Metams baigiantis Klaipėdos uoste krenta krova

Per 11 šių metų mėnesių Klaipėdos uostas dar vis išlaiko teigiamą krovą, nors nelieka vilties, kad metus pavyks baigti su pliusu.

Staigus lapkričio „tirpimas“

Pagal preliminarius duomenis, lapkritį Klaipėdos uoste buvo fiksuotas net 15,5 proc. bendras krovos kritimas. Pernai lapkritį buvo krauta 4,22 mln. tonų, o šiemet – 3,57 mln. tonų. Skirtumas siekė net 653 tūkst. tonų.

Tai smarkiai ištirpdė buvusią krovos atsargą. Dabar liko tik 264 tūkst. tonų atsarga. Pernai po 11 mėn. Klaipėdos uostas buvo krovęs 42,24 mln. tonų, o šiemet – 42,5 mln. tonų. Po 11 mėn.dar yra 0,6 proc. augimas. Per lapkritį augimas smarkiai aptirpo, nes po 10 mėnesių jis dar siekė 2,4 proc. Didelio kritimo laukiama ir gruodį, nes pernai jis su 4,34 mln. tonų krova buvo vienas iš geriausių visų laikų Klaipėdos uosto krovos mėnesių.

Jau visiškai aišku, kad šiuos metus Klaipėdos uostas baigs blogesniu krovos rezultatu nei pernai

Išskirtinis lapkričio rezultatas yra Klaipėdos SGD terminale priimti 3 didieji ir 4 mažieji dujovežiai. Nuo metų pradžios iki lapkričio pabaigos SGD terminale iš viso atliktos 57 krovos operacijos. Išdujinimo lygis šiemet, palyginti su praėjusiais metais, buvo daugiau nei du kartus didesnis.

Dabar jau visiškai aišku, kad šiuos metus Klaipėdos uostas baigs blogesniu krovos rezultatu nei pernai, kai buvo krauta 46,58 mln. tonų.

Krovos kritimą baigiantis metams lems daugiau kaip po 20 proc. kritusi birių, daugiausia trąšų, bei generalinių, daugiausia konteinerių, krova. Blogesnius metinius rezultatus lems gerokai mažesnė generalinių krovinių krova. Per 11 mėnesių generalinių krovinių krova buvo 5,6 proc. arba 836 tūkst. tonų mažesnė nei pernai.

Blogėja Latvijos rezultatai

Šiemet spalį krovęs 3,39 mln. tonų ir pasiekęs šių metų rekordą, lapkritį krovą smarkiai iki 2,73 mln. tonų sumažino ir Rygos uostas – pagrindinis Klaipėdos uosto konkurentas rytinės Baltijos jūros regione.

Per 11 mėn. Rygos uostas krovė 30,04 mln. tonų. Tai net 9,4 mln. tonų mažiau nei pernai. Rygos uoste 25,9 proc. arba virš 3 mln. tonų mažiau krauta rusiškų anglių, 10 proc. mažiau krauta naftos produktų. Pagrindiniai kroviniai beveik nepakito – tik 0,2 proc. daugiau krauta konteinerių. Iš viso 428 tūkst. TEU.

Ventspilio uosto krova baigiantis metams taip pat krito, bet ji, skirtingai nei Rygoje ir Liepojoje, šiemet yra teigiama. Ventspilio uosto krova per 11 mėn., palyginti su praėjusiais metais, buvo apie 8 proc. didesnė. Kol kas neaišku, kaip paskutinįjį mėnesį Ventspilio uosto krovai atsilieps JAV paskelbtos sankcijos Ventspilio miesto merui Aivarui Lembersgui ir Ventspilio uostui. 

Iki šiol Latvijos uostams labiausiai kenkė nuolat mažėjantis Rusijos krovinių tranzitas.

Palygino su Sovietų Sąjunga

Apskritai rytinės Baltijos uostų krova šiemet gali būti mažesnė daugiau nei 5 proc. nei pernai. Su didžiausiu minusu greičiausiai bus Estijos ir Latvijos, kuri netenka Rusijos krovinių tranzito, su mažiausiu - Lietuvos uostų krova, kuri jaučia konteinerių netektį.

Rusijos uostai per 11 mėn. krovė 766,83 mln. tonų. Tai 2,7 proc. daugiau nei pernai. Rusijos Baltijos jūros regiono uostai krovė 235,83 mln. tonų arba 5,1 proc. daugiau nei pernai.

Per visus 2019 m. Rusijos uostai tikisi krauti per 850 mln. tonų krovinių. Jų uostų krovos galimybės yra 1 mlrd. 150 mln. tonų per metus.

Rusijos prekybos jūrų uostų asociacijos vykdomasis direktorius Serikas Žusupovas akcentavo, kad visų Rusijos uostų krova du kartus viršys paskutiniųjų Sovietų Sąjungos metų visų uostų, įskaitant ir buvusios Baltijos respublikas, Ukrainą, krovą. 

Anot S. Žusupovo, dešimtmetį Rusijos uostų krova kasmet kilo vidutiniškai 7 proc., bet jau keleri metai jų kilimas siekė 1–3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipediškiui

Klaipediškiui portretas
O tu prieš tam tikra krovini ar prieš uostamiesti kaip toki? Klaipedi$iki:)?

Viskas gerai

Viskas gerai portretas
Amerika mums pades. Pades taip,kad nebepanešm.

Klaipediskis

Klaipediskis portretas
Pagaliau Klaipedai ateina sviesi ateitis Bus svarus oras. Ir nebedulkes gelezies ruda po langais
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių