Pereiti į pagrindinį turinį

Metų mįslė – nepastebėti daugybiniai lūžiai

2012-04-13 05:00
Metų mįslė – nepastebėti daugybiniai lūžiai
Metų mįslė – nepastebėti daugybiniai lūžiai / Shutterstock nuotr.

Po avarijos ligoninėje savaitę pragulėjusią klaipėdietę medikai išleido namo, paraginę mažiau vartytis lovoje ir greičiau pradėti vaikščioti. Tik neapsikentusi siaubingų skausmų jau kitoje uostamiesčio ligoninėje moteris sužinojo, kad jai sulaužyta daugybė kaulų.

Sakė, kad netrukus pasveiks

38-erių Rima Domarkienė su kolege į avariją pateko kovo 13-ąją. Moterį iš suknežintos mašinos išlaisvino tik ugniagesiai gelbėtojai.

„Po avarijos labai skaudėjo krūtinę ir visą apatinę kūno dalį. Visas dešinys šonas, strėnos, šlaunis buvo mėlyni nuo kraujosruvų. Kai atvyko greitoji medicininė pagalba, klykiau iš skausmo, tačiau sąmonės nebuvau praradusi“, – pasakojo moteris.

Medikai ją nugabeno į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Čia Priėmimo skyriuje pacientę apžiūrėjo gydytojas.

„Buvau nusiųsta rentgeno tyrimui. Trys moterys mane sudaužytą mėgino nurengti ir peršviesti. Daug nuotraukų buvo padaryta, iš įvairių pusių“, – pasakojo klaipėdietė.

Parvežta į Priėmimo skyrių, moteris išgirdo puikią naujieną. Gydytojas pasakė, kad traumos nėra didelės ir ji netrukus pasveiks.

„Kelis kartus klausiau, ar nėra lūžių, nes labai skaudėjo krūtinę, sunkiai kvėpavau, vos gaudžiau orą. Tačiau išgirdau patikinimą, kad man niekas nelūžo. Dėl skausmų daktaras iškvietė kitą vidaus ligų gydytoją“, – tikino R.Domarkienė.

Ragino negulėti lovoje

Konsultavęs medikas paprašė parodyti rentgeno nuotraukas. Tačiau ir šis neįžvelgė jokių kaulų lūžių.

„Jis mane paguldė į Pilvo chirurgijos skyrių, aiškindamas, jog bijo, kad man po kurio laiko neprasidėtų vidinis kraujavimas“, – aiškino moteris.

Čia klaipėdietė pasijuto dar blogiau.

„Kitą dieną man buvo paskirta vidaus organų echoskopija. Į palatą sesutė atrideno vežimėlį ir liepė sėstis. Mėginau aiškinti, kad negaliu, nes labai skauda, – juk net kojomis negalėjau prisiremti“, – tikino R.Domarkienė.

Vidaus organų tyrimas neparodė jokių sudėtingų sužalojimų. Moteriai buvo paskirti skausmo malšinamieji vaistai.

„Gydytojas vis paragindavo, kad negulėčiau, o mėginčiau atsistoti. Aš jam vis aiškinau, kad man skauda strėnas ir kūno apačią“, – prisiminė klaipėdietė.

Avarijoje sužalotą moterį apžiūrėjo ir trečias medikas – neurochirurgas. Tačiau jis patikino, kad stuburas per eismo įvykį nebuvo sužalotas.

Tyrimas atskleidė tiesą

Po savaitės R.Domarkienė buvo išleista iš ligoninės.

„Mėginau stotis ir vaikščioti su ramentais. Tačiau skausmas tiesiog ėmė plėšti visą apatinę kūno dalį. Vaikščiojau kaip žąsis, visa sukrypusi. Nebeiškenčiau ir nuvažiavau į Klaipėdos universitetinę ligoninę“, – prisiminė ligonė.

Šios gydymo įstaigos medikai pasiuntė moterį atlikti kompiuterinę tomografiją.

„Apstulbau išgirdusi, kad man yra lūžę dubens kaulai – gaktikaulis iš abiejų pusių, kryžkaulis, yra ir dešinės pusės klubikaulio sparno lūžis. Dar išaiškėjo, kad ir du šonkauliai lūžo“, – šiurpo klaipėdietė.

Su visomis nuotraukomis moteris su vyru nuskubėjo atgal – į Respublikinę Klaipėdos ligoninę.

„Medikai dar nenorėjo patikėti, ką aš jiems pasakojau, ir paprašė kitoje ligoninėje atliktų tyrimų dokumentų. Tik tuomet mane nusiuntė atlikti magnetinio rezonanso tyrimą. Iki to jie net nenorėjo pripažinti, jog man yra kaulai lūžę ir, žiūrėdami į nuotraukas, aiškino, kad lūžių jie nemato“ – tikino R.Domarkienė.

Tik po magnetinio rezonanso tyrimo moteris iš medikų išgirdo frazę, jog pagaliau jie neabejoja, kad ji visa sulaužyta. Peršvietę krūtinę, šios ligoninės medikai įsitikino, kad moteriai yra lūžę dar ir du šonkauliai.

„Po viso to košmaro išgirdau diagnozę: arba turiu 4–5 mėnesius gulėti lovoje ir laukti, kol sugis kaulai, arba reikės operuoti“, – pasakojo R.Domarkienė.

Klaipėdietė operuotis nuvyko į Vilnių.

„Suvaržė mane visą varžtais, visas dubuo sutvirtintas metalu. Šonkaulių nelietė, liepė laukti, kol sugis. Net bijau pagalvoti, kas su manimi būtų buvę, jei nebūčiau išsityrusi Universitetinėje ligoninėje,“ – pasakojo moteris.

Didžiulius skausmus visą mėnesį kenčianti klaipėdietė vakar buvo išsiųsta į reabilitaciją Šventojoje.

Šaukė konsiliumą

Tik tuomet, kai pacientė su kitoje ligoninėje atliktais tyrimais atvyko į Respublikinę Klaipėdos ligoninę, įstaiga sušaukė gydytojų konsiliumą.

„Taip, buvo atliekamas tyrimas, aiškinomės labai nuodugniai, kaip tai galėjo nutikti. Tačiau apie tyrimo rezultatus nenorėčiau klabėti“, – aiškino ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja vidaus auditui Salvinija Misikonienė.

Vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Zigmas Juzumas teigė, jog neverta stebėtis, kad medikai nepastebėjo kaulo lūžių.

„Pačioje pradžioje lūžių nesimatė. Taip jau atsitinka. Beveik visada po patirtos traumos, kai įtariami lūžiai, ligoniui patariame pakartotinai pasidaryti rentgeno nuotraukas. Nes lūžiai kartais turi tokią savybę – lūžių linijos pasimato tik prasidėjus kaulo rezorbcijai“, – aiškino Z.Juzumas.

Medikas prisipažino, jog buvo nustebęs, kai ligonė antrą kartą pasibeldė į medicinos įstaigos duris.

„Jos teisė yra rinktis ir ji gali kreiptis konsultacijos ir į kitą medicinos įstaigą. Tačiau kai atnešė nuotraukas, ne aš vienas, mes visi čia žiūrėjome. Specialiai sušaukiau kolegas ir, nesakydamas, kokia čia problema, paprašiau jas apžiūrėti. Daug čia daktarų buvo, nė vienas nematė lūžio“, – prisipažino Z.Juzumas.

„Nieko tokio baisaus“

Esą po traumos yra buvę atvejų, kai ligoniams nediagnozuojami kaulų lūžiai. Tačiau medikas nepripažino, kad apie pakartotiną tyrimą ligonė turėjo būti įspėta.

„Žinau, kad ji skundėsi skausmais ir krūtinėje. Darėme nuotraukas, jokių lūžių nesimatė. Juk gulėjo ligoninėje, niekas namo nevarė. Mes savo darytas nuotraukas įdavėme. Jas apžiūrėdamas Vilniaus profesorius, kuris ją operavo, prisipažino, kad iš tiesų kaulų lūžių nematyti. Net profesorius nebūtų įtaręs“, – tikino Z.Juzumas.

Vyras aiškino, kad medikų raginimas kuo greičiau pradėti vaikščioti esą ligonei nepakenkė.

„Tas lūžis vis tiek gis pusę metų. Savaitę ilgiau gis tas lūžis. Nieko tokio baisaus nėra atsitikę. Čia tik emocijos, kad skauda ar neskauda. Jai viską esame išaiškinę ir situaciją ligonė suprato“, – tvirtino Z.Juzumas.

Medikas tikino, kad mėginimas vaikščioti sulaužytais dubens kaulais nebūtų baigęsis rimtesnėmis komplikacijomis.

„Vaikščioti neliepė, paprašyta – riboti krūvį. Judėjimas nepakenkė. Kenkiama tada, kai kas nors pažeidžiama nuo vaikščiojimo – šlapimo pūslė ar kraujagyslė, nervas. Nebuvo nustatytas lūžis, todėl žmogus buvo raginamas vaikščioti. Jei jis negali, niekas per prievartą neverčia eiti“, – teigė gydytojas.


Komentaras

Romas Jonas Kalesinskas

Lietuvos ortopedų-traumatologų draugijos prezidentas, Kauno klinikų Ortopedijos ir traumatologijos klinikos vadovas

Ar ligonei buvo atliktas rentgeno tyrimas, ar aprašytos nuotraukos? Keista, kad niekas nematė. Jei labai daug lūžių, vieno kito gali ir nepastebėti. Dažniausiai tai nutinka, kai reikia skubėti reanimuoti žmogų po avarijos, kaulų poslinkių nėra, ir gydytojai gali jų nepastebėti. Tačiau, manau, per savaitę medikai galėjo išsiaiškinti: lūžo kas ar ne. Tai, kad skundėsi, jog jai skauda – normalu. Po avarijos visur skauda. Jei iš pradžių ir nediagnozuojama, juk vėliau gali atsirasti poslinkių. Mes tikrai klinikose diagnozuojame. Jei ten daugybiniai lūžiai, jie vis tiek turėjo pastebėti. Sunku pasakyti, kokios problemos ligonės būtų laukusios, jei ji ir toliau taip būtų vaikščiojusi. Klubikaulio sparnų lūžiai nėra tokie pavojingi, va kryžkaulio lūžis – sudėtingesnis. Jei žmogus skundžiasi, kad jam taip skauda dubuo, dažniausiai kartojame tyrimą.


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų