Pereiti į pagrindinį turinį

Mokyklų valgyklose pasigedo kokybiškų produktų

2014-09-25 10:40

Kontrolieriai baigė tikrinti mokyklų valgyklas. Teigiama, kad bendra situacija yra nebloga, tačiau įstaigose pasigesta daugiau kokybiškesnių produktų, modernių įrenginių. Užfiksuota ir pažeidimų.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kontrolieriai baigė tikrinti mokyklų valgyklas. Teigiama, kad bendra situacija yra nebloga, tačiau įstaigose pasigesta daugiau kokybiškesnių produktų, modernių įrenginių. Užfiksuota ir pažeidimų.

Perduoda privačioms įmonėms

Uostamiestyje yra 36 bendrojo lavinimo ir internatinių mokyklų valgyklos. Klaipėdos valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai jas tikrina kasmet.

Pasak tarnybos viršininko pavaduotojos Jūratės Mačiulienės, visose mokyklų valgyklose yra sudarytos sąlygos vaikams pavalgyti šilto maisto.

22 švietimo įstaigose maitinimą organizuoja privačios įmonės. 14 tuo rūpinasi pačios mokyklos.
J.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad mokyklų, kuriose maitinimą organizuoja privačios įmonės, kasmet daugėja. Šiemet joms ši paslauga perduota Liudviko Stulpino progimnazijoje ir „Baltijos“ gimnazijoje.

„Galima pasidžiaugti tuo, kad visose mokyklose maistas gaminamas vietoje. Tik į tris privačias karšti patiekalai atvežami termosuose ir išdalinami“, – pasakojo pavaduotoja.

Visos mokyklų valgyklos yra suskirstytos į rizikos grupes pagal tam tikrus kriterijus. 20 įstaigų priskiriamos mažos rizikos grupei. Kontrolieriai jas tikrina kartą per du metus.
15 mokyklų valgyklų priskiriamos vidurinės rizikos grupei. Jos tikrinamos kasmet. Viena valgykla priskiriama padidintos rizikos grupei. Ji tikrinama 2-3 kartus per metus.

Atnaujino patalpas ir įrenginius

Šiemet Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai uostamiesčio mokyklų valgyklose surengė 33 patikrinimus. Iš jų 17 buvo planiniai.

J.Mačiulienė pasakojo, kad pagrindinis dėmesys buvo skiriamas maisto gaminimo sąlygų higienai, maitinimo kokybei, draudžiamų priedų ir neleistinų maisto produktų teikimui.

„Patikrinimų metu pastebėta, kad mokyklų valgyklų patalpų ir įrangos higienos būklė gerėja. Daugėja įstaigų, kurios turi moderniai įrengtas, suremontuotas virtuves“, – pasakojo pavaduotoja.

Šiemet virtuvės ir pagalbinių patalpų kapitalinis remontas buvo atliktas „Ąžuolyno“ gimnazijoje. Joje buvo pakeistas nuotekų sistemų vamzdynas, įrengta daržovių valymo patalpa, ventiliavimo sistema, atnaujinta technologinė ir šaldymo įranga.

S.Dacho progimnazijoje valgyklai buvo nupirkta elektrinė keptuvė, indaplovė, džiovykla, marmitai, skirti karštų patiekalų laikymui, puodai, pakeisti gamybiniai stalai.

E.Balsio menų gimnazijos valgykloje buvo įrengta nauja ventiliacijos sistema, atnaujinta technologinė įranga, indaplovė, virtuvėje papildomai įrengtos plautuvės.

Sutrikdė tinklų avarija

Tačiau, anot J.Mačiulienės, atnaujinimais džiaugiasi ne visos mokyklų valgyklos. Keturioms – „Vyturio“, „Pajūrio“ pagrindinių mokyklų, Tauralaukio ir „Verdenės“ progimnazijų valgykloms reikalingi grindų, sienų, ventiliacijos, nuotekų sistemos, santechnikos įrangos kapitaliniai remontai.

Nauji mokslo metai nemaloniai prasidėjo ir „Vitės“ pagrindinėje mokykloje. Įstaigoje įvyko kanalizacijos tinklų avarija. Dėl to jos valgykloje buvo sustabdytas maisto tvarkymas.

„Nemokamam vaikų maitinimui skirti patiekalai atvežami iš greta esančios mokyklos valgyklos, tačiau likę vaikai šilto maisto negauna. Avarija „Vitės“ pagrindinėje mokykloje iki šio laiko nėra likviduota“, – tvirtino vedėja.

J.Mačiulienės teigimu, norėtųsi, kad visos mokyklų valgyklos būtų aprūpintos šiuolaikiniais technologiniais įrengimais, kurie užtikrintų saugaus ir kokybiško maisto gamybą, higienišką indų plovimą. Aštuonių mokyklų valgyklose nėra konvencinių krosnelių, septynių – indaplovių.

„Pastarosiose įstaigose indai plaunami rankomis, neužtikrinant higienos reikalavimų. Dažnai jie perskalaujami ne po tekančiu vandeniu“, – komentavo pavaduotoja.

Rado netinkamą padažą

Patikrinimų metu nustatyti trys atvejai, kai maisto gamyboje mokyklose buvo naudojami produktai, kuriuose yra draudžiami konservantai.

Netinkamas pomidorų padažas rastas „Santarvės“ pagrindinės mokyklos, džiovintos slyvos ir „Karamelinis“ įdaras – „Versmės“ progimnazijos, džiovintos slyvos ir pomidorų padažas – „Vydūno“ vidurinės mokyklos valgyklose. Jie buvo uždrausti naudoti.

Produktų, kuriuose buvo genetiškai modifikuotų žaliavų, valgyklose nebuvo rasta. Kontrolieriai valgyklose pasigedo ir kokybiškesnių produktų.

„Pagal maitinimo organizavimo tvarką maisto produktus mokykloms rekomenduojama tiekti užaugintus ar pagamintus Lietuvoje, iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų. Tačiau išskirtinių, ekologinių produktų neradome nė vienoje mokykloje. Tik dvejose jų daržovės buvo perkamos iš ūkininkų“, – tvirtino pavaduotoja.

Pasiteisino du skundai

Vis daugiau uostamiesčio mokyklų dalyvauja ES finansuojamose programose, skatinančiose vartoti pieno produktus, vaisius ir daržoves. Tokių yra 26.
Patikrinimų metu buvo vertinama maitinimo kokybė. Patiekalų mėginiai buvo paimti „Sendvario“, M.Mažvydo progimnazijų ir „Aitvaro“ gimnazijos valgyklose.
J.Mačiulienė pasakojo, kad tirta jų energetinė vertė. Ši atitiko nurodytai gamintojo valgiaraštyje.

Šiemet dėl mokyklų valgyklų gauta 12 skundų. Pasiteisino du – dėl realizuojamų patiekalų kokybės H.Zudermano mokyklos valgykloje ir dėl bendrų higienos bei produktų laikymo sąlygų E.Balsio menų gimnazijoje.

Už nustatytus pažeidimus šiemet tarnyba skyrė penkias pinigines baudas.

„Bendras mokyklų valgyklų vaizdas iš tikro yra neblogas, išskyrus keturias, kurioms reikalingas kapitalinis remontas. Norėtųsi, kad būtų daugiau kokybiškesnių, ekologiškų maisto produktų. Daugiau valgyklų naudotų produktus iš Lietuvos ūkininkų“, – apibendrino pavaduotoja.

Tarnyba toliau vykdys planinius mokyklų valgyklų patikrinimus.

J.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad nuo lapkričio 1-osis šiek tiek keičiasi mokinių maitinimo tvarka. Vienas esminių pakeitimų, kad atsakomybė už pristatytus draudžiamus produktus teks tiekėjams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų