Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo sausio 1-osios laukia geri pokyčiai

2013-12-31 11:12
T. Urbelionio/BFL nuotr.

Naujieji metai prasidės gerais pokyčiais: atpigs elektra, dujos, verslo liudijimai, nebrangs šiluma, rinkliava už atliekų tvarkymą.

Sutaupys 3–5 litus

Nuo sausio 1 d. viena elektros energijos kilovatvalandė vidutiniškai atpigs 2,48 cento arba 5,2 proc.

71 proc. buitinių elektros vartotojų už ją atsiskaito "Standartiniu" vienos laiko zonos tarifo planu. Viena elektros energijos kilovatvalandė jiems iki šiol kainavo 50,1 cento. Nuo sausio 1-osios ji atsieis 47,4 cento.

Įmonės LESTO duomenimis, tokie vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja 102 kilovatvalandes elektros energijos. Pasikeitus tarifams, jie sutaupys 2,8 lito per mėnesį.

13 proc. buitinių vartotojų už elektrą atsiskaito pagal "Standartinį" dviejų laiko zonų tarifą.

Iki šiol dieninis tarifas siekė 54,1, naktinis – 41 centą už kilovatvalandę. Nuo sausio 1 d. šie tarifai bus 51,3 ir 38,4 cento už kilovatvalandę.

Vidutiniškai tokie vartotojai per mėnesį sunaudoja apie 194 kilovatvalandes elektros energijos. Kitais metais jų išlaidos už šią paslaugą sumažės apie 5,2 lito per mėnesį.

Apie 7 proc. vartotojų atsiskaito pagal "Elektrinių viryklių" vienos laiko zonos tarifo planą. Jiems viena kilovatvalandė elektros energijos atsieidavo 48,7 cento. Nuo sausio 1 d. kainuos 46,5 cento.

Šiai grupei priskiriami vartotojai per mėnesį vidutiniškai sunaudoja 158 kilovatvalandes elektros energijos. Nuo kitų metų per mėnesį jie sutaupys 3,5 lito.

Gyventojai naujais tarifais už elektros energiją galės atsiskaityti nuo vasario už elektros energiją, suvartotą sausį.

Atpigs 4 centais

Nuo sausio 1 d. vartotojai pigiau mokės ir už gamtines dujas.

Dauguma buitinių vartotojų per metus suvartoja iki 500 kub. metrų dujų. Pastovioji tarifo dalis – vadinamasis abonentinis mokestis jiems nesikeis ir išliks 1,95 lito per mėnesį.

Nuo sausio 1 d. 4 centais sumažės vieno kub. metro dujų kaina. Dabar vartotojams jis kainuoja 2,71, nuo kitų metų pradžios – 2,67 lito.

Vartotojams, kurie sunaudoja gamtinių dujų nuo 500 iki 20 tūkst. kub. metrų, sumažės ir vadinamasis abonentinis mokestis, ir dujų kub. metro kaina.

Dabar per mėnesį abonentinis mokestis yra 13,81 lito, o kub. metras dujų tokiems vartotojams atsieina 2,09 lito. Nuo sausio 1 d. šie tarifai bus 13,76 ir 1,87 lito.

Vartotojai, kurie suvartoja daugiau kaip 20 tūkst. kub. metrų dujų, dabar kiekvieną mėnesį moka 13,81 lito abonentinį mokestį ir 2,08 lito už vieną kub. metrą dujų. Jie turės mokėti atitinkamai 13,76 ir 1,84 lito.

Atpigo verslo liudijimai

Nuo sausio 1 d. atpigs ir verslo liudijimai. Miesto taryba patvirtino net 25 veiklas, kuriomis užsiimantieji verslo liudijimus galės įsigyti už simbolinę kainą – per metus už jį reikės sumokėti tik litą.

Dar keliolikai veiklų nustatyta 120 litų verslo liudijimų metinė kaina. Ji bus taikoma toms veikloms, kuriomis uostamiestyje iki šiol užsiėmė po vieną ar kelis žmones.
Populiaresnėms ir pelningesnėms veikloms verslo liudijimai kainuos brangiau – 720, 1200, 1440 ir 1,5 tūkst. litų per metus.

Tačiau pabrėžiama, jog net didžiausia verslo liudijimo kaina yra mažesnė nei ta, kuri galiojo šiemet.
Iš viso verslo liudijimą galima išsiimti verstis 89 veiklos rūšimis.

Šiukšlių rinkliava neišaugs

Nuo metų pradžios nesikeis šilumos kaina – sausį ji išliks tokia pat, kaip ir gruodį.

Pirmąjį kitų metų mėnesį klaipėdiečiams viena kilovatvalandė šilumos energijos kainuos 22,85 cento be pridėtinės vertės mokesčio. Pastarasis gyventojams yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Įmonės "Klaipėdos energija" teigimu, gamtinės dujos pabrango 1,4 proc., tačiau brangimą kompensavo iš nepriklausomų šilumos tiekėjų nupirktos šilumos kainos mažėjimas 1,8 proc.

Nuo sausio įsigaliosianti šilumos kaina yra 10,5 proc. mažesnė nei buvo šių metų tą patį mėnesį.

Nesikeis ir rinkliava už atliekų išvežimą, tvarkymą, nors ją buvo siūloma didinti. Tokia pati išliks ir geriamojo vandens kaina bei vadinamasis abonentinis mokestis.

20 centų brangiau klaipėdiečiai turės mokėti už autobusų popierinius bilietėlius. Kioskuose jie kainuos ne 2, o 2,2 lito, autobusuose – ne 2,4, o 2,6 lito. Atitinkamai kis ir bilietų, kuriems taikoma nuolaida, kainos.

Elektroninių kartinių ir terminuotų bilietų kainos nesikeis. Nebrangs ir kelionė maršrutiniais taksi.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų