Paaiškėjo, kada uostamiestyje įžiebs Kalėdų eglę

  • Teksto dydis:

Gruodžio 2-ąją Klaipėda įžiebs svarbiausią žiemos švenčių simbolį – kalėdinę eglutę, kurios šviesomis bus paminėti ir "Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės" metai. Svarbiausiu viso stebuklingo laukimo simboliu taps klaipėdietės Aidos Raimondos Pečeliūnienės projektas "Diena, kai gimė Išganytojas" arba "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę...".

Netrūks muzikos ir svečių

"Džiaugiuosi, kad, likus mėnesiui iki šventinio vakaro, kai miestas pradės laukti Kalėdų, Klaipėda jau turi aiškią jaukių, darnių ir bendruomeniškų žiemos švenčių viziją. Cituodamas vieną reikšmingiausių man frazių, pasikartosiu: nesiveržkime daryti didelių darbų – darykime mažus darbus, bet su didele meile", – tikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kalėdinių renginių organizatorius viešoji įstaiga "Klaipėdos šventės" atskleidžia žiemiško laukimo paslaptis ir pristatė šventines naujienas.

Didiesiems stebuklams Klaipėdoje startą duos gruodžio 2 d., šeštadienį, 17 val. vyksiantis Kalėdų eglutės įžiebimo renginys, kurio svečiai išgirs ypatingą koncertą. Jame dalyvaus Klaipėdos muzikantai ir atlikėjai.

Dovanų kol kas dar neišpakuokime ir kai kuriuos siurprizus palikime paslaptyje.

"Dovanų kol kas dar neišpakuokime ir kai kuriuos siurprizus palikime paslaptyje. Tai bus tikra klaipėdietiška dvasia nušviestas vakaras, kuriame nestigs muzikos, netikėtų svečių, nuotaikingų istorijų, o svarbiausia – mus aplankys tikras Kalėdų Senelis, padėsiantis įžiebti eglutę ir dangų nušviesti fejerverku", – intrigavo "Klaipėdos švenčių" kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

Šventinio laukimo pradžią pajūris simboliškai paskelbs lydimas "Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės" simbolių – smilgininkų. Kartu bus prisiminti ir turtingi kultūros sostinės metai. Šventinį vakarą Klaipėdą aplankys daug garbingų svečių, tarp kurių – ir kultūros sostinės titulą perimančios Marijampolės atstovai.

Stebins detalių gausa

Kalėdų laukimo mėnuo dovanos tikrą stebuklą – unikalią kelionę laiku, šuolį daugiau nei 2 000 metų atgal ir galimybę išvysti, koks buvo svarbiausio žmonijos istorijoje kūdikėlio gimimas.

Unikalus klaipėdietės A.R.Pečeliūnienės projektas – lėlių paroda "Diena, kai gimė Išganytojas" arba "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę..." – nepaprasta žmonijos gerumo istorija, skambant advento giesmėms, į Teatro aikštę atkeliaus gruodžio 9 d. 17 val.

Antrąjį šventinį savaitgalį Teatro aikštėje nušvis įspūdinga, senosios Jeruzalės gyvenimą pasakojanti lėlių paroda.

Projekto autorė tūkstantmečius menančią Jeruzalės istoriją ir apie svarbiausią žmonijoje gimimą papasakos per 12 preciziškai sudėliotų epizodų: "Jeruzalė", "Erodo valdymas, gyventojų surašymas", "Sinagoga", "Amatai", "Prekyba", "Maisto gaminimas", "Gyvulininkystė", "Kedrono slėnis", "Karavanų kelias", "Užeiga", "Jėzaus gimimo istorija", "Trys karaliai".

Tiesa, du epizodai parodą papildys tik per Kalėdas ir Trijų karalių dieną.

"Dvi esminės biblinės scenos į ekspoziciją atkeliaus vėliau, o tiksliau – savo laiku. Kūdikėlis, pakeitęs civilizacijos tėkmę, "gims" Kalėdų rytą, o trys Karaliai, atėję aplankyti Išganytojo, taip pat pasirodys tik Trijų karalių dieną", – pasakojo D.Grikšaitė.

Visa senosios Jeruzalės amatų panorama – odininko, puodžiaus, batsiuvio, alyvuogių spaudėjo, skalbėjo ir kt. dirbtuvės, preciziškai atkurtos pagal išlikusius to meto istorinius liudijimus.

Detalių gausa stulbina ir pasakoja nepaprastą to meto žmonių gebėjimą išgyventi, kurti, sugyventi.

Apgyvendins po stiklu

Išskirtinė paroda Teatro aikštėje bus įkurdinta stikliniame paviljone, kurio ilgis – 12 m, plotis – trys m. Stiklinę paviljono dalį specialiai šiam projektui gamina kompanija "GLASSBEL".

"Klaipėdos kalėdiniam stebuklui sukursime 8 mm storio antireflektinį stiklinį gaubtą, pro kurį žiūrint netrukdys atspindžiai ir šviesos, bus galima kokybiškai fotografuoti. Identiškus stiklus naudojome išskirtiniam projektui – Dubajaus operos pastatui", – atskleidė "GLASSBEL" Tyrimų ir vystymo skyriaus vadovas Tomas Lenkimas.

Unikalią ekspoziciją sudaro 10 atskirų segmentų, kuriose – 120 žmonių figūrėlių, 55 vienetų gyvūnėlių. Medžiagos – dirbtinis porcelianas, modelinas, keramika, audiniai, oda, vario skarda, medis, metalas.

Kruopštus ir atidus darbas nuo idėjos iki rezultato užtruko septynis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to žmogus

to žmogus portretas
jūsų mastymas ir požiūriai iš esmės klaidingi.Miesto galvom ir renginių ar kitokių visuom.akcijų rengėjams reikia pagalvoti kaip padaryti, kad INFORMACIJA PASIEKTŲ KIEKVIENĄ, o ne kad ,,..Visa informacija visiem prieinama".JŪS turite 'užkabinti' kiekvieną gyventoją esantį namuose o ne versti jį raustis begaliniuose internetų feisbukų info šiukšlynuose.Be to dauguma miestiečių su kompiuteriu nedraugauja ir laikrasčių neprenumeruoja.Tad galvokite gerbiamieji, ar ne geriau būtų grįžti prie ankstesnių, nors ir brangesnių svarbios informacijos skleidimo būdų

Nieko daugiau nereikia

Nieko daugiau nereikia portretas
Prašom tik tai DUONOS IR ŽAIDIMŲ!!!

Žmogus

Žmogus portretas
Gėda skaityti miestiečių pasisakymus, kuriuose vartojami netinkami žodžiai. Visa informacija visiem prieinama ir paskui stebimasi, kodėl mūsų vaikai auga be kultūros. Mielieji, išmokime džiaugtis, būti laimingais, vertinti, ką turime ir dalintis tik gerumu. Su pykčiu, neigiamomis emocijomis padarysite tik save nelaimingais!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių