Patarimas: pasenusius vaistus – į klozetą arba nuvežti ministrui

Sveikatos apsaugos ministro raginimai nelaikyti namuose pasenusių vaistų kai kuriems vaistininkams – nė motais. Į vaistinę atneštus pasenusius medikamentus jie siūlė palikti prie ministro namų durų arba tiesiog nuleisti į klozetą.

„Neškite, kur pirkote“

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis šalies gyventojus balandį viešai ragino paskelbti švaros mėnesiu ir nenaudojamus vaistus nunešti į vaistines.

Tačiau dažnas klaipėdietis skundėsi, kad atnešęs senus medikamentus turėdavo nieko nepešęs kulniuoti namo – vaistininkės atsisakydavo juos priimti.

Žurnalistinis eksperimentas parodė, kad noras paklausyti valdžios ir neteršti gamtos gali atsirūgti. Ar pavyks atsikratyti namuose surinktais pasenusiais vaistais, priklausys nuo sėkmės ir vaistinės, į kurią užsuksite.

Jau pirmojoje vaistinėje uostamiesčio centre laukė nesėkmė. Vos užsiminus apie planuojamus atnešti vaistus, jos darbuotojos nevyniojo žodžių į vatą: „Neneškite, vis tiek nepriimsime“.

Pasak jų, senais vaistais pavyktų atsikratyti tik tuo atveju, jeigu atvyktų nuolatinė jų klientė.

Vaistininkės neslėpė, kad nedidelei vaistinei ir taip sunku išgyventi, o pasenusių vaistų priėmimas – nuostolingas.

Į klausimą, ką daryti su nenaudojamais medikamentais, nuskambėjo patarimas: „Neškite juos ten, kur pirkote“.

Nepaisant to, kad vaistų galiojimas baigėsi prieš dvejus ar trejus metus ir tikrai būtų sunku prisiminti, kur buvo pirkti vaistai nuo galvos skausmo ar raumenų uždegimo.

Pažiūrėjo į veidą

Tačiau nedidelės vaistinės darbuotojos nepašykštėjo gerų patarimų ir pasiūlė vaistus nunešti į kokiam nors tinklui priklausančią ar dažniausiai lankomą vaistinę.

Kad pažįstamas veidas gali padėti atsikratyti senų vaistų, patvirtino kitas apsilankymas.

Vienam iš mažesnių tinklų priklausančioje vaistinėje pasiteiravus, ar priimtų senienas, įdėmiai į atvykėlės veidą pažiūrėjusi vaistininkė paaiškino: „Priimčiau, jeigu būtumėte mūsų nuolatinė klientė, bet jūs tokia nesate“.

Tiesa, darbuotoja pripažino, kad privalėtų iš manęs priimti vaistus. Bet neslėpė, jog ši pareiga gerokai ją apsunkintų, ir pasiūlė nešti ten, kur dirba daugiau vaistininkių.

O eilėje laukę klientai net patarė, kokioje konkrečioje vaistinėje galima būtų atsikratyti pasenusiu vaistinėlės turiniu. Buvo pasiūlyta vieno didžiausių tinklo parduotuvė, įsikūrusi tolokai nuo aplankytosios.

„Neškite jam prie durų“

Sovietinių laikų interjerą primenančioje vaistinėje pietinėje miesto dalyje pirkėjų netrūko. Vyresnio amžiaus vaistininkė į klausimą apie pasenusius vaistus atšovė: „O kur aš juos dėsiu?“

Paminėtas sveikatos apsaugos ministro raginimas sukėlė ponios nepasitenkinimą. Darbuotoja tuos vaistus pasiūlė nuvežti „tam nesąmones šnekančiam ministrui“ arba dar geriau – nuvažiuoti prie V.P.Andriukaičio namo durų ir palikti.

Emocingai nusiteikusi vaistininkė neslėpė, kad jai per brangu dėl kelių mano atneštų vaistų kviesti tarnybą iš Kauno, kad ši atvažiuotų jų pasiimti sunaikinimui.

Į nevilties kupiną klausimą, kur tuos vaistus dėti, vaistininkė patarė buteliukų skystį išpilti tiesiog į klozetą.

O štai dėl piliulių atsikratymo tokiu pat būdu sudvejojo, bet į konteinerį mesti nepatarė.

Mat pasitaikė atvejų, kai tarp šiukšlių rastais medikamentais apsinuodijo vaikai.

Kiek pagalvojusi vaistininkė vis dėlto pasiūlė į klozetą nuleisti ir tabletes, paaiškinusi, kad jeigu jos ištirpsta skrandyje, ištirps ir kanalizacijoje.

Laukia skundų

Didiesiems tinklams priklausančiose didelėse vaistinėse nekilo problemų dėl likučių atsikratymo.

Tiesa, vienoje jų iškart įspėjo, kad nepriims panaudotų švirkštų, o štai kitoje vaistinėje – maisto papildų.

Nusistebėjus, kodėl nepriimami maisto papildai, vaistininkė paaiškino, kad šiuos galima išmesti tiesiog į šiukšlių dėžę. Nors prieš tai aplankytoje, kitam tinklui priklausančioje vaistinėje noriai priėmė ir pasenusius maisto papildus.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Inspektavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Diana Leleckaitė paaiškino, kad visos vaistinės privalo priimti nenaudojamus vaistus.

Vis dėlto pastaruoju metu nesulaukiama skundų iš pirkėjų dėl nepriimamų vaistų.

Tad tarnybos atstovė padarė prielaidą, kad gyventojams nekyla problemų dėl atsikratymo senais medikamentais.

Be to, patikrinimų metu pastebima, kad vaistinėse būna nemažai žmonių atneštų sunaikinti skirtų vaistų.

Jeigu taip nutiktų, kad vaistinė atsisakytų priimti vaistus, žmogus gali kreiptis į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą. Ši nepaklusnią vaistinę įspėtų dėl įstatymo nepaisymo.


Iš sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pranešimo

„Dažnai namų vaistinėlės tampa sandėliais, kuriuose sunku susigaudyti, ar vaistas galioja, kam jis skirtas. Tai pavojinga patiems žmonėms. Tačiau ypač didelė grėsmė ir aplinkai, ir žmonėms kyla, kai nusprendžiame atsikratyti nereikalingų preparatų, išmesdami juos į šiukšlių konteinerius arba tiesiai į aplinką. Niekas negali tiksliai pasakyti, kur pateks cheminės medžiagos, kaip jos paveiks aplinką, kokios galima tikėtis reakcijos ir pan. Nors vaistinėms nėra kompensuojama už nereikalingų medikamentų surinkimą ir naikinimą, tačiau jos rodo gerą valią ir prisijungia prie mūsų raginimo gyventojams. Taigi dar kartą kviečiu – peržiūrėkite savo vaistų dėžutę ar stalčių, kurie yra daugumoje namų, surinkite senus ar nenaudojamus vaistus ir nuneškite į vaistinę. Prisiminkite, kad toks paprastas darbas ne tik apsaugos Jus, Jūsų artimuosius nuo rizikos apsinuodyti, bet ir prisidės prie visos gamtos tausojimo!“


Komentarai

Jūratė Kulberkienė

Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė

Farmacijos įstatyme yra toks sakinys, kad už iš gyventojų priimamus vaistus skiriamos lėšos iš Vyriausybės programos. Bet tų lėšų nėra. Tad išeina lyg ir tokia kolizija – vaistinės privalo iš gyventojų priimti pasenusius vaistus, nes tai yra jų pareiga, o valstybė turėtų atsiskaityti tiesiogiai su įmone, kuri tuos vaistus naikina. Bet ši įstatymo dalis neįgyvendinama ir apmokėjimo klausimas kasmet nukeliamas. Tad vaistinės už šią paslaugą moka pačios. Galbūt kai kurios vaistinės atsisakė iš jūsų priimti pasenusius vaistus, nes paprašėte pinigų? Kartais pasitaiko ir tokių atvejų. Nesvarbu, kokio dydžio yra vaistinė, bet ji privalėjo priimti nenaudojamus vaistus. Toks yra įstatymas.


Vilma Balčiauskaitė


Vaistinių tinklo „Camelia“ atstovė

Vaistinėse „Camelia“ pasibaigusio galiojimo vaistai būdavo visada priimami. Paprastai pasenusių vaistų atnešimas kiekvieną mėnesį skiriasi, dažnumas priklauso ir nuo miesto, kuriame įsikūrusi vaistinė. Į vaistinę atnešti vaistai surenkami ir priduodami sunaikinti.


Simas Lilas

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovas

Visos vaistinės privalo iš gyventojų priimti vaistinius preparatus – jie gali būti tiek pasibaigusio, tiek nepasibaigusio galiojimo. Žmonės atneša įvairius nereikalingų vaistų kiekius – kartais tik vieną pakuotę, bet pasitaiko atvejų, kai atneša visą maišelį senų. Prieš perduodami iš gyventojų surinktus vaistus farmacinių atliekų tvarkymo įmonei, vaistininkai privalo juos surūšiuoti, tinkamai įpakuoti ir paženklinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jhjh

jhjh portretas
vaistininkai tikrai žemos kultūros, nieko nepadarysi

lina

lina portretas
Tokie brangūs vaistai, negi dar žmonės prisiperka į priekį, kad pasensta?

jelena

jelena portretas
Joo. mociute mire atradau daug senu vaistu jos namuose nesiau i Eurovaistine salia namu neprieme ju..tai istirpinau bokutej ir ispiliau i tualeta
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių