Lietuviškas žuvininkystės reguliavimas: aktyvesnės žvejybos Baltijos jūroje nebus?

2021 m. priimtą Baltijos jūros žvejybos reguliavimą bus galima vadinti lietuvišku, nes prie jo žymiai prisidės komisaras iš Lietuvos ir jo suburta lietuviška žvejybos patarėjų komanda.

Bus naujų ribojimų

Neseniai paskelbtos rekomendacijos dėl žvejybos galimybių Baltijos jūroje 2021 m. Jos nedžiuginančios.

Siūloma išlaikyti šiais metais galiojusius žvejybos ribojimus ir dar pridėti naujų. Tačiau kai kuriose vietose ir kai kurių žuvų sugavimai bus didinami.

Pasiūlyta didinti strimelių sugavimą Rygos įlankoje. Taip pat siūloma 9 proc. didinti lašišų sugavimą centrinėje Baltijos dalyje ir tuo pat metu 10 proc. mažinti jų žvejybos lygį Suomijos įlankoje. Būtų išlaikomas visų rūšių žuvų šių metų sugavimas Botnijos įlankoje.

„Vien žuvininkystės politika negali susidoroti su visais sunkumais, kurie dėl žuvų išteklių kyla Baltijos jūroje, todėl ėmiausi iniciatyvos sušaukti visų Baltijos jūros šalių ministrų konferenciją. Būtina išsamiai apsvarstyti visus veiksnius, kurie užtikrintų ilgalaikę Baltijos jūros žvejybos ateitį“, – teigė Aplinkos, vandenynų ir žvejybos komisaras Virginijus Sinkevičius.

Toks posėdis numatytas spalio 19–20 d.

Išliks šių metų draudimai

Nuo 2019 m. pradėti vykdyti Baltijos jūros menkių žvejybos draudimai sukėlė didelį erzelį, ypač šiais metais.

„Už borto“ liko didelė Baltijos jūros rekreacinio menkių žvejybos verslo dalis.

Nepatenkinti ir iš žvejybos verslo pragyvenantys žmonės. Ypač aktyviai protestų prieš vykdomą ES žvejybos politiką ėmėsi lenkai, kurie netgi ketina kreiptis į Europos Teisingumo Teismą. Anot Lenkijos žvejų, Europos Komisija žlugdo jų verslą, nesilaikoma šios šalies stojimo į ES sutarties sąlygų.

Lenkijos žvejams, kaip ir Lietuvos, aktualu yra tai, kad 2020 m. iš viso buvo uždrausta Baltijos jūros rytinio regiono menkių žvejyba.

2021 m. dėl menkių žvejybos jokių prošvaisčių nenumatoma. Remdamasi Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos moksliniais patarimais, Europos Komisija yra pasiūliusi išlaikyti visas rytinių menkių žvejybos reguliavimo priemones ir 70 proc. sumažinti priegaudoje bendrą leidžiamų sužvejoti menkių kiekį. Tai reikštų, kad ir toliau tiek verslinė, tiek mėgėjiška rytinių menkių žvejyba būtų draudžiama.

Vakarinių menkių žvejybos kiekį pasiūlyta sumažinti 11 proc. Dėl vakarinių menkių žvejybos pasiūlyta įvesti papildomus sugavimo kiekių ribojimus ir žvejams mėgėjams.

Menkes šers šprotais

Prasta situacija ir su kitomis Baltijos jūros žuvimis – strimelėmis, ypač vakarinėje Baltijos jūros dalyje. Komisija yra pasiūliusi vakarinių strimelių bendrą sugavimą mažinti 50 proc., centrinės Baltijos dalies – 36 proc.

Nepaliestas išliktų Botnijos įlankos strimelių žvejybos kiekis. Iki 15 proc. galėtų būti didinamas Rygos įlankos strimelių sugavimo kiekis.

Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos mokslininkai mano, kad pagal išteklių būklę galima būtų didinti Baltijos jūros plekšnių ir šprotų sugavimo kiekį. Tačiau rekomenduota to nedaryti dėl menkių.

Įprasta, kad plekšnių žvejyboje yra neišvengiama menkių priegauda.

Šprotų žvejybos nerekomenduojama didinti dėl jos žvejybos kartu su strimelėmis, kurių būklė pablogėjo.  Taip pat konstatuota, kad „šprotai maitina badaujančias menkes, kurių būklė yra prasta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu

Baisu portretas
Draudimai, draudimai, draudimai - daugiau nieko negirdėsi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių