Naujovė: kavines ir restoranus reitinguos pagal jų higienos būklę

Klaipėdiečiams ir turistams ateityje bus lengviau pasirinkti užkandinę, kavinę ar restoraną, kuriame pietauti. Inspektoriai tikrins įstaigų higienos būklę, vertins ją balais ir skelbs viešai.

Klaipėdiečiams ir turistams ateityje bus lengviau pasirinkti užkandinę, kavinę ar restoraną, kuriame pietauti. Inspektoriai tikrins įstaigų higienos būklę, vertins ją balais ir skelbs viešai.

Vertins pagal kriterijus

Nauja viešojo maitinimo įstaigų vertinimo tvarka įsigalios nuo lapkričio 1-osios, todėl dabar su ja supažindinami verslininkai.

Numatyta, kad bus vertinama, kaip užkandinės, kavinės, restoranai atitinka higienos normų reikalavimus ir, atsižvelgiant į tai, bus nustatomas jos reitingas. Viešojo maitinimo įstaigų Klaipėdos mieste ir rajone, Neringoje yra 434.

Anot Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Baužos, viešojo maitinimo įstaigos bus vertinamos pagal nustatytus kriterijus, kurių yra 37. Tarp jų – virtuvės darbuotojų higiena, maisto tvarkymo reikalavimų laikymasis, savikontrolė ir kiti. Kiekvienam kriterijui yra nustatytas taškų skaičius. Iš viso jų galima surinkti 100.

Pavyzdžiui, jei įstaiga netinkamai organizuoja savikontrolę, atimama 10 taškų, tiek pat jų netenkama, jei kavinėje nėra vandens. Jei rasta produktų, kurių vartojimo laikas pasibaigęs, atimami 8 taškai.

Jei paskutinio patikrinimo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai buvo priversti sustabdyti kavinės, užkandinės ar restorano veiklą, ji netenka 12 taškų. Jei gautas pagrįstas vartotojo skundas – 7-ių.

Bus lengviau pasirinkti

Patikrinimo metu įstaigos surinkti taškai, naudojant specialią formulę, paverčiami balais. Užkandinė, kavinė ar restoranas gali būti įvertinti nuo 1 iki 5 balų – nuo labai geros higienos būklės iki labai blogos.

Numatoma, kad įstaigos bus vertinamos kartą per metus. Tačiau jei šios buvo netinkamai įvertintos ir norės pakeisti vertinimą, susitvarkys, galės kreiptis, kad procedūra būtų pakartota po 6 mėnesių.

A.Bauža pasakojo, kad vertinimai bus skelbiami tarnybos internetinėje svetainėje. Kiekvienas galės sužinoti, kiek balų yra įvertinta viena ar kita viešojo maitinimo įstaiga.
„Bus daugiau viešumo ir aiškumo. Manau, kad tokia informacija aktuali mūsų kraštui, nes čia atvyksta daug turistų. Žmonės galės pasitikrinti, ar įstaiga, kurioje nori apsilankyti, yra tvarkinga. Aišku, mes skonio nevertiname, tik higienos būklę“, – pabrėžė viršininkas.

Pasak A.Baužos, jei įstaiga nesutiks su vertinimu, per 14 dienų galės kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininką.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija taip pat svarsto, kaip įstaigos galėtų informuoti klientus apie tokį tarnybos vertinimą.

Galvojama, kad galbūt reikėtų įvesti vertinimą puodeliais: 5 puodeliai –  labai gera higienos būklė. Tačiau sprendimo šiuo klausimus dar nėra priimta.

Įstaigos turės pasitempti

A.Bauža pabrėžė, kad visos užkandinės, kavinės, restoranai nebus iškart tikrinami – bus sudaromi metiniai planai.

„Įstaigos yra tikrinamos visada. Jos suskirstytos į rizikos grupes. Pagal tai bus organizuojami patikrinimai ir vertinimai. Per metus turėtume įvertinti visas“, – teigė vadovas.

A.Baužos nuomone, viešojo maitinimo įstaigų vertinimas ir viešas jo rezultatų skelbimas bus naudingas ne tik vartotojams, bet vers pasitempti, atsinaujinti ir pačias kavines.

„Yra tokių įstaigų, kurios tikrai patrauklios, aplinka graži, bet svečias nemato virtuvės. Ši ne visada atitinka tokį įvaizdį. Būna, kad įstaiga patraukli, o virtuvėje netvarka: netinkami įrenginiai, yra produktų kryžminė tarša, darbuotojai vilki netinkamus rūbus“, – tvirtino viršininkas.

Viešojo maitinimo įstaigų vertinimas

Nuo 91 iki 100 taškų – 5 balai – higienos būklė labai gera

Nuo 81 iki 90 taškų – 4 balai – higienos būklė gera

Nuo 71 iki 80 – 3 balai – higienos būklė patenkinama

Nuo 61 iki 70 – 2 balai – higienos būklė bloga

Nuo 0 iki 60 – 1 balas – higienos būklė labai bloga



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danga

Danga portretas
Vertinimo sistema yra puiki, tarp kitko jau veikia daugelyje Didžiosios Britanijos restoranuose, kavinėse, tai nėra naujiena, čia tik maisto veterinarijos tarnyba nukopijavo šią sistemą, tik ne iki galo. Vertinimo rezultatai turi būti matomi ne internetinėj svetainėj, o atėjus į restoraną matomoj vietoj, kaip pvz. alkoholio licenzija. Koks dabar turistas ar vietinis lankytojas užėjęs į restoraną puls naršyti tą svetainę, nesamonė. Kaip visada, sugalvota gerai, bet ne iki galo, įsivaizduokit kaip verslininkai stengsis, kad jų kavinės įvertinimas būtų kuo aukštesnis, nes tik įžengęs lankytojas pro duris, mato ar čia saugu valgyti. Taip turėtu būti.

Juokaujat ???

Juokaujat ??? portretas
Jūs nejuokaukite, su tokiu parsidavėlišku mentalitetu tokį reitingavimą darykite kitose šalyse, kur nėra tokios korupcijos. Pvz, mano baro šefas visada žino kada ateis pas jį tikrintojai, nes tam tikrose įstaigose sėdi draugeliai. Nesąmonė, atšaukit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių