Nuomos vargai: skola ir ligos

Pagyvenusią klaipėdietę mulkinę nuomininkai net dvejus metus gyveno jos bute nemokėdami nė cento. Galiausiai per teismus įteisinusi jų skolą pensininkė suvokė: pinigų ji neatgaus, nes sistema dangsto nesąžininguosius ir yra nukreipta prieš teisiuosius.

Butą saugojo anūkei

Būstą šeimai nuomojusi garbaus amžiaus klaipėdietė Stanislava jau trejus metus neturi ramybės.

Pradžioje atrodžiusi padori ir sąžininga nuomininkų šeima liko skolinga kelis tūkstančius eurų. Šiuos pinigus būsto savininkei teko prisiteisti bylinėjantis teisme.

Tačiau šeimininkės naudai priimtas teismo sprendimas nepabaigė šios istorijos. Moteris neatgavo pinigų ir veikiausiai neatgaus.

Prisimindama viską, kas atsitiko per kelerius pastaruosius metus, ji įsitikinusi, kad daug neteisybių patyrė dar ir todėl, kad valstybė saugo nesąžiningų žmonių interesus, o nukentėjusieji dar kartą patiria nuostolių, kai kreipiasi į teisininkus ir antstolius.

Stanislava turi trijų kambarių butą, kurį svajoja išlaikyti ne vienus metus užsienyje gyvenančiai anūkei.

Moteris viliasi, kad vieną dieną vaikaitė grįš ir turės kur gyventi.

Begalinis močiutės rūpestis atsisuko prieš ją pačią, nes butas jai atnešė ne pelno, o daug nuostolių bei skaudžių išgyvenimų.

"Viena yra pinigai, bet tokiose situacijose, kaip mano, niekas nesidomi, kiek tenka išgyventi. Atvirai sakau: man ši istorija suėdė sveikatą. Ir ne tik man. Sūnus su žmona labai jaudinosi dėl tokios neteisybės. Marti mirė, sūnus praėjusią savaitę pateko į ligoninę. Gydytojas pasakė, kad ir ši liga nuo nervų. Norėčiau, kad tokius apgavikus baustų kaip kriminalinius nusikaltėlius", – piktinosi 81-erių klaipėdietė Stanislava.

Pardavė brangesnius daiktus

Kai trijų asmenų šeima prieš trejus metus išsinuomojo Stanislavos būstą, moteris pamanė, kad pagaliau baigėsi jos vargai.

Mat ankstesni nuomininkai vis iškrėsdavo eibių. Tai sulaužydavo baldus, tai pabėgdavo nesumokėję.

Šeima atrodė padori, vyras ir žmona dirbo, sūnus tuo metu dar mokėsi.

Svetlana (toks nuomininkės vardas) tikino turinti antgamtinių galių, mokanti diagnozuoti ligas ir žinanti, kaip pagelbėti sergantiesiems.

Nuomininkė džiūgavo apsigyvenusi būste su gera aura, žadėjo šeimininkei bei jos marčiai pagelbėti įveikiant ligas.

Problemos dėl šių žmonių prasidėjo pirmąjį mėnesį.

Vos išsinuomoję butą sutuoktiniai suskubo į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), jie įskundė Stanislavą, esą ši nemoka mokesčių.

Nors su VMI atsiskaityti dar buvo ne laikas, Stanislava iš pirmojo gauto tūkstančio litų sumokėjo mokesčius į priekį.

Daugiau pinigų iš jos bute apsigyvenusios šeimos moteris negavo.

Dvejus metus šeimininkė kovojo už galimybę sužinoti skaitiklių rodmenis bute, vargo reikalaudama, kad būtų sumokėta už komunalinius patarnavimus.

Ėjo mėnesiai, kaupėsi skolos.

Kad nebūtų išjungtas dujų ar elektros tiekimas, kad valdininkai už piktybinį komunalinių mokesčių nemokėjimą neskirtų buto šeimininkei baudų, pensininkei teko parduoti brangesnius daiktus ir užmokėti už vandenį, dujas, šilumą, kuriais naudojosi svetimi.

Iškrapštyti nuomininkų niekaip nesisekė.

Šeima vis žadėdavo sumokėti visas skolas, vėliau nustojo bendrauti su Stanislava, neįsileisdavo jos į butą, neatsiliepdavo telefonu.

Patikėjo teisingumo pergale

Tik teismas sugebėjo išspręsti, atrodytų, paprastą situaciją. Jau buvo praėję pora metų nuo buto išnuomojimo dienos.

Nuspręsta – šeima privalo išsikraustyti ir sumokėti savininkei kiek daugiau nei 4 tūkst. eurų.

Šią sumą sudarė ilgą laiką nemokėti mokesčiai už komunalinius patarnavimus ir teismo išlaidos.

Stanislavai atlėgo – lyg akmuo nuo širdies nukrito.

Kaip ir dera tokiais atvejais, moteris kreipėsi į antstolį.

"Tada maniau, kad pagaliau teisingumas nugalėjo, kad tie žmonės bus priversti pasielgti teisingai. Nė neįtariau, kad manęs laukia dar vienas nusivylimas, – pasakojo Stanislava. – Antstolės padėjėjas paminėjo, kad iki 2017 m. pradžios tikisi gauti pinigus. Tuo metu nesupratau, ką reiškia pasakymas "atsiimti savo pinigus". Maniau, kalbėjo apie visą skolą. Pasirodo, tik apie antstoliui priklausančią išieškojimo mokesčio dalį. Apie man priteistą sumą net kalbos nebuvo."

Skolininkai tapo beturčiai

Jau metai, kai Stanislavai teismas priteisė nuomininkų nesumokėtą sumą, tačiau iki šiol moteris negavo nė cento. Priešingai, nuostoliai tik didėja.

Paaiškėjo, kad nuomininkė Svetlana ir jos sutuoktinis turi daugybę skolų.

Jau dešimtmetis, kai apie 40 žmonių per antstolius bando atgauti iš šios poros įvairias pinigų sumas.

Iki šiol į buto, kuriame porą metų šeima gyveno nieko nemokėdama, pašto dėžutę ateina laiškai, kuriais raginama sumokėti skolas.

Per tą laiką subliūško ir šios poros, kaip darbingos ir gaunančios gerus atlyginimus, įvaizdis.

Mat nemenkas pareigas bendrovėje "Lietuvos geležinkeliai" užėmęs nuomininkės sutuoktinis – jau pensininkas.

Pati Svetlana, turėjusi savo buhalterinių paslaugų įmonę, jos veiklą jau seniai sustabdė, dabar moteris oficialiai yra nedarbinga. Sūnus užaugo ir emigravo.

Skolininkų pajamos yra itin menkos. Įstatymas saugo tokius žmones nuo mirties iš bado ir leidžia išieškoti kreditorių naudai tik 20 proc. jų oficialių pajamų.

Tuo tarpu Stanislava turi žinių, kad Svetlana ir jos sutuoktinis gyvena nematydami vargo, nes viešai neafišuodami pardavinėja gyvūnų maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Is anstolio padejejo supratau tik voiena, sukciams zalia sviesa ir nieko negalima padaryti? Reikejo ta,reikejo ana,reikejo netempti,o is karto nutraukti sutarti... Ir kas is to,jeigu tu nuomininku neimanoma iskrapstyti,jie ir toliau gyvena,taves neisileidzia ir naudojasi tavo butu kaip savo, priedo dar ir nemokedami komunaliniu mokesciu. Kodel tokiu zmoniu nepaviesina atvirai,kad kiti nepakliutu i ju pinkles? Kodel slepiama ju tapatybe? Juk tokiu budu sudaroma galimybe jiems ir toliau apgaudineti. Juk ne per viena diena susidare toks skolu sleifas,kurio jie net ir nesiruosia padengti? Argi tokie veikejai neturetu sedeti kalejime uz savo vagystes? Taip taip - vagystes,nes jie ir toliau apvagineja zmones ir lieka nebaudziami. Kas cia per valstybe,kad tokie sukciai gali bujoti ir likti nenubausti

kl

kl portretas
Nuomininkams- nusipirkit ir žinosit kiek kainuoja tas butas ir kokios išlaidos jo išlaikymui kuriu niekas sumokejus mokesčius nekainuoja.

Kur slepiami mokesciai?

Kur  slepiami mokesciai? portretas
Kazkokia nesamone aprase. Jeigu zmones nuomoja, tai pats tikrina kas menesi mokescius, p. Janauskaite kazko nesuprato. Kaip gali nemoketi namu valdybai ar uz elektra? O kad tai bobutei nesumokejo, tai mokesciu inspekcija turetu is bobutes uz mokesciu slepima ivaryti didziule bauda. Zinoma, jeigu buvo sudaryta sutartis. O jeigu ne, tai dar blogiau, o si dar viesinasi...... O nuomojami butai masiskai. Ir be jokiu sutarciu ir mokesciu. Privaletu imtis tvarkos pagaliau.Kadaise buvo publikuojamas telefonasVMI, kur galima buvo pranesti. Dabar ir to neliko.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių