Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūrio gelbėtojai išsikrausto iš paplūdimių

2014-09-11 11:17

Klaipėdos gelbėtojai baigia sezoną. Ketvirtadienį iš Melnragės ir Girulių paplūdimių pradėta išvežti inventorių. Vėliau darbai persikels į Smiltynę. Teigiama, kad šis sezonas buvo sudėtingas.

Klaipėdos gelbėtojai baigia sezoną. Ketvirtadienį iš Melnragės ir Girulių paplūdimių pradėta išvežti inventorių. Vėliau darbai persikels į Smiltynę. Teigiama, kad šis sezonas buvo sudėtingas.

Kabinas veža po vieną

Uostamiesčio gelbėtojai darbą paplūdimiuose baigs rugsėjo 15-ąją. Tačiau ketvirtadienį jau prasidėjo kraustimasis. Iš paplūdimių bus išvežtos persirengimo kabinos, šiukšliadėžės, suolai, laikini postai.
Tikimasi, kad darbus pavyks užbaigti šią savaitę. Prireikus jie tęsis ir kitą.

„Sezonas baigiasi. Žmonių paplūdimiuose nėra daug. Tad pradėjome kraustytis“, – tvirtino įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Pasak jo, daugiausia laiko užtrunka išvežti persirengimo kabines. Jos gabenamos po vieną. Kadangi persirengimo kabinos didelės, daugiau jų netelpa į transporto priemonę.
Ketvirtadienį darbai pradėti Melnragės ir Girulių paplūdimiuose. Užbaigus jie bus perkelti į Smiltynę.

Poilsiautojus puolė širšės

Pasak A.Siakki, besibaigiantis sezonas buvo sudėtingas. Tam įtakos turėjo ir oro sąlygos. Birželis buvo šaltas. Liepą prasidėjo karščiai. Kartu su jais darbymetis gelbėtojams.

„Įvykių netrūko. Poilsiautojai ir skendo, ir patyrė saulės smūgius, odos nudegimus, traumas ir kentė nuo širšių įkandimų“, – vardijo pavaduotojas.

A.Siakki tvirtino, kad rugpjūtį, atslūgus karščiams, jūra buvo labai banguota. Paskutinį vasaros mėnesį dažniau kabėjo raudona – maudytis draudžianti vėliava nei geltona, kuri įspėja, kad maudytis pavojinga.

„Vanduo buvo šiltas. Žmonės veržėsi į jūrą. Gelbėtojai nespėjo vaikyti žmonių“, – teigė pavaduotojas.

Šį sezoną Klaipėdoje nenuskendo nė vienas žmogus. Tokia tendencija vyrauja penktus metus. Išgelbėta buvo 15 skendusiųjų. Pernai tokių buvo 4.

A.Siakki pasakojo, kad tokiems rezultatams įtakos turėjo kelios priežastys. Intensyviai prevencinį darbą dirbo gelbėtojai. Esant dideliam bangavimui, poilsiautojai buvo nuolat įspėjami, kad maudytis draudžiama. Nepaklususieji buvo išprašomi iš vandens.

„Neįprasta buvo tai, kad keli žmonės skendo štilio metu. Jie plaukė tolimą atstumą palei krantą, nebeužtekdavo jėgų ir pradėdavo skęsti. Tokie atvejai būna reti“, – komentavo pavaduotojas.

Įtakos sezono rezultatams turėjo ir didėjantis žmonių sąmoningumas. Jie labiau saugo savo gyvybes.

Problemos išliko tos pačios

Šį sezoną vyravo tos pačios pagrindinės problemos kaip ir ankstesniais metais. Gelbėtojai nespėjo ieškoti paplūdimyje pasiklydusių vaikų. Buvo atvejų, kai tekdavo surasti ir mažųjų tėvus.

Poilsiautojai nepaisė ir draudžiančios maudytis raudonos vėliavos, gelbėtojų perspėjimų, plaukė toliau nei yra leidžiama – už plūdurų.

„Įspėji žmogų, kad maudytis draudžiama, jis išlipa. Tačiau praeina pusvalandis vėl vandenyje“, – prisiminė pavaduotojas.

Paplūdimių lankytojai nepaisydavo ir ženklų, kuriais pažymėtos duobės. Dėl nesuprantamų priežasčių kai kurie maudytis eidavo būtent į tą vietą, kur yra pavojinga.
Daug rūpesčių kėlė ir neblaivūs asmenys. Gelbėtojams teko išprašyti ne vien vos ant kojų pastovintį pilietį, kuris veržėsi maudytis. Jų būdavo prašoma apskritai palikti paplūdimį. Tramdant kai kuriuos į pagalbą tekdavo pasitelkti policijos pareigūnus.

„Pasitaikė ir labai agresyvių neblaivių asmenų. Jie piktindavosi, kad neleidžiame maudytis. Tokie žmonės nesupranta ne tik, kad gali nuskęsti, bet ir trikdo kitų žmonių poilsį“, – teigė pavaduotojas.

Su šiukšlėmis susitvarkė

Šiemet įstaigai „Klaipėdos paplūdimiai“ pirmą kartą buvo pavesta rūpintis ne tik tvarka Smiltynės, bet ir Melnragės, Girulių paplūdimiuose.

A.Siakki tvirtino, kad vertinti patiems save yra sudėtinga:
„Atrodo susitvarkėme. Paplūdimiai buvo švarūs. Aišku, visko pasitaikė, bet iš esmės viskas gerai“.

Paplūdimiai bus valomi ir šaltuoju metų laiku, tačiau rečiau.

„Žmonės vis tiek ateina prie jūros“, – pavaduotojas.

Šiemet uostamiesčio paplūdimiuose buvo ir naujovių. Smiltynėje pastatyta vaikų žaidimų aikštelė. Antrojoje Melnragėje įrengti suoliukai, kur žmonės gali prisėsti ir stebėti jūra, palydėti saulę.

Įrengti ir du dušai. Vienas pastatytas Smiltynėje, kitas – Antrojoje Melnragėje.

„Gal kitais metais pastatysime daugiau dušų. Po truputį gerinsime sąlygas poilsiautojams“, – teigė pavaduotojas.

Palangoje ir Neringoje šiemet taip pat nenuskendo nė vienas žmogus. Pirmojoje išgelbėti septyni, antrojoje – devyni skendusieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų