Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje lankėsi Lygių galimybių kontrolierė

2016-05-24 08:38

Tai, kad lygios galimybės mūsų šalyje – vis dar siekiamybė, byloja kasdien viešojoje erdvėje pasirodantys pranešimai, darbo skelbimai, reklamos, net ir filmai. Pavyzdžiui, lietuviškas serialas pavadinimu "Visi vyrai – kiaulės" sukėlė pasipiktinimų bangą ne tik tarp vyrų, bet ir moterų, auginančių mažus berniukus.

Situacija: A.Lobačevskytė pripažino, kad žmonėms dar trūksta sąmoningumo ir supratimo, kas yra lygios teisės. Situacija: A.Lobačevskytė pripažino, kad žmonėms dar trūksta sąmoningumo ir supratimo, kas yra lygios teisės.

Skaičiai nieko nesako

Pirmadienį uostamiesčio savivaldybėje lankėsi Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė. Susitikime su valdininkais bei gyventojais moteris atskleidė, su kokiais diskriminacijos atvejais itin dažnai susiduriama.

Pernai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba iš Klaipėdos regiono sulaukė 25 skundų. Didžiąją dalį jų sudarė religiniai, taip pat amžiaus, lyčių bei negalios diskriminacijos atvejai.

A.Lobačevskytės žodžiais, minėtas skaičius toli gražu neatspindi realios situacijos, esą padėtis – kur kas labiau įtempta. Tiesiog ne visi diskriminuojami asmenys kreipiasi į atsakingas tarnybas.

A. Valinskas nežinojo?

Daugiausia skundų sulaukiama dėl valstybės ir savivaldybių priimtų teisės aktų, taip pat darbo santykių, kur itin dažnai pasireiškia amžiaus diskriminacija.

Kaip pažymėjo A.Lobačevskytė, tenka nuolat kovoti su įstatymus pažeidžiančiais primityvių darbo skelbimų autoriais.

"Darbdaviai skelbimuose sąmoningai nustato amžiaus cenzą. Arba atleidžia žmogų būtent dėl amžiaus, o ne todėl, kad jis blogai atlieka savo pareigas. Kalbant apie lygias lyčių teises, nemanome, kad moterys turėtų suvyriškėti, o vyrai – sumoteriškėti. Lygios galimybės reiškia ką kita", – akcentavo ji.

Kontrolierius ypač papiktino laidų vedėjo Arūno Valinsko paviešintas darbo skelbimas, kuriame jis pabrėžė ieškantis vairuotojos moters.

"Labai keista, kad buvęs Seimo pirmininkas dėjosi nežinąs, jog tai – akivaizdi lyčių diskriminacija. O gal tik apsimetė, kad nežino?" – retoriškai klausė kontrolierė.

Dažniau kreipiasi vyrai

Taip pat, anot jos, opi smurto prieš moteris problema. Pernai Lietuvoje nuo smurtautojo rankos mirė 20 dailiosios lyties atstovių. Panaši statistika esti ir Švedijoje, turinčioje žymiai daugiau gyventojų. Anot A.Lobačevskytės, tokie skaičiai – šokiruoja.

Tiesa, nebuvo gauta nė vieno skundo dėl rasinės diskriminacijos. Esą Lietuvoje ši problema nėra tokia opi, kaip kitose šalyse.

Išskirtina tai, kad per pastaruosius ketverius metus į kontrolierius dažniau kreipėsi vyrai, dauguma jų papiktino serialas pavadinimu "Visi vyrai – kiaulės". Tad vyrai užsimojo įrodyti, kad jie nėra kiaulės. Prie jų prisijungė net ir moterys, auginančios sūnus.

"Vis dėlto mūsų tarnyba netiria su filmais, žiniasklaidos turiniu susijusių pranešimų. Juos nagrinėja Žurnalistų etikos inspektoriai", – tikino A.Lobačevskytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų