Pereiti į pagrindinį turinį

Kuratorius uostamiesčio mokyklose nukonkuravo naujovės

2012-06-15 05:00
Kuratorius uostamiesčio mokyklose nukonkuravo naujovės
Kuratorius uostamiesčio mokyklose nukonkuravo naujovės / Vytauto Petriko nuotr.

Maždaug prieš dešimtmetį kai kuriose uostamiesčio mokyklose vietoj klasės vadovų atsirado kuratoriai – pedagogai, kurie turėjo ugdyti jiems patikėtus mokinius, dirbti su moksleivių tėvais. Tačiau naujaisiais mokslo metais ugdymo įstaigos kuratorių ketina atsisakyti.

Pasirinkimo teisė

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, mokyklos turi teisę pasirinkti – turėti klasės vadovus ar kuratorius. Tokiu atveju kelias klases koordinuotų vienas asmuo.

Kuratoriams nereikia ruoštis pamokoms, todėl jie esą turi daugiau galimybių ginti vaikų interesus nei klasių vadovais buvę mokytojai.

L.Prižgintienės teigimu, tai – mokyklų savarankiškumo klausimai ir mokyklos pačios sprendžia, kaip joms elgtis.

„Juk ne visi mokytojai nori būti auklėtojais, ne visi ir geba klasei vadovauti. Yra tokių, kurie daugiau nori gilintis į savo dalyką. Būna atvejų, kai tik formaliai dirbama su klase, tačiau yra žmonių, kurie nori dirbti tokį darbą“, – tvirtino L.Prižgintienė.

Esą su paaugliais nėra lengva bendrauti, tam reikia pasiruošti ir psichologiškai. Kuratoriai visą darbo laiką ir skiria lankomumui, drausmės dalykams, asmeniniams pokalbiams su vaikais ar jų tėvais.

Gelbėjo nuo nedarbo

Pedagogų darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovė Laima Juknienė kuratorių pareigybę vertina palankiai.

Esą, jei neužtenka darbo krūvio, mokytojui galima suteikti kuratoriaus pareigas ir skirti kelias klases. Galimas dalykas, kad kuratorius labiau pažįsta vaikus, nei auklėtojas, kuris turi mažai pamokų vadovaujamai klasei.

„Juk, pavyzdžiui, anglų kalbos specialistas dirba tik su puse klasės, o kitų vaikų net nepažįsta, su jais susitinka tik per klasės valandėles“, – svarstė L.Juknienė.

Be to, kuratorius gali daugiau dėmesio skirti moksleiviams, nei dalykų mokytojas klasės vadovas, ši pareigybė gelbėja ir nuo krūvio stygiaus.

„Kai mokytojas neturi reikiamų valandų, trūksta darbo krūvio, nenorint jo atleisti, jis skiriamas kuratoriumi. Manyčiau, kad tai geras variantas, kai mokytojas neatleidžiamas, o jam pasiūlomas kitas darbas“, – įsitikinusi profesinės sąjungos vadovė.

Pasak L.Juknienės, darbo mokyklose mažėja, bet pedagogai humaniškai dalijasi krūviais ir kiek įmanoma vieni kitiems pagelbėja. Pernai buvo atleisti tik 5 darbingo amžiaus pedagogai.

Kuratoriai nepasiteisino?

Kuratorių atsiradimą mokyklose stabdė pinigų trūkumas. Tai pripažino ir „Versmės“ progimnazijos direktorius Petras Montvydas.

„Idėja gera, bet pas mus kuratorių nėra, liko klasės vadovai. Tai yra apmokėjimo klausimas. Čia priklauso nuo mokyklos turimų lėšų dydžio“, – teigė P.Montvydas.

Kuratorių neatsirado ir Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Tai patvirtino gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Vyšniauskienė.

„Mes visokių minčių turėjome, bet esamas variantas tenkina, taip viskas ir liko“, – sakė D.Vyšniauskienė.

Kuratoriai iki šiol dirbo „Varpo“ gimnazijoje. Tačiau nuo naujųjų mokslo metų jų ten nebeliks.

„Ketiname jų atsisakyti, nes jiems nėra tiek darbo. Be to, klasės vadovai nebenori atiduoti valandų, nes trūksta krūvio“, – sakė gimnazijos direktorius Valerijus Kuzliakinas.

Kuratoriai „Varpo“ gimnazijoje buvo trejus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų