Pajūrio gyventojai grybauti skuba ir į turgų

Kol vieni iš miškų kibirais velka baravykus, kiti grybauja turgavietėse. Prekyvietėse ant stalų jau pilna grybų. Parduodami ne tik baravykai ar voveraitės, bet ir raudonikiai, lepšės. Kainos svyruoja nuo 10 iki 25 litų už kilogramą.

Kainą lemia dydis

Šiuo metu turgavietėse grybų pasirinkimas – gana didelis. Dažniausiai prekiaujama grybų karaliais – baravykais.

Už jų kilogramą pardavėjai prašo 10, 12, 15, 20 ar 25 litų. Kaina priklauso nuo grybų dydžio.

„Mažiukai kainuoja brangiau, dideli – pigiau“, – tvirtino Senajame turguje grybais prekiaujanti Sonata.

Prekeivė Aleksandra įspėjo, kad 10 litų kainuoja neperžiūrėti grybai – tarp jų gali būti sukirmijusių.

Kretingiškis Audrius pridūrė, kad grybų kaina priklauso ir nuo žmonių srautų. Jei norinčiųjų šių rudens gėrybių yra daugiau, kainos – kyla.

„Šiandien dar nėra daug žmonių. Pirkėjų paprastai būna daugiau“, – vakar rytą pastebėjo prekeivis.

Grybus perka noriai

Grybais prekiaujanti Aleksandra atkreipė dėmesį, kad dabar baravykai – gerokai pigesni. Dar prieš porą savaičių, kai šie tik pasirodė, už kilogramą buvo prašoma 30 litų.

„Tada baravykai buvo labai mažiukai. Vos išlindę“, – tvirtino Aleksandra.

Pardavinėjami ir raudonikiai. Šių grybų kilogramo kaina prasideda nuo 10 litų. Tačiau, anot Audriaus, labiau žmonės perka baravykus. Vieni nori mažiukų, kiti įsigyja didesnių.

„Žmonės ir žiemai atsargas ruošia: marinuoja, džiovina, šaldo. Grybai juk labai maistingi. Labai skanu ir iš karto ant sviesto grybų galvelių pasikepti. Dažniausiai perka baravykus. Raudonikių ir lepšiukių ne tiek. Baravykas – pats maistingiausias grybas“, – tikino Aleksandra.

Prekiaujama ir voveraitėmis. Tačiau prekeivė tvirtino nelaikanti jų grybais, nes šios turi mažai maistingųjų medžiagų.

Baravykai miškuose baigiasi

Vakar prekeiviai tvirtino, kad grybus rinko Kretingos rajono miškuose. Juose šiemet ypač daug baravykų. Su praėjusiais metais nėra net ko lyginti.

„Baravykų daug tik Žemaitijoje. Kitose šalies vietose jų nėra. Pernai buvo tik viena dešimtoji baravykų, palyginti su šiais metais. Reikėdavo pavaikščioti, kad surastum“, – prisiminė prekeiviai.

Tačiau, anot prekeivės Sonatos, tai – paskutinė baravykų savaitė. Jų jau mažėja – tenka ilgiau paieškoti.

Šiemet grybai ir mažiau sukirmiję. Tai priklauso ir nuo miško, kuriame jie rinkti, laiko, kada rinkti.

„Kai yra priešpilnis, grybai mažiau sukirmiję. Be to, labiau sukirmiję grybai būna drėgnuose miškuose, kur mažiau saulės. Šiaip sudėtinga pasakyti, nuo ko tai priklauso“, – tvirtino Aleksandra.

Grybai pardavinėjami ir gatvėse. Penkių litrų talpos kibirėlį baravykų galima nusipirkti už 20 litų.

„Tikrai buvau patenkinta. Baravykai buvo labai gražūs. Sukirmijęs buvo tik vienas kitas grybas“, – pasakojo viena rudens gėrybių prisipirkusi klaipėdietė.


Antanas Bauža, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas

Pagal taisykles turgavietėse galima pardavinėti tik vienarūšius grybus. Negali būti maišyti. Draudžiama prekiauti ir konservuotais grybais. Perkant šias rudens gėrybes, būtina įsitikinti, ar jas pažįsti. Taip pat reikia pasižiūrėti, ar grybai nėra sukirmiję. Galima paprašyti, kad pardavėjas atskirtų jų kotelį nuo galvutės ir tada viskas puikiai matyti. Šiemet skundų dėl grybų neturėjome. Planuojame organizuoti patikrinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Kas gal zino,ar smiltineje grybu yra.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių