Moterys skundžiasi prievarta laivuose

Šiomis dienomis Vakarų Europoje laivybos tradicijomis garsėjančiose šalyse į viešumą iškilo dvi istorijos, kai laivuose nepadoriai elgtasi su moterimis.

Pasiguodė anoniminiame tinklaraštyje

Danijos laivybos kompanijos viename iš laivų galbūt buvo išprievartauta 19-metė amerikietė stažuotoja. Ji įvykį aprašė anoniminiame įraše tinklaraštyje, kurį yra sukūrusi už jūrininkų teises kovojanti organizacija "Maritime Legal Aid & Advocacy".

Stažuotoja prievartavimu apkaltino 60-metį laivo mašinistą. Teigiama, kad jos prievartavimas laive vyko po išgėrimo, kuriame, be jos ir laivo mechaniko, dalyvavo dar keli įgulos nariai.

Dėl to, kas įvyko laive, mergina teigė bijojusi skųstis laivo kapitonui, nes jai pasirodę, kad jis ir laivo mechanikas lyg ir buvę bičiuliai.

Įvykį ji aprašė, kai paliko laivą, jau praėjus ilgokam laikui nuo galimo incidento.

Atsiradus įrašui policijos pareigūnai susidomėjo įvykiu. Laive, kurį minėjo mergina, buvo pradėtas tyrimas. Iš jo įgulos nušalinti penki jūrininkai.

Žinoma laivybos kompanija viešai ėmė apgailestauti dėl galimo incidento jos laive. Pasipylė aiškinimų, kad incidentas esantis neįtikėtinas, nes laive buvusi griežta tvarka, niekas negirdėjęs apie atvejus, kad jame kas nors būtų vartojęs alkoholį.

Pasauliniame jūrų laivyne dirbančių moterų per penkerius pastaruosius metus padaugėjo du kartus.

Laive neva išprievartauta mergina tinklalapyje nurodė ir tai, kad ji žinanti mažiausiai penkias merginas, kurios taip pat buvusios išprievartautos atlikdamos vienerių metų praktiką laivuose. Dėl pastarojo teiginio atskirą tyrimą laivuose vykdo ir JAV Transporto ir jūrų administracijos departamentas.

Norvegijos žvejės istorijos

Apie galimą seksualinį priekabiavimą ir prievartą laivuose prabilo kadenciją baigiantis Norvegijos žuvininkystės ir jūrų gėrybių ministras Oddas Emilis Ingebrigtsenas. Jis Norvegijos laivų savininkams priminė, kad darbdavio pareiga yra rūpintis darbuotojais, paprašė imtis veiksmų dėl prievartos žvejybos laivuose.

Ministras teigė iš žvejų laivų gaunantis daug laiškų, kuriuose moterys skundžiasi prievarta prieš jas. Pristatyta ir konkrečios 23 metų žvejės Susanos Mortensen iš Trumsės istorija. Kalbos apie priekabiavimą Norvegijos žvejybos laivyne įsiplieskė, kai ši žvejė apie tai viešai prabilo Norvegijos žurnalistams.

Žvejė neteigė, kad ji laive yra prievartaujama, ji tik pažymėjo, kad iš jos tyčiojamasi, žvejai vyrai ją laive vadinantys necenzūriniais, seksualinį priekabiavimą primenančiais žodžiais, aiškinantys, kad jai, silpnai būtybei, ne vieta žvejybos laivyne.

Norvegijoje iki 5 proc. žvejybos laivų įgulų narių yra moterys. Anksčiau jų laivuose buvo dar daugiau.

Kad suvoktum, kas yra Norvegijos žvejė, koks jos būdas ir charakteris, patariama būtinai paskaityti norvegų rašytojos Herbjorg Vassmo trilogiją "Dinos knyga". Pati rašytoja vaikystėje taip pat ne kartą patyrė tėvo prievartą.

Moterų laivuose daugėja

Į jūrą eina stiprios ir savimi pasitikinčios moterys. Ir jų daugėja. Taip teigiama Tarptautiniuose laivybos rūmuose pristatytoje 2021 m. Jūrininkų darbo jėgos ataskaitoje.

Pasauliniame jūrų laivyne dirbančių moterų per penkerius pastaruosius metus padaugėjo du kartus. Šiuo metu laivyne yra 24 tūkst. 59 moterys. Iš jų 7 289 karininkės. Įdomu tai, kad tarp jų yra ne vien laivų šturmanių, bet netgi ir mechanikių. Yra moterų, kurios tarnauja kariniuose laivuose, netgi eina juose aukštas pareigas.

Likusios beveik 17 tūkst. moterų daugiausia yra  jūrų keltų ir kruizinių laivų įgulų narės.

Įvertinus tai, kad pasaulyje yra apie 1,89 mln. jūrininkų, tie 24 tūkst. moterų atrodo lašas jūroje. Moterys veržiasi į laivus ir laužo nuo seniausių laikų gyvuojančią klišę, kad joms jūroje ne vieta.

Moterų ėjimą į laivus skatina ir įvairios tarptautinės organizacijos, netgi didelės laivybos kompanijos. Pripažįstama, kad moterų buvimas laivuose suteikia tam tikros harmonijos. Nepaisant to, kad laivuose formuojant įgulas, į kurias siekiama skirti moteris, susiduriama su galima patyčių ir seksualinio prievartavimo problema. Ilgais atstumais be sustojimų plaukiančiuose laivuose retai sutiksi moterų. Kartais yra formuojamos netgi atskiros moterų įgulos. Problema ta, kad moterų laivų mechanikių nėra daug.

Kai kurie ekspertai pripažįsta, kad požiūris į moteris jūrininkes laivuose keičiasi. Anksčiau jos dirbdavo dažniausiai kruiziniuose laivuose, o dabar jų jau galima sutikti ir konteinervežiuose, ir netgi tanklaiviuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Boboms laivuose ne vieta jos nelaime pritraukia.

Plaukioja, žinau

Plaukioja, žinau portretas
Jedi atsiranda Kai kurios asabos laivuose, Nickolas hero dažnai nebūna, linkusios manipuliuoti ir apsimesti, o jei kas ne pagal jas prasideda, išgalvotos skriaudos ir dalykai.

ateina ,geria , dulkinasi su visais

ateina ,geria , dulkinasi su visais portretas
issiciuchina - pradeda klykt ,kad isprievartavo ... Debilizmas kvadratu ,na jeigu jau nebenori ,kad taip yvyktu [ jeigu is tikruju nenori ,kad jas ,,,prievartautu,,,,] yra Norvegijoj , Danijoj ir kitose iskrypusiu saliu su vakaru vertybemis, laivuose bissimtinai moteru komandos --stai ir siuskit mokytis atlikt praktika y moteru valdomus laivus... nebus jokiu problemu ... bet manau ten lezbes visos sulinde isdulkintu tas praktikantes dar labjau nei kad su vyru komanda ,laivuose .... VAKARU VERTYBES LIEJASI PER VISAS SKYLES --TAI JUSU SUKURTO PASAULIO SU VAKARU VERTYBEMIS --YPATUMAI , NARKOTIKAI IR ISKRYPELISKAS SEKSAS
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių