Pereiti į pagrindinį turinį

Minijos gatvę platinantys darbininkai atkasė senąsias kapines

2012-07-10 12:00
Minijos gatvę platinantys darbininkai atkasė senąsias kapines
Minijos gatvę platinantys darbininkai atkasė senąsias kapines / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Išilgai kapų nutiesta šilumos trasa. Vieta, kur vedžiojami ar užkasami nugaišę šunys. Tokia šiandien senųjų Smeltės kapinių realybė. Jos prisimintos tik pradėjus Minijos gatvės rekonstrukciją, kai darbininkai, platindami kelią, rado senųjų klaipėdiečių palaikus.

Sulygino su žeme

Vyresni klaipėdiečiai puikiai prisimena, kad dabartinėje Minijos gatvėje šalia „Progreso“ gamyklos buvo kapinės.

„Jos buvo didžiulės, vienos pagrindinių Smeltės kapinių. Tvarkingos ir gražios, turėjo aiškų išplanavimą, veikė ir po II pasaulinio karo“, – pasakojo istorikas Dainius Elertas.

Teigiama, kad čia laidota nemažai sentikių, kurie gyveno tame rajone. Yra žinoma, kad kai plėtėsi bendrovė „Progresas“, kapinės buvo uždarytos.

„Tikimybės, jog žmones perlaidojo, nėra jokios. Antkapių likimas – netyrinėtas, neaišku apskritai, kur jie dingo. Turbūt, kaip ir visose kapinėse, metalinės tvorelės ir kryžiai nukeliavo į metalo supirktuvę, o akmeninės dalys užverstos žemėmis“, – svarstė D.Elertas.

Apstulbino dydis

Po daugybės metų buvusios kapinės vėl priminė apie savo egzistavimą, kai Minijos gatvę platinantys darbininkai atvėrė senus kaulus.

Tuomet kreiptasi į archeologus. Šie ir nustatė buvusių kapinių ribas. Jų dydis apstulbino – senosios Smeltės kapinės buvo maždaug 5 hektarų dydžio.

Užlaidota buvo labai didelė erdvė. Ankstyviausi palaidojimai – XVIII amžiaus pradžios.

„Kadangi šioje vietoje nebus ardoma, nėra jokio reikalo kasti iki kaulų. Čia yra karstų siluetai, vienas – vaiko, kitas – suaugusiojo, matyti ir medinio kryžiaus fragmentai“, – tvirtino archeologas Egidijus Abromavičius.

Virto šunynu

Paradoksalu, bet šios didžiulės Smeltės kapinės neįtrauktos į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

„Nėra įrašytos, bet ta vieta yra žinoma“, – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus specialistė Birutė Butkuvienė.

Klaipėdoje yra 14 senųjų kapinių, kurios įregistruotos Kultūros vertybių registre. Smeltės kapines kažkodėl pamiršo. Maža to, jos oficialiai virto šunų vedžiojimo aikštele.

„Fenomenas, čia yra ir neoficialios naminių gyvūnėlių kapinės. Yra antkapėliai, net su šunų vardais“, – pasakojo archeologas E.Abromavičius.

Kai kuriems šunelių antkapiams panaudoti senųjų klaipėdiečių paminkliniai akmenys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų