Kruiziniams laivams - mažesnė rinkliava (papildyta)

Kitais metais Klaipėdos uoste laukiamas kruizinių laivų antplūdis. Siekiant jų pritraukti kuo daugiau, šalies Vyriausybė sumažino uosto rinkliavas.

Kruiziniams laivams, kurie per kalendorinius metus į Klaipėdos uostą atplauks pakartotinai, nuo antro įplaukimo rinkliava mažės 20 proc. Taip pat nustatyta viršutinė visų uosto rinkliavų riba tiems laivams, kurių talpa didesnė nei 50 tūkst. bruto tonažo vienetų.

Manoma, kad sumažintos rinkliavos gerokai padidins Klaipėdos uosto konkurencingumą kitų Baltijos jūrų uostų atžvilgiu, tad dėl to kruiziniais laivais čia atplauks kur kas daugiau turistų nei iki šiol. Planuojama, kad net ir sumažinus rinkliavą pajamų į šalies biudžetą pavyks surinkti daugiau.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad toks sprendimas naudos atneš tik miesto ir valstybės biudžetams, o jų pačių biudžetui jis bus nuostolingas.


"Man labai sunku vienareikšmiškai pasakyti, ar uosto rinkliavų sumažinimas kruiziniams laivams duos naudos, ar ne. Jeigu ta lengvata iš tiesų padidins tų didžiųjų kruizinių laivų įplaukimų skaičių į Klaipėdos uostą nors vienu sykiu, tuomet finansinę naudą pajus miesto ir valstybės biudžetai, tačiau uosto direkcija patirs daug nuostolių. Mums nauda būtų tik tuomet, jei tas pats laivas į Klaipėdos uostą per sezoną įplauktų bent ketvirtą kartą, tačiau iki šiol vienas laivas buvo įplaukęs tik tris kartus. Tačiau nors siūlymas mažinti uosto rinkliavą buvo ne mūsų iniciatyva, o Susisiekimo ministerijos, jokiu būdu jo nekritikuojame, nes esame už bet kokią finansinę naudą valstybei. Be to, uosto direkcijos pajamos iš kruizinės laivybos sudaro apie 1-2 proc., o tai nėra tiek daug".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių