Miestiečiai šilumą taupo jau dabar

Daugiabučių namų, kuriuos aptarnauja pastatų priežiūros bendrovei „Mano būstas“ priklausančios įmonės, gyventojai šią žiemą gali tikėtis mažesnių sąskaitų už šildymą. Šaltų orų mažiausiai turėtų baimintis klaipėdiečiai, gyvenantys daugiabučiuose, kuriuose vasarą buvo aktyviai diegiamos šilumą taupančios priemonės.

Daugiabučių namų, kuriuos aptarnauja pastatų priežiūros bendrovei „Mano būstas“ priklausančios įmonės, gyventojai šią žiemą gali tikėtis mažesnių sąskaitų už šildymą. Šaltų orų mažiausiai turėtų baimintis klaipėdiečiai, gyvenantys daugiabučiuose, kuriuose vasarą buvo aktyviai diegiamos šilumą taupančios priemonės.

Požiūris keičiasi

Sunkmečiu daugelis žmonių baiminosi didelių išlaidų, todėl dažniausiai, net ir įkalbinėjami, atsisakydavo imtis bet kokių modernizavimo darbų.

Tačiau vis labiau brangstant šildymui gyventojų požiūris keičiasi. Bendrovės „Mano būstas“ generalinis direktorius Vytautas Turonis teigė, jog dabar du iš trijų gyventojų susirinkimų baigiasi sprendimu atnaujinti šilumos centrus bei imtis kitų energijos taupymo priemonių.

Pakito žmonių taupymo filosofija: anksčiau buvo galvojama – jei dabar neišleidžiu pinigų, vadinasi, sutaupau, o dabar vis dažniau gyventojai linkę manyti, jog verčiau paskaičiuoti, per kiek laiko investicija atsipirks, ir sumokėti.

Daugumos namų gyventojai už šilumą taupančius darbus gali išsimokėti per pusmetį.

Patogesnio gyvenimo link

Pastebėta, kad vis daugiau gyventojų apsisprendžia atnaujinti šilumos centrus, kai artėja šildymo sezonas. Todėl kartais atsitinka, kad lapkritį tenka porai dienų nutraukti karšto vandens tiekimą, kol yra sumontuojamas naujas šilumos centras.

Nors būstų renovacija yra optimaliausias variantas atnaujinti daugiabučius namus, šių darbų kainos vis dar gąsdina. Todėl nemažai gyventojų žengia pirmąjį žingsnį taupesnio gyvenimo link.

Apie 35 proc. bendrovės „Mano būstas“ įmonių administruojamų namų jau taupo šilumą, nors daugiabučiai nėra visiškai renovuoti, bet atnaujinti šilumos punktai, pakeisti laiptinių langai, durys.

Šiemet apie 100 uostamiesčio namų gyventojai ryžosi keisti laiptinių langus, modernizuota apie 50 šilumos punktų.

V.Turonio nuomone, po poros metų visi bendrovės „Mūsų būstas“ įmonių administruojami namai uostamiestyje turės atnaujintus šilumos centrus.

Apskaičiuota, jog tokie darbai atsiperka per dvejus ar trejus metus.

Suvartos trečdaliu mažiau

„Džiaugiamės, kad taupyti šilumą pageidauja vis daugiau didelių namų gyventojų. Priimti sprendimą pradėti atnaujinimą nėra labai lengva, reikalingas 50 proc. ir dar vieno būsto savininko pritarimas tokiems darbams. Pastebime, kad šiemet yra kur kas daugiau nei pernai optimistiškai nusiteikusių žmonių. Iš 4 tūkst. mūsų bendrovės administruojamų namų apie 800 namų gyventojai aktyviai įsitraukė į šilumos ūkio atnaujinimą“, – pasakojo V.Turonis.

Vienas pavyzdžių – tarybiniais laikais pastatytas stambiaplokštis Taikos prospekto 83 namas. Jame, kaip ir daugybėje kitų panašių namų, veikia senas šilumos punktas, kurį reguliuoti ir suderinti buvo pakankamai sudėtinga.

Namo gyventojai nusprendė šilumos punktą pasikeisti į modernų, automatizuotą. Jis jau baigiamas sumontuoti.

Tikimasi, kad dabar bus galima sutaupyti nuo keliolikos iki 30 proc. šilumos, tad atitinkamai sumažės ir sąskaitos už šildymą.

Laiptinių lauko durys šiame name jau pakeistos, tad dar vienas žingsnis šiltesnio ir taupesnio gyvenimo link būtų pakeisti laiptinės bei rūsio langus.

Milijonai liko kišenėje

Specialistai aiškino, kad automatizuoti šilumos punktai ypač naudingi uostamiestyje, kur šaltuoju metų laiku oro temperatūra itin greitai keičiasi. Neretai per parą oro temperatūros svyravimai būna keliolika ir daugiau laipsnių.

Automatiškai veikiantis mazgas iškart gali reaguoti į lauko temperatūros pokyčius, todėl nebereikia laukti, kada šilumininkas fiziškai pareguliuos šilumos punktą.
5 žingsnių šilumos taupymo programa skirta patarti, kaip galima gyventi taupiau ir patogiau. Ne kiekvienas žino, kad bute gali tapti kur kas šilčiau, jei žmonės išmoktų teisingai vėdinti būstus, neužgriozdintų daiktais ar baldais radiatorių, baldus statytų prie lauko sienų bei įsiklausytų į kitus racionalius patarimus.

Prieš trejus metus Lietuvoje pradėjus įgyvendinti 5 žingsnių šilumos taupymo programą ja jau naudojasi apie 800 daugiabučių namų.

Šių namų gyventojai, diegę šilumą taupančias priemones, praėjusį šildymo sezoną, palyginti su 2010–2011 metų žiema, bendrai sutaupė 2,9 mln. litų.

Bendrovė „Mano būstas“ jau yra automatizavusi apie 60 proc. šilumos punktų, esančių jos įmonių administruojamuose namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiluminis

Šiluminis portretas
Šiluminis mazgas jau kokie 6 metai,kaip automatizuotas,o sąskaitos kas metai tik didėja.Bendradarbė gyvena name kur namo prižiūrėtojas pats reguoliuoja šilumą,tai jinai už šildymą moką daugiau kaip pusę mažiau,nei aš su renovuotu šildymu.Tad labai čia nesigirkit.

nika

nika portretas
ir nemirsta dar 10 metu, o kaimynams per tokius tenka kenteti

gerai

gerai portretas
gerai kad protingi kaimynai sutinka su langu keitimu o yra tokiu kuriems nieko nereikia nes ruoses mirti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių