Kuriamas vandenvietės iškeldinimo planas

Konkursą laimėjusiai įmonei Uosto direkcija patikėjo atlikti Klaipėdos miesto 3-iosios vandenvietės iškėlimo galimybių studiją. Pastarąją užbaigti planuojama maždaug po metų.

Antradienį uostamiesčio valdžiai pristatytas pirminis 3-iosios vandenvietės iškeldinimo situacijos analizės variantas.

Uosto direkcijos užsakymu techninę užduotį atlieka inžinerijos ir konsultacijų bendrovė "Sweco Lietuva".

Studijos esmė – surasti sprendimo būdus, kaip Uosto direkcija galėtų iškelti Klaipėdos 3-iąją vandenvietę, esančią pietinėje uosto dalyje, kad nenukentėtų miesto gyventojų interesai.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, kad samdytas studijos rengėjas ieško alternatyvių vandens šaltinių netoli Klaipėdos esančiose teritorijose.

"Kompanijos atstovai tyrė ir dar nagrinės maždaug 50 kilometrų spinduliu nuo Klaipėdos esančią teritoriją. 2018-ųjų birželį ar liepą turėtų būti pateikta užbaigta visos galimybių studijos versija", – aiškino S.Budinas.

Esą dar laukia ilgas procesas, kol bus surastas priimtiniausias variantas.

"Šiuo atveju kalba eina apie įvairius vandens išgavimo būdus: giluminį, paviršinį ir kombinuotą – giluminį su paviršiniu", – teigė pašnekovas.

Dabar pietinės miesto dalies gyventojams dalis vandens tiekiama iš 1-osios vandenvietės, 2-oji vandenvietė nenaudojama.

3-ioji vandenvietė yra likusi vienintelė Lietuvoje, kurioje geriamasis vanduo imamas iš paviršinio grunto. Mūsų šalyje reikalaujama naudoti vandenį iš giluminių gruntų.

Klaipėdos uosto žvilgsnis jau seniai krypsta į pietinę uosto dalį – 3-iosios vandenvietės ir uosto rezervinė teritorija užima apie 600 ha plotą. Pridėjus toje dalyje dar esančias privačias teritorijas, kurias savininkai planuoja panaudoti logistikai, ir kitas valdas, susidarytų nemažas 1,5 tūkst. ha plotas.

Tad bendrovės "Sweco Lietuva" atstovai turi surasti mažiausiai tris alternatyvas, iš kur geriamasis vanduo būtų tiekiamas pietinei miesto daliai.

Nuo 2003-iųjų į 3-iąją vandenvietę investuota apie 5,8 mln. eurų ES lėšų ir dar apie 4,4 mln. eurų savų pinigų.

Pačios vandenvietės iškeldinimas su naujos vandens ruošyklos įrengimu, vamzdynais ir kita įranga galėtų kainuoti apie 30 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budinai

Budinai portretas
aš tikrai alaus iš tavo šaldytuvo neišgėriau, todėl prašau nežiūrėti čia tokiu smerkiamu žvilgsniu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių