoti į baseino valdymą.

Palangos valdžia pernai gruodį teigė, kad jai nesuprantamas reikalavimas už 6,2 mln. eurų pastatytą baseiną, kuriame daugelis palangiškių paslaugas gauna nemokamai arba su didele nuolaida, perduoti į privačias rankas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Na taip, geriausia atiduoti kokiems žvėrims, kad paprastiems gyventojams baseinas taptų nebeprieinamas. Dabar bent kaina padori.

Anonimas

Anonimas portretas
NE sprendima reikia skusti, bet kreiptis i prokuratura kad issiaiskintu kam , kokiai banditu gaujai dirba toji ,,Konkurencija,,

Pl

Pl portretas
Kaip gaila palangos močiučių.. juk tai personos aukščiau visko.. Lietuvoje jau nieko brangesnio neturime..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių