Pereiti į pagrindinį turinį

Pasirengimo Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms užkulisiuose - aistros

2013-06-19 05:00
Pasirengimo Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms užkulisiuose - aistros
Pasirengimo Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms užkulisiuose - aistros / Vytauto Liaudanskio nuotr.

1,2 mln. litų – tiek kainavo Klaipėdoje surengti Pasaulio lietuvių sporto žaidynes, kurios prasidės jau po savaitės. Ir nors miesto valdžia trykšta džiaugsmu dėl būsimo grandiozinio renginio, yra nuogąstaujančiųjų, kad prieš pasaulį teks apsijuokti, nes žaidynėms nėra tinkamai pasirengta.

Dirbs ir savaitgalį

„Darbai vis dar vyksta beveik visose sporto bazėse, darbininkai krapštosi. Atsiranda įvairių nenumatytų situacijų. Pavyzdžiui, atveria sieną, o ten – surūdijęs vamzdis, kurį reikia pakeisti. Darbus privalu atlikti kokybiškai. Tačiau 100 proc. garantuoju, kad prieš pasaulį neapsijuoksime, viskas bus sutvarkyta laiku. Darbininkai pasižadėjo, jei reikės, dirbti ir naktimis, ir savaitgaliais. Be to, dar turime savaitę“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Ignas Pocius.

Bene didžiausios apimties darbai verda Lengvosios atletikos manieže. Jame tvarkomos drabužinės, dušų patalpos, neįgaliesiems įrenginėjama speciali pakyla, pritaikoma drabužinė pirmame aukšte, be to, reikia sutvarkyti ir akreditacijos salę.

Lengvosios atletikos manieže vyks daugybė Pasaulio lietuvių sporto žaidynių varžybų.

Nerimo nebejaučia

„Praėjusią savaitę buvo labai neramu, o dabar turbūt nerimo nebejaučiu. Kalbėjausi ir su rangovų darbų vadovu, ir direktoriumi. Mane patikino, kad viskas bus padaryta laiku. Pavedimas rangovams bus padarytas tik tuomet, kai bus atlikta bent pusė visų projekte numatytų darbų“, – aiškino Klaipėdos sporto centro, kuris ir valdo Lengvosios atletikos maniežą, direktorius Rimantas Vitkus.

Lengvosios atletikos manieže remontą atlieka bendrovė „Vojava“, nors ji nebuvo ta, kuri konkurse pasiūlė mažiausią kainą.

„Darbai puikiai sekasi, nors už darbininkus ir negaliu garantuoti. Kol kas nuo grafiko nei atsiliekama, nei jis yra lenkiamas“, – teigė Lengvosios atletikos maniežo vadovas Algis Kazlauskas.

„Vojavos“ direktorius Sigitas Galentas taip pat patikino, jog visi darbai Lengvosios atletikos manieže bus baigti iki datos, numatytos rangos sutartyje.

Pašalino iš konkurso

Mažiausią kainą Lengvosios atletikos manieže numatytiems remonto darbams atlikti pasiūliusi įmonė „Embritas“ iš konkurso buvo pašalinta, nes nepateikė visų reikalingų dokumentų. Anot R.Vitkaus, „Embrito“ pasiūlyta kaina buvo maždaug 10 tūkst. litų mažesnė nei „Vojavos“, kuri darbus Lengvosios atletikos manieže atliks už 122 tūkst. litų.

„Nepristatėme dviejų dokumentų – lokalinės darbų sąmatos ir pažymos iš Mokesčių inspekcijos, kad nesame jai skolingi. Viešųjų pirkimų komisijai sakiau, kad jei tinka mūsų pasiūlyta darbų kaina, tai tuos du popierius galiu atvežti per 15 minučių. Bet pasakė, kad nebereikia. Jokių pretenzijų nereiškėme, nes tiesiog patys suklydome, nepadarėme namų darbų. Be to, be darbo ir taip nesėdime“, – teigė „Embrito“ direktorius Jordanas Vyšniauskas.

Jis apgailestavo, jog dėl dviejų dokumentų niekais nuėjo nemažai mokesčių mokėtojų pinigų. Direktorius prasitarė ir tai, jog jautė neigiamą požiūrį į įmonę.

„Tikrai jutau nepasitenkinimą mūsų siūlomais projektais. Matyt, kažkas turi didesnės įtakos“, – svarstė J.Vyšniauskas.

I.Pocius patvirtino, kad viešųjų pirkimų konkursas išrinkti rangovą lengvosios atletikos manieže numatytiems darbams atlikti tikrai buvo skaidrus. Jis pats jame dalyvavo kaip ekspertas.

„Manau, kad visi viešieji pirkimai buvo skaidrūs, nes per juos pavyko sutaupyti apie 20 tūkst. litų“, – tikino I.Pocius.

Bus 4 tūkst. svečių

Vakar miesto valdžia patikino, jog IX pasaulio lietuvių žaidynėms, kurios vyks birželio 27–30 dienomis, yra pasirengta.

„Klaipėdai teko išskirtinė garbė ir nemenkas iššūkis. Tikrai esame po savaitės pasirengę priimti ir sportininkus, ir juos lydinčias delegacijas“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Dalyvauti sporto žaidynėse užsiregistravo 2 520 atletų iš 20 pasaulio valstybių.

Skaičiuojama, jog su jais lydinčiais asmenimis Klaipėda kitą savaitgalį sulauks apie 4 tūkst. svečių. Visi jie bus apgyvendinti viešbučiuose – jų užimtumas sieks 90 proc.

Sporto žaidynių dalyviams talkins apie 80 savanorių.

„Tik meras skelbia, kad žaidynėms pasiruošta. O iš tikrųjų negauname nė cento, eikvojame savo mobiliųjų telefonų sąskaitas, patys užduodame klausimus, ieškome sporto šakų vadovų, niekas nieko nežino, niekas negali atsakyti, kaip bus maitinami savanoriai, dalyviai, kokiose erdvėse, kada kokios delegacijos atvyksta. Organizacija – visiškas nulis“, – teigė anonime norėjusi išlikti viena žaidynių vykdytojų.

Atvyks V.Adamkus

I.Pocius pabrėžė, jog žaidynių dalyviai varžysis 27 sporto šakose, keturios jų – neįgaliųjų.

„Žaidynių akcentas – nuoširdus šventiškas bendravimas, todėl žaidynėse dalyvaus tik mėgėjai, o ne profesionalūs sportininkai. Aišku, jie kovos dėl medalių, tačiau tokios įtampos kaip per Europos ar pasaulio čempionatus tikrai nebus“, – būsimą atmosferą įvardijo I.Pocius.

„Mieste tikrai netrūks nei sporto, nei kultūrinių renginių, todėl tikiuosi, kad svečiai išsiveš tik pačius geriausius įspūdžius“, – vylėsi V.Grubliauskas.

Žaidynių atidarymo iškilmės birželio 28 d. vyks „Švyturio“ arenoje.

Planuojama, jog žaidynių atidarymo iškilmėse dalyvaus ir prezidentas Valdas Adamkus.

„Šventė, žaidynės turi dar daug paslapčių, kurių kol kas nenorime atskleisti“, – intrigavo Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Pasaulio lietuvių žaidynių dalyviai pageidavo, jog uždarymo renginyje koncertuotų Virgis Stakėnas. Kultūrine programa besirūpinančios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys tikino, kad labai stengsis šį pageidavimą išpildyti.

Pasaulio lietuvių sporto žaidynių organizavimui 880 tūkst. litų skirta iš Sporto ir kūno kultūros departamento, nors buvo žadėtas milijonas. Pati savivaldybė pridėjo dar 300 tūkst. litų.

Už dalyvių apgyvendinimą ir maitinimą bus mokama atskirai – ne iš šios sumos.


Žaidynėms išleisti pinigai

Dirbtinės dangos aikštyno įrengimo kofinansavimas – 500 tūkst. Lt.

Centrinio stadiono drabužinėms, dušinėms sutvarkyti, patalpų kosmetiniam remontui – 50 tūkst. Lt.

Centrinio stadiono disko metimo sektoriui sutvarkyti – 21 tūkst. Lt.

Smiltynės sporto bazės kosmetiniam remontui – 10 tūkst. Lt.

Sporto rūmų drabužinėms ir dušinėms sutvarkyti – 18 tūkst. Lt.

Sporto salės Taikos per. 61A kosmetiniam remontui – 33 tūkst. Lt.

Lengvosios atletikos maniežo drabužinių, dušinių sutvarkymas, vienos drabužinės pirmame aukšte pritaikymas neįgaliesiems, akreditacijos salės remontas – 130 tūkst. Lt.

Tenisitas (gruntas) dviem teniso aikštynams – apie 5 tūkst. Lt.

Įsigyti 5 šiuolaikiški badmintono kortai – 57 tūkst. Lt.

Įsigyti šaudymo iš lanko taikiniai – 4 tūkst. Lt.

Įsigyti 5 komplektai naujų stalo teniso stalų – 9,5 tūkst. Lt.

Įsigytos mobilios tribūnos žiūrovams (167 sėdimos vietos), palapinės, bokšteliai teisėjams tenise ir pliažo tinklinyje, jo stovai, stalai, kėdės, mažojo futbolo vartai, kitas smulkus inventorius – 34 tūkst. Lt.

Kultūrinės programos organizavimas – 200 tūkst. Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų