Netikėtų atradimų jūrose metas

Šie metai jau pažėrė netikėtumų dėl atrastų laivų, o labiausiai – Baltijos jūroje.

Pavadino amžiaus atradimu

Didžiausiu netikėtumu laikomas Baltijos jūros dugne 120 m gylyje apie 100 mylių nuo Stokholmo rastas maždaug 500 metų senumo 16 m ilgio laivas. Jis puikiai išsilaikęs ir jau pavadintas amžiaus atradimu. Penkių šimtmečių laivas Baltijos jūros dugne gerai išsilaikė todėl, kad čia itin mažai deguonies ir beveik nėra mikrobų.

Dydžiu, forma, inkarų ir stiebų konstrukcija, kurie labai gerai išsilaikė, laivas yra panašus į Kolumbo „Pinta“ ir „La Nina“, kuriais kartu su didesniu „Santa Maria“ jis perplaukė Atlantą ir 1452 m. atrado Ameriką.

Kaip Kolumbo laikų laivas ir dar su Viduržemio jūros regionui būdingu koloritu galėjo atsidurti Baltijos jūroje ir ką čia jis veikė?

Į visus klausimus turėtų atsakyti tarptautinė mokslininkų tyrėjų komanda. Kol kas pateikiamos tik prielaidos. 

Manoma, kad laivas priklausė Danijos pirkliui, dalyvavo 1521-1523 m. konflikte tarp danų ir švedų. Tačiau neatmetama ir tokia galimybė, kad laivas nuskendo per 1554-1557 m. Šiaurės karą.

Paieška vyko 50 metų

Svarbiu atradimu laikomas ir Viduržemio jūroje aptiktas prancūzų povandeninis laivas „Minerve“. Jis su 52 jūreivių įgula be pėdsako dingo 1968 m. sausio 17 d.  netoli Tulono pietinėje Prancūzijos pakrantėje.

Nors per tuos daugiau kaip 50 metų buvo rengta daugybė laivo paieškos misijų, jis rastas tik šiemet.

Pripažįstama, kad mįslingai dingęs povandeninis laivas surastas pasitelkus naujausias paieškos technologijas ir laivus. „Minerve“ jau kurį laiką ieškojo ir surado JAV privačios kompanijos „Ocean Infinity“ specialus paieškos laivas „Seabed Constructor“. Jis „Minervą“ aptiko 2370 m gylyje už 45 km nuo Tulono. Jo nelaimės priežastis iki šiol oficialiai nepaskelbta.

Neoficialiai kalbėta apie galimą laivo vairo gedimą. Taip pat skelbta ir tokia versija, kad jis galėjo susidurti su kitu laivu.

Skendo povandeniniai laivai

Pernai tas pats laivas „Seabed Constructor“ Atlanto vandenyne aptiko dingusį amerikiečių povandeninį laivą „San Juan“.

XX amžiaus septintasis dešimtmetis buvo pilnas netikėtumų, kai vos ne kasmet nuskęsdavo dideli povandeniniai laivai.

1963 m. netoli JAV nuskendo amerikiečių povandeninis laivas „USS Threshner“ su 129 žmonėmis.

Ypač tragiški 1968 m. Atlanto vandenyne dingo JAV povandeninis laivas „USS Scorpion“ su 99 žmonėmis. Ramiajame vandenyne nuskendo Sovietų Sąjungos povandeninis laivas K-129, kuris rastas 1974 m.

Tais pačiais 1968 m. nuskendo pirmą kartą į jūrą išplaukęs Izraelio povandeninis laivas „Dakar“ su 69 narių įgula. Jis surastas 1999 m. prie Kretos salos. 

Vargas dėl skenduolių

Dažnas surastas nuskendęs laivas kelia didesnį ar mažesnį galvos skausmą, kaip apsaugoti aplinką nuo jų taršos, o patį laivą – nuo narų.

Šiomis dienomis JAV tarnyboms teko pumpuoti degalus iš karo metais nuskendusio Didžiosios Britanijos tanklaivio „Coimbra“. Jis guli jūros dugne maždaug už 30 jūrmylių nuo kranto. Pastebėta, kad iš jo ėmė tekėti degalai. Tanklaivis „Coimbra“ yra labai jautrioje Long Ailando zonoje. Pats laivas virto dirbtinio rifo tinklo dalimis.

Buvo suplanuota ir atlikta unikali naftos produktų šalinimo iš nuskendusios tanklaivio operacija. Naudojantis specialia įranga iš jo buvo išsiurbta per 450 tūkst. galonų (apie 1,7 mln. litrų) degalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visi

visi portretas
nusikalteliu /galai/ i vandeni ir estonija ir AN...

nuostabu

nuostabu portretas
Viską gali, viską sugeba, tik "Estonia" niekaip nesugeba iškelti:))) Ir dar sarkofagą sugebėjo užsėti, kad tik skendimo priežastys nepaaiškėtų...

BAISU...

BAISU... portretas
Kada kukuruznika iskelsit.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių