Paaiškėjo, kada planuojama sutvarkyti Nidos evangelikų liuteronų bažnyčią

Nidos evangelikų liuteronų bažnyčią sutvarkyti planuojama iki birželio, teigia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

„Birželio pirma turėtų būti taškas ir tikrai norėtume, kad būtų užbaigta, tad tikimės, kad taip ir bus“, – BNS sakė savivaldybės vadovas.

Šiuo metu atliekami bažnyčios vidaus tvarkybos darbai, kurie savivaldybei kainuos 40,5 tūkst. eurų.

„Viduje tinkas krito jau, atsilupusios lubos, sienos – visa tai bus sutvarkyta (...) Ir vargonai, kaip suprantu, bus atnaujinti, kažkiek sureguliuoti“, – teigė D. Jasaitis.

Praėjusią savaitę savivaldybė pranešė, kad baigta tvarkyti maldos namų išorė. Šie darbai kainavo 109,7 tūkst. eurų, iš kurių 93,2 – Europos Sąjungos lėšos, likusias skyrė savivaldybė.

Tai – vienas unikaliausių išlikusių pastatų, kuriam, berods, 140 metų.

Buvo sustiprintos stogą laikančios konstrukcijos, pakeistos susidėvėjusios bažnyčios bokšto stogo čerpės, taip pat restauruoti langų išoriniai rėmai, o stiklai, kurie buvo be rėmų, pakeisti naujais su rėmais.

Be kita ko, atnaujintos aptrupėjusios bažnyčios puošybos dalys, nuo lauko akmenų mūro pamatų nuvalytos apnašos ir užtaisytos siūlės, perklota nuogrinda ir atlikti archeologiniai tyrimai.

Tiek išorės, tiek vidaus tvarkybos darbus atlieka bendrovė „Pamario restauratorius“. Neringos meras D. Jasaitis tvirtina, kad bažnyčia – vienas unikaliausių čia esančių pastatų.

„Tai – vienas unikaliausių išlikusių pastatų, kuriam, berods, 140 metų. Pastatytas tokioje smėlio salelėje, į kurią buvo sudėtinga atvežti statybines medžiagas, tai parodo, koks stiprus čia buvo tikėjimas“, – teigė jis.

„Niekieno laiptai“

Nors pačią bažnyčią tvarkyti ir baigiama, čia liks neišspręstas senų betoninių laiptų klausimas, kurių tvarkymui kliudo teisiniai niuansai, nes laiptai – niekam nepriklauso.

„Liks, aišku, laiptai, kurie, kaip daug kas Neringoje, pasirodo yra visiškai niekieno. Kaip juos reikės įteisinti, dar nežinom, bet norėtųsi, nes ten yra sunkiai su judumu. Žmonėms su negalia ten yra problematiška“, – tvirtino Neringos meras.

„Laiptų rekonstrukcija tikrai užtruks“, – pridūrė jis.

Meras tvirtina, kad laiptus tvarkyti būtina, nes jais lipdami žmonės gali susižaloti.

„Kaip aš juokiuosi, net nejuokinga, aišku, įgalieji gali tapti neįgaliaisiais lipdami tais laiptais“, – sakė D. Jasaitis.

Be to, pasak mero, atnaujinti laiptai galėtų būti pritaikyti neįgaliesiems, dabar į bažnyčią patenkantiems miško takeliu, kuriuo pakilti nėra patogu.

Nidos evangelikų liuteronų neogotikinė bažnyčia statyta 1887-1888 metais, objektas yra saugomas valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina  portretas
Kokią čia foto įdejot, evangelikų liuteronų bažnyčia raudono mūro, statyta1889 panašiai , šita yra katalikų bažnyčia, ją dar mano vyras statė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių