Pereiti į pagrindinį turinį

Mariose – pirmosios stintos

2009-11-11 05:00
Mėgavosi: vakar visą dieną Kruizinių laivų terminalo krantines buvo apstoję žvejai mėgėjai, kurie varžėsi, kas daugiau sugaus netikėtai pasirodžiusių stintų.
Mėgavosi: vakar visą dieną Kruizinių laivų terminalo krantines buvo apstoję žvejai mėgėjai, kurie varžėsi, kas daugiau sugaus netikėtai pasirodžiusių stintų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdoje mėnesiu anksčiau pakvipo pirmosiomis stintomis – Kruizinių laivų terminalo krantines apspito žvejai, kurie šviežią laimikį traukia vieną po kito. Tačiau jo kaina – įspūdinga.

Lapkričio pradžioje priekrantėje pasirodžiusios stintos itin nustebino ne tik gyventojus, kurie vakar turguje jau rado šių žuvų, bet ir pačius žvejus. Jų teigimu, įprastai stintos pasirodo tik gruodį.

Nors šiemet šios žuvys Klaipėdoje pradėtos gaudyti gerokai anksčiau nei įprastai, žvejai įsitikinę, kad jos čia užklydo atsitiktinai. Pasak Žuvininkystės įmonių asociacijos "Lamperta" prezidento Virginijaus Domarko, greičiausiai stintų po kelių dienų ir vėl neliks.

"Man dar neteko girdėti, kad jau kimba stintos, tačiau jei tai tiesa, tuomet labai keista. Įprastai pirmosios stintos pasirodo iki gruodžio vidurio, o kur kas didesni laimikiai sugaunami sausį. Joms tikrai dar per anksti, tad galbūt jas atpūtė vėjas ar kokia srovė atnešė. O gal jos pranašauja ankstyvą ir šaltą žiemą?" – svarstė V.Domarkas.

Šios žuvys įprastai migruoja iš šiaurės pusės į Nemuno deltą, kur yra jų nerštavietė. Prasidėjus tikrajam stintų sezonui jos iš pradžių būriuojasi Melnragėje, prie uosto vartų. Vėliau žuvys plaukia į Kuršių marias, iš kur pasiekia Juodkrantės, Preilos, o paskiausiai ir Nidos krantus.

Pirmuoju šių metų laimikiu jau galėjo pasidžiaugti ir pirkėjai. Anot Senojo turgaus direktorės Ramutės Kubilienės, stintomis kvepėjo ir čia.

"Nors stintų kol kas buvo tik ant vieno prekystalio ir negausiai, tačiau tai jau byloja apie jų sezono pradžią. Tiesa, kol kas žuvų kaina prieinama ne visiems – už kilogramą stintų prekeivis prašė 12 litų", – patvirtino vadovė.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų