Pereiti į pagrindinį turinį

Parengtos ir suderintos SGD terminalo naudojimo taisyklės

2014-04-11 11:05
DMN inf.
SGD terminalo veiklai ties Kiaulės nugara - žalia šviesa
SGD terminalo veiklai ties Kiaulės nugara - žalia šviesa / Vizualizacija.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) balandžio 11 d. suderino suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo naudojimo taisykles, kurios buvo parengtos atsižvelgus į potencialių terminalo naudotojų ir reguliuojančių institucijų pateiktas pastabas. 

Taisyklės atitinka geriausią europinę praktiką ir pirmaujančių terminalų operatorių patirtį. Kaip skelbta anksčiau, taisyklėse įtvirtinta Europos Sąjungoje įprasta, vadinamoji trečiųjų šalių prieiga (angl.ThirdParty Access). Tai reiškia, kad dujų tiekėjai taisyklėse nustatyta tvarka galės rezervuoti SGD terminalo išdujinimo ir SGD perkrovos pajėgumus bei tiekti dujas Lietuvos ir kitų valstybių dujų vartotojams.

Bendrovės valdybai patvirtinus su VKEKK suderintų taisyklių pagrindines sąlygas ir taisykles patvirtinus AB „Klaipėdos nafta“ generaliniam direktoriui, bendrovė paskelbs taisykles ir pradės SGD terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą.

„Šio dokumento (taisyklių) svarba ir kompleksiškumas yra toks pat svarbus, kaip ir paties laivo-saugyklos ir viso terminalo statyba, kadangi be suderintų taisyklių negalima terminalo eksploatacija ir pajėgumų skirstymas. Tai išties titaniškas darbas, kuris „Klaipėdos naftos“ specialistų buvo pradėtas kuo anksčiau. Visa tai buvo daroma siekiant užtikrinti terminalo veiklos pradžią vos nusėdus statybų dulkėms. Be to, savanoriškai paskelbėme rinkos konsultaciją, siekdami išlaikyti kuo didesnį skaidrumą bei terminalo patrauklumą būsimiems jo naudotojams, kurie turėjo galimybę pareikšti pastabas“, - sakė Rokas Masiulis, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

Planuojama, kad pirmosios sutartys su SGD terminalo naudotojais bus pasirašytos birželio-liepos mėnesiais, o pajėgumai bus skirstomi kiekvienais metais.

SGD terminalo tinklalapyje www.sgd.lt nuolatos bus viešai skelbiami terminalo pajėgumai, kuriuos bus galima įsigyti esant poreikiui ir atsižvelgiant į terminalo techninįpajėgumą.

SGD terminale išdujintos dujos bus tiekiamos per gamtinių dujų perdavimo sistemą vartotojams. O perkrautos suskystintosios gamtinės dujos – į SGD bunkeriavimo laivus ar mažesnius SGD dujovežius galės būti toliau transportuojamos į aplinkinius uostus.

Terminalas veiklą pradės šių metų pabaigoje, todėl dar 2013 m. gruodžio pradžioje pradėtas ilgas ir intensyvus viešas derinimo procesas su rinkos dalyviais ir reguliatoriumi – paskelbta rinkos konsultacija, pradėtos derinti taisyklės, kurios bus skelbiamos VKEKK tinklalapyje ir SGD terminalo tinklalapyje www.sgd.lt.

Primename, jog SGD terminalo projektą įgyvendinanti AB „Klaipėdos nafta“ vykdo terminalo operatoriaus funkcijas pagal LR Vyriausybės 2013 m. lapkričio mėnesio nutarimą.

Valstybei priklauso 72,32 proc.  „Klaipėdos naftos“ akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų