Miestui – sveikinimai ir dainos

Uostamiesčio gyventojai vakar nuotaikingai minėjo 764-ąjį Klaipėdos gimtadienį. Ta proga vyko garbės piliečio ženklo ir kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonijos, o miesto vadovas su savo dukterimi paruošė ypatingą dovaną – patriotiškumu dvelkiančią dainą.

Pagerbė U.Jurkštį

Pirmadienį vykusių iškilmių pagrindiniu akcentu tapo Klaipėdos miesto garbės piliečio ženklo ir Klaipėdos miesto kultūros magistro žiedų įteikimo ceremonijos. Jos vyko Koncertų salėje.

Šventėje dalyvavęs miesto meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad ore tvyranti aura negali nesuvirpinti širdies žmogaus, mylinčio Klaipėdą.

Miesto garbės piliečio ženklas šįmet suteiktas Klaipėdos kraštiečių draugijos pirmininkui, mecenatui, Manheimo ir Klaipėdos draugystės ir bendradarbiavimo tarybos nariui Uvei Jurkščiui.

Gimęs ir augęs Vokietijoje, išeivių šeimoje jis jau 27-erius metus gyvena Klaipėdoje. Vyras įvertintas už ilgametę veiklą kuriant ir stiprinant dviejų miestų bei tautų ekonominį, socialinį, kultūrinį bendradarbiavimą.

Klaipėdos ambasadoriumi Manheime vadinamas U.Jurkštys ceremonijos metu dėkojo už įvertinimą ir pabrėžė, jog būtent tėvai ir čia sutikti draugai įskiepijo meilę ir susidomėjimą Klaipėda.

"Nuveikėme daug, tačiau ne aš vienas. Padėjo ir finansiškai per visą šį laiką prisidėjo daug žmonių, kuriems esu nepaprastai dėkingas", – sakė naujasis garbės pilietis.

Laimėtojams negailėjo pagyrų

Iškart po to dar dviem nusipelniusiesiems įteikti Klaipėdos miesto kultūros magistro žiedai.

Už miesto kūrėjų ir jų darbų įamžinimą menotyros leidiniuose bei projektuose, jaunosios Lietuvos menininkų kartos auginimą minėtą apdovanojimą atsiėmė Prano Domšaičio galerijos vedėja Kristina Jokubavičienė.

Antrasis kultūros magistro žiedas suteiktas rašytojui Rolandui Rastauskui. Jis atiteko už aktyvią ir intriguojančią naujomis meninėmis formomis literatūrinę veiklą.

Miesto meras R.Rastauskui taip pat negailėjo šmaikščių pagyrų.

"RoRa – šiaip skamba išdidžiai. Tai žaismingas ir šarmingas žmogus. Niekada nežinai, ko gali iš jo sulaukti. Tačiau tai, be abejonės, bus originalu ir išradinga", – šypsojosi V.Grubliauskas.

Originalus sveikinimas

Vakar daugelis žavėjosi netradiciniu mero ir jo dukters Elzytės sveikinimu. Kartu su Klaipėdos džiazo orkestru jie įrašė naują uostamiesčiui dedikuotą kūrinį "Svajonių miestas – Klaipėda".

Internete paplitusiame dainos vaizdo klipe šmėžuoja gražiausi uostamiesčio vaizdai. Naujos dainos žodžių ir muzikos autorius – 2014-ųjų Klaipėdos metų mokytojas Sergejus Treščenkinas, gimęs Suvalkijoje, užaugęs Aukštaitijoje, bet visa širdimi pamilęs Lietuvos uostamiestį.

Nukėlė į viduramžius

Vakar svarbiu šventės akcentu tapo ir miesto gimtadienio proga dvelkusi viduramžių dvasia, atgijusi restauruotuose senamiesčio kiemeliuose prie Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus.

Gyventojai buvo pakviesti į tryliktojo amžiaus Klaipėdą, kur šurmuliavo kuršių ir vokiečių ordino karių stovyklos, buvo galima susipažinti su to laikmečio amatais, žaisti archajiškus žaidimus, išgirsti autentiškos muzikos.

Taip pat vyko įvairūs edukaciniai užsiėmimai. Renginio metu svečiai galėjo pabendrauti su geriausiu Lietuvoje peiliadirbiu, kanklių meistrais, puodžiais, kalviais, audėjomis pasvarinėmis staklėmis, juvelyrais, archajinių drabužių siuvėjais, stiklo karoliukų meistre, vytinių juostų vyjėja.

Kaip ir dera tikram viduramžių miestui, vyko riterių ir vikingų kovų turnyras. Miestiečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti stebėti miesto gimimo – Memelburgo pilies įkūrimo inscenizaciją ir masines kovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių