Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo sausio – pokyčiai ir naujovės

2016-01-04 17:00

Į Naujuosius metus įžengę klaipėdiečiai turėtų nepamiršti nuo sausio 1-osios įsigaliojusių pasikeitimų. Brangsta miesto autobusų bilietai, metiniai leidimai automobilių stovėjimui centrinėje miesto dalyje, šiluma, pigs elektra.


 

Transportas: nuo sausio uostamiestyje pasikeitė ir kelionių autobusais kainos.
Transportas: nuo sausio uostamiestyje pasikeitė ir kelionių autobusais kainos. / Vytauto Petriko nuotr.

Į Naujuosius metus įžengę klaipėdiečiai turėtų nepamiršti nuo sausio 1-osios įsigaliojusių pasikeitimų. Brangsta miesto autobusų bilietai, metiniai leidimai automobilių stovėjimui centrinėje miesto dalyje, šiluma, pigs elektra.

Kas kainuos mažiau?

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija paskutinėmis metų dienomis patvirtino elektros ir dujų tarifus, kurie galios 2016-aisiais.

Daugiausia elektros energijos suvartojantys namų ūkiai, pasirinkę planą "Namai plius", nuo šiol už elektrą mokės nuo 2,5 iki 3,3 proc. mažiau.

Ši vartotojų grupė vidutiniškai per metus suvartoja apie 253 mln. kilovatvalandžių elektros energijos. Pasirinkusieji šį planą moka pastovią dedamąją, kuri kitais metais sieks 6 eurus.

Buitiniams vartotojams, kurie yra pasirinkę patį paprasčiausią vienos laiko zonos planą "Standartinis", elektros energijos tarifas mažės 1,5 proc. Jis bus nebe 12,9 cento už kilovatvalandę, o 12,7. Šie vartotojai suvartoja apie 45 proc. elektros energijos arba 1,2 mlrd. kilovatvalandžių per metus.

Preliminariais skaičiavimais, šiais metais buitiniai vartotojai iš viso sutaupys 1,3 mln. eurų, lyginant su praėjusiais metais.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustatė ir dujų tarifus, kurie galios pirmąjį 2016 metų pusmetį. Jie nesikeis.

Vartotojai, kurie dujas naudoja tik maisto ruošai, už vieną kubinį metrą dujų nuo sausio mokės 0,66 euro. Šildantys savo būstą gamtinėmis dujomis – 0,42, o sunaudojantys per metus daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų dujų – 0,41 euro už kubinį metrą.

Pastovioji tarifo dalis taip pat nesikeis. Turintys tik dujines virykles kas mėnesį mokėtų po 0,56 euro. Kitoms vartotojų grupėms pastovioji tarifo dalis sudarytų 3,99 euro per mėnesį.

Šilumos PVM – vis dar lengvatinis

Nuo sausio uostamiestyje nesikeis ir vandens kaina. Tačiau klaipėdiečiai turės šiek tiek daugiau mokėti už šilumą. Pastarosios kaina peržiūrima ne kartą ar du per metus, o kiekvieną mėnesį.

Nuo sausio 1-osios kilovatvalandė šilumos klaipėdiečiams kainuos 5,17 cento be pridėtinės vertės mokesčio. Pastarasis gyventojams yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Šilumos kaina nuo sausio išaugs 3,6 proc. Gruodį ji siekė 4,99 cento už kilovatvalandę.

Šiluma brango dėl kelių priežasčių. 9 proc. jos kainą padidino nepriklausomi šilumos tiekėjai. 5 proc. brango biokuras, 0,9 proc. – gamtinės dujos.

Panašios tendencijos išlieka jau ne vienus metus. Šildymo sezonu kuras brangsta, o nepriklausomi šilumos gamintojai taip pat didina šilumos kainą.

Tačiau energetikų prognozės nesikeičia – šis šildymo sezonas Klaipėdoje bus pigesnis už praėjusį apie 17 proc.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, per metus centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje sumažėjo 9,31 proc., o Klaipėdoje pigo dvigubai daugiau nei šalies vidurkis – 18,6 proc.

Pinigines tuštins kelionės

Brangiau klaipėdiečiams atsieis ir kelionės viešuoju transportu.

Nuo sausio 1-osios elektroniniai terminuotieji miesto autobusų bilietai vidutiniškai pabrango 4 proc., integruotų priemiesčio maršrutų – 6 proc.

Mėnesinis vardinio bilieto papildymas atsieina ne 25,7, o jau 27 eurus. Perkant juos viešojoje įstaigoje "Klaipėdos keleivinis transportas", kaina – mažesnė.

Kartinių elektroninių bilietų kaina nesikeitė. Daugiau reikės mokėti tik už popierinį bilietą. Nuo sausio kioskuose jis kainuoja 0,8 euro. Anksčiau jis kainavo 0,7 euro.

Popierinių bilietų kaina didinama, nes siekiama skatinti elektroninių kartinių bilietų naudojimą.

Brangiau teks mokėti ir už važiavimą maršrutiniais taksi. Už bilietą šiose transporto priemonės reikia mokėti 0,85 euro. Prieš tai buvo 0,7 euro.

Naktinė kelionė "mikriuku" atsieina eurą, o buvo 0,98 euro.

Apmokestins ir karietas

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo ir didesnė metinio leidimo už stovėjimą miesto centre kaina. Gyventojams pirmam automobiliui pastarasis kainuos 2, antram – 72 eurus.

Daugiau pastarųjų kainos išaugs verslininkams. Šie už metinį leidimą pirmam automobiliui turės mokėti 20, o antram leidimas kainuos 80 eurų. Anksčiau tiek gyventojams, tiek verslininkams metiniai leidimai pirmam automobiliui kainavo 1,5, o antram – 72 eurus.

Be to, nuo sausio 1-osios leidimus automobiliams statyti išduos nebe savivaldybė, o viešoji įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas". Leidimai taps elektroniniai. Norint juos gauti, klaipėdiečiams nebereikės išeiti iš namų. Užteks prašymą pateikti elektroniniu paštu.

Kad leidimas jau yra, gyventojas bus taip pat informuotas pastaruoju. Kontrolieriai, ar mašina turi leidimą stovėti, tikrins pagal automobilio valstybinius numerius.

Rinkliavos už automobilių stovėjimą tvarkoje atsirado ir daugiau pokyčių. Vasaros sezonu – nuo gegužės 1 iki rugsėjo 15 d. – mokestis bus renkamas Smiltynėje. Ši priskirta brangiausiai – raudonajai zonai.

Taip pat nuo gegužės 1-osios rinkliava bus renkama Kooperacijos gatvėje ir zonoje nuo Kooperacijos gatvės iki sankirtos su Butsargių gatve, Butsargių gatvėje iki sankirtos su Tilžės gatve, Tilžės gatvėje iki sankirtos su Kooperacijos gatve.

Rinkliavą už stovėjimą centrinėje miesto dalyje nuo sausio reikia mokėti ne tik už automobilius, bet ir laivus, priekabas, karietas, kitas transporto priemones, kurios užima stovėjimo vietas, išskyrus motociklus ir mopedus. Iki šiol už pastaruosius pinigai nebuvo renkami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų