Pereiti į pagrindinį turinį

Nudistai nori laisvės Lietuvos pajūryje (papildyta)

2010-07-03 09:55
Poreikiai: Nidos paplūdimyje specialūs ženklai nurodo maršrutą iki nudistų pliažo.
Poreikiai: Nidos paplūdimyje specialūs ženklai nurodo maršrutą iki nudistų pliažo. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

Nuogo kūno gerbėjai pajūryje buriasi į kompanijas ir ieško uždarų poilsiaviečių, kur maloniai galėtų leisti laiką visiškai nuogi.

Įsikurs po R.Pakso langais

Tačiau nuogaliai iš visos Lietuvos veržiasi ne į du oficialius Klaipėdos nudistų pliažus ar Nidos nudistų pliažą. Jų žvilgsniai jau keletą metų krypsta į Šventosios pajūrį. Čia nudistams nėra įrengtas paplūdimio ruožas, kaip ir Palangoje.

Internete pasklido žinia, kad ilgajam savaitgaliui nudizmo propaguotojai ketina įsikurti Šventojoje, ties Ošupio taku, už moterų pliažo ribų. Ošupio take sodybas yra įsigiję ne tik atstatydintas prezidentas Rolandas Paksas, bet ir Arvydo Sabonio bei EBSW koncerno vadovo Gintaro Petriko advokatas Gintaras Černiauskas, kiti žinomi žmonės.

Tačiau nuogalių pastangos atostogauti vienoje poilsiavietėje žlugo. Aplink Šventąją nė vienas verslininkas nesutiko nudistams išnuomoti stovyklavietę ar namelių kompleksą.

Tiesa, vienas šventojiškis, atsišaukęs į pasiūlymą, užsiprašė 2 tūkst. litų už parą. Esą tik tokia kaina tenkintų, nes dėl nuogalių jam tektų aptverti teritoriją.

Nudistai apsisprendė "mini suvažiavimą" surengti Latvijos pajūryje. Ten esą bus ir pigiau, bei, jų žodžiais tariant, netrukdys "tekstilininkai" – maudymosi kostiumėlius dėvintys poilsiautojai.

"Visokio velnio prisižiūrime"

Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas prisipažino seniai girdėjęs, kad miestelį itin mėgsta nudistai. "Privažiuoja čia visokių iškrypėlių, ne tik nudistų", – driokstelėjo seniūnas.

"Visokio velnio mes čia prisižiūrime. Privažiuoja visokių pakraipų ir ilsisi, verslininkai patenkinti – kad tik pinigus mokėtų. Tačiau mes Marijos žemėje prie to nesame pripratę", – savo požiūrį dėstė seniūnas.

Prie pat moterų pliažo paplūdimį okupuojančius nudistus vietos gyventojai vadina plikšiais, o nuosavybę įsigiję žinomi žmonės nesidžiaugia jų kaimynyste.

Seniūną nustebino, kad nudistai siekia ilsėtis grupėmis. "Nori nuogas degintis, nuvažiuok iki Nemirsetos ir gulėk nuogas", – tikino E.Čilinskas.

Gaudys su policija

Palangos savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Kuznecovas taip pat nevyniojo žodžių į vatą.

"Yra pliažai normaliems žmonėms – moterims, vyrams ir bendras. Ko dar reikia? Yra vienas plikšius, kuris nori kažką pademonstruoti, yra visokių ekshibicionistų, ir ką mes pagal kiekvieną turime kažką daryti?" – už klausimus pyko V.Kuznecovas.

Savivaldybės administracijos direktorius pripažino, kad savivaldybė buvo gavusi vieną prašymą išaiškinti, ar neoficialaus nudistų pliažo Šventojoje nėra užėmęs moterų pliažas.

"Atsakėme, kad ribos nėra pasikeitusios. Tačiau jokio organizuoto kreipimosi negavome. Tegul buriasi į grupes, kaip kad daugiabučių namų gyventojų bendrijos, ir teikia motyvuotus prašymus. Tada svarstysime, ar reikia nudistų pliažo", – aiškino administracijos direktorius.

Išgirdęs, kad nudistai ketina saule mėgautis Šventosios paplūdimyje, V.Kuznecovas tikino, kad nuogalių lauks policija. "Ko jiems burtis į grupes? Svingeriai jie, o ne nudistai", – rėžė V.Kuznecovas.

Nida laukia nuogalių

Kitokios nuotaikos vyrauja Klaipėdos ir Nidos savivaldybėse. Klaipėdos savivaldybė patvirtino du nudistų pliažus. Vienas jų yra Smiltynėje – čia atrėžta 200 m paplūdimio. Antras pliažas – Giruliuose. Čia išskirta dar 200 m.

Nidoje taip pat veikia nudistų pliažas. Neringos policijos komisariato viršininkas Sigitas Šveikauskas tikino, kad jau trečius metus nudistai pareigūnams jokių rūpesčių nebekelia. Nuo tada, kai Dalius ir Laima Mertinai buvo užfiksuoti nuogi besimėgaujantys jūros bangomis, savivaldybė patvirtino aiškias nudistų paplūdimio ribas.

"Jiems yra skirta vieta. Gal vieną kartą kažkas yra skundęsis, kad užsieniečiai nuogi maudosi. Tačiau jokių incidentų nuo tada nepasitaikė. Moterų pliaže kartais skundžiamasi, kad vyrai nepaiso čia besiilsinčiųjų", – pridūrė S.Šveikauskas.

Nudistai išprašė iškrypėlį

Teigiama, kad Lietuvoje oficialiai nudistų klubams priklauso bent keli tūkstančiai žmonių. Tačiau daugumai tokia narystė nėra reikalinga.

Viena pirmųjų verslininkių, nepabijojusių savo sodybos duris atverti nudistams, Lolita Sonkina prisipažino, kad nesibaimina aplinkinių pasmerkimo.

"Kauno ponios" rinkimuose 2005 m. talentingiausia pripažinta moteris tikino, kad daugybė žinomų žmonių nori dalyvauti nudistų rengiamuose vakarėliuose. Netoli Kauno, tarp Rokų ir Garliavos įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje "Eulita" moteris surengė nudistams Joninių šventę.

"Pas mus tam tinkama aplinka. Visą sodybą juosia aukšta tvora, tad plikinėdami nepiktinome aplinkinių. Vakaronė buvo iki paryčių – maudėmės pirtyje, leidome vainikus, nuogi voliojomės rasoje, žaidėme įvairias sportines rungtis", – pasakojo moteris, neslėpusi, kad uždaras vakarėlis sulaukė didelio susidomėjimo.

Kaunietė pripažino, kad nudistų vakarėliuose seksualumu net nedvelkia.

"Nusirengiame ne tam. Tai laisvės pojūtis, bendraudami juk žiūrime į akis, o ne į kūną. Jokių seksualinių žaidimų negali būti. Vienas svečias vakarėlio metu labai apžiūrinėjo vieną paauglę. Vyrai jam uždavė klausimų, svečias atsiprašė ir tuoj pat išvyko", – pasakojo moteris.

Papildyta

Gydytojas seksologas – dermatovenerologas Pragiedrulis Velička  tikino, kad nudizmas tarp lietuvių sparčiai populiarėja.

„Tarybiniais laikais užsienyje papuolę į nudistų pliažą, juos stebėjome atvipusiais žandikauliais. O dabar tai jau įprasta. O ko jie skiriasi nuo kitų? Moterys juk taip pat nori būti vienos moterų pliaže. Vyrai taip pat nori atsiskirti“, – kalbėjo gydytojas.

Klaipėdietis prisipažino, kad pats dažnai Smiltynėje į jūros bangas pasineria visiškai nuogas.  

„Tačiau čia nusistovėjusi tvarka mane nervina. Aplinkui pilna sportininkių bobučių, kurios tiesiai drožia per vyrų pliažą. Šiek ties esu žinomas Klaipėdoje, todėl nenorėčiau, kad kažkas mane apžiūrinėtų“, – klabėjo P.Velička.

Nudistų norą vienytis, P.Velička įvardijo, kaip natūralų reiškinį.

„Sveikuoliai taip pat vienijasi. Juk suplazda į pajūrį keli šimtai bobulių, bei keli vyrai ir maudosi nuogi. Tuomet galime sakyti, kad jie taip pat pažeidžia kitų teises. Juk ir vaikams įdomu, o gal kiti nenori žiūrėti į kitų nuogus užpakalius“, – kalbėjo P.Velička.

Gydytojas pabrėžė, kad bet koks savo laisvės demonstravimas, pirmiausiai turėtų netrukdyti kitų laisvei.

„Jei jie niekam netrukdo, tuomet gerai. Tačiau jei nudistų užsinorėtų rengti paradus, kaip ir homoseksualai, tuomet tai jau nepriimtina. Nuogi ant dviračių ar susirinkę į didžiules mases, nudistai tuo lyg ir norėtų parodyti, kad jie yra aukščiau už visus kitus. Tuomet kyla psichologinis klausimas, ar tai yra visiems priimtina ir ar nudistai nepažeidžia kitų teisių“, – pabrėžė gydytojas.

Gydytojas tikino, kad tarp nudistų ir ekshibicionistų yra aiški riba, tačiau šį pomėgį P.Velička įvertino savotiškai.

„Nudistai, kaip ir striptizo šokėjos, jaučia malonumą. Jei jie buriasi, vadinsi nori, kad kažkas žiūrėtų į jų kūnus“, – nuomonę dėstė gydytojas seksologas.

Tačiau klaipėdietis šiuos siekiuose nieko blogo neįžvelgė.

„Jei buriasi invalidai, tai kodėl nudistai to negali daryti? Tai viena iš bendravimo rūšių. Jei jie nepriekabiauja, kodėl gi ne“, – aiškino P.Velička.

Gydytojas aiškino, kad tarp nudizmo ir ekshibicionizmo yra riba.

„Nors vėliavėlių čia nepastatysi.  Ekshibicionistai malonumą patiria, kai jų kas nors išsigąsta. Nudizmas nėra nusikalstama veikla, visos kitos patologijos daro kur kas didesnę žalą. Tai nėra prieš kitą žmogų nukreiptas veiksmas. Nori – žiūrėk, nenori – užsimerk“, – aiškino gydytojas. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų