Iš orlaivių skries vakcinos laukiniams gyvūnams

Nuo kovo 18 d. Lietuvoje prasidės pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės. Pirmieji orlaiviai su vakcina pakils iš Molėtų aerodromo ir nurodytomis dienomis apskris visą Lietuvą. Iš viso bus išmėtyta 505 tūkst. jaukų su šia vakcina.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, Lietuvoje jau keletą metų pasiutlige nebeserga nei naminiai, nei laukiniai gyvūnai, tačiau užsikrėtusių šia liga vis dar aptinkama kaimyninėse valstybėse.

Pasak VMVT Klaipėdos departamento patarėjos Dalios Kaveckienės, laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija – vienas efektyviausių būdų, kovojant su pasiutlige.

„Naminius gyvūnus galime suskiepyti, bet laukinių nesuskiepysime, o juk jie ir būna pasiutligės platintojai. Gyvūnas, radęs išmestą jauką su vakcina, ją suėda, o suėdęs pats pasiskiepija. Rezultatas išlieka toks pats, kaip kad jam būtų suleista vakcina švirkštu. Jau daugelį metų atliekame tokią vakcinaciją. Pasitelkiame oro uosto darbuotojus, kurie iš orlaivių mėto šiuos jaukus. Pernai pradėjo mėtyti nuo rytinės Lietuvos pusės ir apskrido visą Lietuvą. Yra numatytos dienos, kada ir kur skristi. Tai iš tiesų yra vienintelis būdas paskiepyti laukinius gyvūnus“, – teigė D.Kaveckienė.

Esant palankioms oro sąlygoms, vakcinavimą nuo pasiutligės planuojama baigti iki birželio pabaigos. Kaip ir kasmet, kita vakcinacija bus planuojama rudens sezonu.

VMVT laukinių gyvūnų vakcinaciją Lietuvoje vykdo nuo 2006 m.

Gyvūnus augintinius reikia skiepyti kartą per 12 mėnesių arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina, – pagal jos gamintojo instrukciją.

Vakcinavimą atlikęs veterinarijos gydytojas į gyvūno vakcinacijos pažymėjimą arba gyvūno augintinio pasą turi įrašyti informaciją apie vakciną, vakcinavimo datą ir galiojimo laiką.

Siekiant efektyvesnės apsaugos nuo pasiutligės, nuolatos tikrinami ir į Lietuvą atvežti augintiniai, jiems atliekamas kraujo mėginio antikūnų titravimo tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oreivis

Oreivis portretas
Dainininkas Dambrauskas per TV sake, kad lektuvai kazka barsto

Kas zino, ka iš tikro veikia lektuveliai

Kas zino, ka iš tikro veikia lektuveliai  portretas
kas zino, ka barsto kasdien virš Palangos ir jos pušynų skraidantys lektuveliai

Kas zino, ja is tikro

Kas zino, ja is tikro  portretas
Kas zino, ka is tikro meto sie lektuvai....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių