Pereiti į pagrindinį turinį

Kur lengviau pragyventi - Lietuvoje ar užsienyje? (papildyta)

2010-08-16 05:00
Paradoksas: užsienyje gyvenantys tautiečiai teigia pastebėję, jog nepaisant to, kad lietuviai uždirba gerokai mažiau nei kitų šalių gyventojai, maistas ir kitos prekės čia kainuoja ne...
Paradoksas: užsienyje gyvenantys tautiečiai teigia pastebėję, jog nepaisant to, kad lietuviai uždirba gerokai mažiau nei kitų šalių gyventojai, maistas ir kitos prekės čia kainuoja ne... / SHUTTERSTOCK nuotr.

Išgyvenimas Lietuvoje kuo toliau, tuo labiau tampa mistinis – kainos auga, algos mažėja. Daugelio šalių gyventojai, gaudami vidutinį atlygį, gali ne tik be rūpesčių pragyventi, skirti pinigų pramogoms, pakeliauti, bet ir sukaupti santaupų. Tuo tarpu pas mus  vidutinės algos ne visada užtenka būtiniausiems poreikiams.

Išleidžia daugiau nei uždirba

Žmonės emigruoja. Po vieną, šeimomis, tūkstančiais, dešimtimis tūkstančių. Vieni bėga nuo nedarbo, turintieji darbą – nuo amžino skurdo, kai kas mėnesį neįmanoma išgyventi nuo algos iki algos.

"Klaipėda" palygino, kaip lietuviams, gaunantiems vidutinį atlygį, sekasi išgyventi Lietuvoje ir daugiausia tautiečių priviliojusiose emigracijos šalyse – Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje bei Norvegijoje.

Daugelis emigrantų tikino, kad Lietuvoje pragyventi atsieina ne ką pigiau nei svetur, tad nesuvokiama, kaip tautiečiai čia išgyvena gaudami itin menkus atlyginimus.

Šiuo metu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje sudaro apie 1,7 tūkst. litų. Būsto nuoma vidutiniškai kainuoja nuo 300 iki 800 litų. Jei žmogus būstą yra įsigijęs už banko paskolą, vidutiniškai kas mėnesį jis, atiduodamas kreditą, sumoka nuo 500 iki 1,5 tūkst. litų.

Gyvenantys naujos statybos daugiabučiuose lietuviai už komunalines paslaugas vidutiniškai vasaros metu moka apie 60–150 litų, o žiemą – apie 200–350 litų. Gyvenantys senos statybos namuose tautiečiai žiemos metu komunalinėms paslaugoms priklausomai nuo to, kiek tenka mokėti už būsto apšildymą, išleidžia nuo 400 iki 1,2 tūkst. litų.

Šeima, taupydama bei valgį gamindama namuose, vidutiniškai maistui per mėnesį išleidžia apie 600–800 litų. Norint retsykiais papietauti kavinėje papildomai per mėnesį prireikia dar bent 200 litų.

Jei važinėjama nuosavu automobiliu, per mėnesį vidutiniškai išleidžiama dar apie 300–500 litų. Jei važinėjama viešuoju transportu tik būtiniausiais reikalais, išleidžiama apie 100–150 litų.

Darbuotojus skatina pinigais

Visa tai suskaičiavus aiškiai matyti, kad daugelis lietuvių per mėnesį išleidžia kur kas daugiau nei uždirba. Tuo tarpu užsienyje gyvenantys bei dirbantys lietuvaičiai leidžia sau gyventi ne tik kur kas prabangiau, bet taip pat sugeba susitaupyti nemenkas pinigų sumas.

Pasak Norvegijoje jau daugiau nei dvejus metus gyvenančios Kristinos, čia vidutinį atlygį gaunantys žmonės gyvena pasiturinčiai.

Pasak jos, vidutiniškai paprastas darbuotojas Norvegijoje per mėnesį uždirba apie 30 tūkst. kronų, t.y. apie 12 tūkst. litų. Nuo šios sumos kiekvienas jų dar sumoka apie 36 proc. mokesčių, tad realiai žmogus į rankas gauna 19,2 tūkst. kronų (7,8 tūkst. litų). Auginantys vaikus bei būsto paskolas turintys darbuotojai yra remiami valstybės, tad jie moka 8 proc. mažesnius mokesčius.

Be to, Kristinos teigimu, darbdaviai Norvegijoje vertina darbuotojus, kasmet jiems pakeldami atlyginimus. Taip pat, jeigu darbuotojas yra lojalus, jam kas ketverius metus mokama papildomai už darbo stažą.

Sutaupyti – nesudėtinga

"Norvegijoje gaunamo atlyginimo tikrai viskam užtenka. Jei dirbi vienas, tuomet savęs neribodamas ne tik pragyvensi, bet tau dar šiek tiek lieka pinigų. Kadangi čia gyvename dviese, tai vieną atlyginimą atsidedame santaupoms. To Lietuvoje turbūt niekada negalėtume sau leisti", – įsitikinusi Kristina.

Moteris teigė, jog būsto nuomos kainos Norvegijoje priklausomai nuo gyvenamosios vietos svyruoja gana žymiai. Jie už vieno kambario buto priemiestyje nuomą kas mėnesį moka po 3 tūkst. kronų (1,2 tūkst. Lt). Norint gyventi mieste tektų pakloti keliskart didesnę sumą. Jos teigimu, gero būsto nuoma miesto centre per mėnesį kainuotų apie 6 tūkst. litų, tad sau tai leidžia daugiau nei vidutines pajamas gaunantys žmonės.

Priklausomai nuo sezono už komunalines paslaugas ji kartu su vyru sumoka nuo 500 iki 3 tūkst. kronų (apie 200–1,2 tūkst. litų). Brangiausiai, žinoma, mokama šaltuoju metų laiku.

Maistui du žmonės išleidžia apie 4 tūkst. kronų, t.y. apie 1,6 tūkst. litų.

"Jei produktus perki prekybos centruose ir maistą gamini pats namie, pragyventi tikrai nebrangu. Mes maistui netaupome, jei taupytume, išleistume gerokai mažiau. Žinoma, jei maitintumėmės greitojo maisto restoranuose arba kavinėse, tuomet išleistumėme triskart daugiau pinigų nei dabar", – paaiškino emigrantė.

Norvegams – nebrangu

Ji pridūrė, jog šokiruoja alkoholio bei cigarečių kainos – svaigaus gėrimo butelis čia kainuoja apie 120 litų, o pakelis cigarečių – apie 32 litus.

Pašnekovės teigimu, benzinas Norvegijoje atsieina panašiai kaip ir Lietuvoje – apie 4,5 Lt už litrą. O jei važinėjama autobusais, tai už mėnesinį bilietą tenka pakloti 240 litų.

"Žinoma, kai kurios kainos, palyginti su lietuviškomis, šokiruoja. Tačiau kai paskaičiuoji, kad Lietuvoje žmonės uždirba kone septynis kartus mažiau nei Norvegijoje, tuomet viskas čia atrodo pigu. Pagal norvegiškas algas pragyvenimas čia tikrai nėra labai brangus, kaip daugeliui atrodo", – patikino Kristina.

Algų dydžiai šokiruoja

Nors pragyvenimo lygis Vokietijoje gana aukštas, tačiau čia gyvenantys net ir mažiau uždirbantys žmonės neskursta.

Svečioje šalyje įsikūrusi Agnė teigė, jog vidutinis atlyginimas Vokietijoje siekia apie 3 tūkst. eurų, t.y. 10,3 tūkst. litų.

Jokio išsilavinimo neturintys žmonės vidutiniškai per mėnesį uždirba nuo 1 iki 2,5 tūkst. eurų (nuo 3,5 iki 8,7 tūkst. litų).

Prekybos centruose pardavėjos per mėnesį uždirba nuo 1 tūkst. iki 1,7 tūkst. eurų (nuo 3,5 iki 5,8 tūkst. litų). Litras benzino Vokietijoje kainuoja apie 1,3 eurų, t.y. apie 4,5 Lt.

"Jei netingi dirbti, tai Vokietijoje tikrai pragyventi nesudėtinga, o gaunantys vidutinius atlygius apskritai gali sau leisti daug ką – važinėti gerais apynaujais automobiliais, kelissyk per metus išvykti atostogauti į užsienį", – patikino Agnė.

Butų nuomos kainos Vokietijoje svyruoja nuo 200 iki 2 tūkst. eurų (nuo 700 iki 7 tūkst. litų). Jos priklauso nuo to, kokiame mieste gyveni – brangiausiai pragyventi Hamburge, Berlyne ir Miunchene. Pigiausiai – rytinėje šalies dalyje.

Už komunalines paslaugas priklausomai nuo to, kokiame name gyvenama bei kokia būsto kvadratūra, vokiečiai moka nuo 150 iki 400 eurų (nuo 500 iki 1,4 tūkst. litų).

Maistas kainuoja pigiau

Agnė teigė pastebėjusi, jog kai kurie maisto produktai Vokietijoje kainuoja net pigiau nei Lietuvoje.

Pasak jos, pigiausio pieno litras čia siekia 0,6 euro centų (apie 1,75 Lt), duona apie 0,8 euro centų (apie 2,3 Lt),  gabalėlis sūrio  – 1,5 eurų (apie 5,2 Lt), kilogramas mėsos apie 2,5 eurų (apie 8,7 Lt).

Netaupant šeima per mėnesį maistui išleidžia apie 400 eurų – 1,4 tūkst litų.

Tačiau, pasak Agnės, jeigu šeimos apsipirkinėja pigiuose "Aldi", "Lidl" ar "Penny" tinklų parduotuvėse, tai maistui jos išleidžia dar mažiau pinigų.

Pragyvena ir iš minimumo

Nemažai lietuvių, išvykę laimės ieškoti į Airiją bei Jungtinę Karalystę, tokio savo sprendimo taip pat nesigaili. Šiose šalyse gyvenantys tautiečiai tikina, jog net ir uždirbant minimalų atlygį įmanoma ne tik pragyventi, bet ir sutaupyti.

Anot ketverius metus Airijoje gyvenančios Joanos, minimalus atlygis čia siekia 1,4 tūkst. eurų (4,8 tūkst. litų). Vidutinis – 2,5 tūkst. eurų (8,6 tūkst. litų).

Trijų miegamųjų kambarių būsto priemiestyje nuoma per mėnesį atsieina apie 600 eurų, t.y. apie 2 tūkst. litų. Dviejų miegamųjų kambarių buto nuoma Dubline – apie 700 eurų (2,4 tūkst. litų). Komunalinės paslaugos vienam būstui per mėnesį siekia 100 eurų (apie 350 litų). Maistas, pasak jos, čia nebrangus, tad dažniausiai šeima per savaitę jam išleidžia iki 100 eurų.

"Už tokią sumą maisto prisiperkame tikrai daug. Žinoma, čia yra ir labai brangių, ir pigesnių produktų. Jeigu eisi į parduotuves, kur prekiaujama ekologiškais gaminiais, tuomet suma išaugs kelis kartus", – paaiškino Joana.

Jos teigimu, pienas Airijoje kainuoja 1,4 eurų (4,8 Lt), duona 1 euras (3,5 Lt), 200 g sūrio apie 2,5 eurų (8,6 Lt), kilogramas mėsos apie 5–7 eurus (17–24 Lt), keturi gabaliukai žuvies filė apie 3 eurus (10 Lt).

Anglijoje – ne viskas brangu

Jungtinėje Karalystėje vidutiniškai būsto nuoma kainuoja apie 400 svarų sterlingų (1,6 tūkst. litų). Už komunalines paslaugas kas mėnesį čia tenka pakloti apie 100–150 svarų sterlingų (400–600 Lt).

Vidutiniškai per mėnesį čia uždirbama apie 2,3 tūkst. svarų sterlingų, t.y. 9,5 tūkst. litų.

Maistui per mėnesį Anglijoje gyvenanti šeima išleidžia apie 500 svarų sterlingų (apie 2 tūkst. litų), tačiau taupant įmanoma išsiversti ir už 300 svarų sterlingų (1,2 tūkst. litų).

Nors maistas čia nėra labai pigus, tačiau kur kas pigiau nei Lietuvoje čia kainuoja įvairios buities prekės, drabužiai, avalynė. Anot čia gyvenančių lietuvių, per išpardavimus odinius batus įmanoma įsigyti už 5–10 svarų sterlingų (20–40 Lt), džinsus – už 10 svarų sterlingų (40 Lt), įvairių marškinėlių už 1–5 svarus sterlingų (4–20 Lt).

Tiek Anglijoje, tiek Airijoje gana brangiai kainuoja viešojo transporto bilietai – per mėnesį už juos šiose šalyse tenka pakloti po 400–500 litų.

Papildyta

Pragyventi, susitaupyti pinigų ir pakeliauti po pasaulį gali sau leisti ir JAV gyvenantys tautiečiai. Nors Tomas į daugelio svajonių šalį emigravo visai neseniai –  prieš metus, tačiau jis jau spėjo įsitvirtinti.

Jis pasakojo, jog JAV per metus paprasti darbuotojai vidutiniškai uždirba nuo 26 iki 44 tūkst. JAV dolerių , t.y. apie 57–114 tūkst. litų. Toks didelis skirtumas tarp atlyginimų susidaro dėl to, jog skirtingose valstijose skiriasi ir pragyvenimo lygiai.

Būsto nuomai daugelis žmonių čia išleidžia nuo 300 iki 1 tūkst. Jav dolerių (nuo 780 iki 2,6 tūkst. litų). Už komunalines paslaugos – elektrą, telefoną, vandenį, dujas, internetą bei kabelinę televiziją JAV per mėnesį išleidžiama apie 300 JAV dolerių (apie 780 litų).

Maistui per mėnesi skiriama apie 300–400 JAV dolerių (780–1 tūkst. litų).

Duona Amerikoje kainuoja 3 JAV doleriai (7,8 lito), pienas – 2,8 (7,28 lito), paundas (t.y. 2,2 kg) sūrio – 4 (10,4 litų), 1 paundas mėsos – apie 8 JAV dolerius
(20,8 lito).

Šiemet deklaravo išvykimą iš Lietuvos

Liepą – 10 898 emigrantai

Birželį – 8782 emigrantai

Gegužę – 10 011 emigrantų

Balandį – 11 324 emigrantai

Kovą – 2112 emigrantų

Vasarį – 1822 emigrantai

Sausį – 1742 emigrantai

Emigracijos šalys

2008–2010 metais daugiausia išvykimą deklaravo emigravusiųjų į Jungtinę Karalystę (2008 m. – 2819, 2009 m. – 3319, 2010 m. – 7283), Airiją (2008 m. – 1265, 2009 m. – 2552, 2010 m. – 3927), Ispaniją (2008 m. – 742, 2009 m. – 1291, 2010 m. – 1035), Jungtines Amerikos Valstijas (2008 m. – 1482, 2009 m. – 1695, 2010 m. – 1171).

Lietuvos statistikos departamento inf. 

Liepą, palyginti su birželiu, brango

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės bei paslaugos 2,2 proc.

Poilsio ir kultūros prekės bei paslaugos 0,8 proc.

Vartojimo paslaugų kainos 0,4 proc.

Per metus (2009 liepa – 2010 liepa) pabrango

11,9 proc. alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai

7,1 proc.  būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės bei paslaugos

6,3 proc. transporto prekės ir paslaugos

Per metus (2009 liepa – 2010 liepa) atpigo

5,1 proc. drabužiai ir avalynė

5 proc. ryšių prekės ir paslaugos

2,5 proc. poilsio ir kultūros prekės bei paslaugos

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų