„Philip Morris Lietuva“ Klaipėdoje imasi išskirtinių veiksmų ir ragina prisidėti visuomenę

  • Teksto dydis:

Minėdama Pasaulinę vandens dieną UAB „Philip Morris Lietuva“ fabrikas Klaipėdoje ragina visuomenę atkreipti dėmesį į vandens vartojimo įpročius. Siekdama tausoti vandenį Minijos vandens baseine, įmonė šiuo metu diegiasi tarptautinį „Alliance for Water Stewardship“ (AWS) standartą, o į šį procesą įtraukia kitas organizacijas bei visuomenę.

AWS tarptautinis vandens valdymo standartas – tai pasauliniu mastu taikoma sistema, padedanti organizacijoms suprasti savo vandens naudojimą, bei bendradarbiauti su vietine bendruomene siekiant tvarumo vandens baseine. Kol kas Baltijos šalyse jį turi tik vienas fabrikas.

„Augant populiacijai ir didėjant klimato kaitos iššūkiams, tvarus vandens naudojimas tampa itin svarbus. Nors Lietuvoje geriamo vandens kol kas netrūksta, tačiau yra kitų problemų, pavyzdžiui, žemės ūkio keliama vandens baseinų tarša arba nuotekų valymo kokybė. Todėl diegdami AWS standartą esame pasiryžę siekti pokyčio ne tik mūsų fabrike, bet tuo pačiu įtraukti kitas Klaipėdos įmones, organizacijas bei visuomenę ir visiems kartu prisidėti prie tvaresnio Minijos upių baseino vandens išteklių naudojimo“, – sakė Leventas Garipas, UAB „Philip Morris Lietuva“ vadovas.

AWS sertifikato diegimas apima eilę su tvariu vandens naudojimu susijusių priemonių. Tarp jų – vandens baseino tyrimai, visuomenės švietimas vandens tausojimo tema, aktyvus darbas su partneriais. Todėl UAB „Philip Morris Lietuva“ pradeda bendradarbiavimą su mokslo įstaigomis, bei įtraukia į dialogą apie vandens puoselėjimą gyventojus ir kitas įmones.

Kaip visi galime prisidėti tvaresnio vandens naudojimo

Prisidėti prie vietinio vandens baseino puoselėjimo nesunkiai gali kiekvienas mūsų, pažymi „Philip Morris Lietuva“ tvarumo vadovas Ugnius Dapkūnas.

„Mes, kaip įmonė, nuolat tobuliname procesus, siekdami minimizuoti vandens naudojimą bei nuotekų taršą. Tačiau panašių veiksmų mes visi galime imtis ir savo namuose. Pavyzdžiui, jeigu pastebime, kad labai daug vandens išnaudojame duše, galime įsigyti vandenį tausojančią dušo galvutę. Galime pasidomėti, kokių atliekų negalima pilti į kriauklę, kokių medžiagų vengti buityje. Tarptautinė vandens diena – puiki proga visiems susimąstyti apie savo vandens vartojimo įpročius ir juos patobulinti“, – sakė tvarumo vadovas Ugnius Dapkūnas.

Norintiems vartoti mažiau vandens, patariama sekti, kiek ir kur jo suvartojama, patikrinti, ar turimi prietaisai, pavyzdžiui, vandens nuleidimo bakeliai, veikia tinkamai ir nesukelia vandens nuostolių. Vandens sutaupyti galima ir renkantis maudynes po dušu, o ne vonioje, pilnoje vandens, įrengiant vandenį tausojančius čiaupus, užsukant vandenį valantis dantis, pilnai užpildyti skalbykles bei indaploves ir rinktis juose esančius „Eco“ plovimo režimus.

Prisidėti prie mažesnio nuotekų išleidžiamų į gamtą užterštumo galima nemetant į klozetą bei kriauklę neleistinų medžiagų. Tarp tokių medžiagų – aliejus, riebalai, riebūs padažai, kavos tirščiai, kramtoma guma, balikliai, higieninės priemonės, plaukai, popieriniai rankšluosčiai ir kitos. Taip pat reikėtų rinktis ekologišką buitinę chemiją, kosmetiką, vengti plastiko ir sintetinių medžiagų, kurios gali suirti į mikroplastiką ir su nuotekomis patekti į gamtą.

Sertifikatas – tik po kruopštaus išorinio audito

Diegdama AWS standartą Klaipėdos įmonė jungiasi prie „Philip Morris International“ globalių vandens saugojimo tikslų ir siekio AWS standartu iki 2025 m. pabaigos sertifikuoti visus „Philip Morris“ fabrikus. AWS sertifikatą UAB „Philip Morris Lietuva“ planuoja gauti po kruopštaus pasiruošimo, kurį sudaro pirminio vandens šaltinio informacijos rinkimo ir esamų rizikų analizė. Šio proceso metu yra kuriamas veiksmų planas, skirtas skatinti tvarų vandens naudojimą ir mažinti potencialių rizikų poveikį aplinkai ir ekonomikai. Po 9 mėnesių trukmės ruošimosi bus vykdomas išorinis auditas, kurį Klaipėdos fabrike spalio mėn. atliks akredituota audito įmonė „Water Stewardship Assurance Services“ (WSAS).

„Be abejo, vandens tausojimu rūpinomės ir iki šiol. Proaktyviai stebime vandens vartojimą ir greitai identifikuojame trūkumus. Mūsų vadybos sistema padeda nuolat efektyvinti procesus vertinant potencialius nuostolius. Vykdome nepertraukiamą komunikaciją, siekdami didinti darbuotojų sąmoningumą apie tvarų, aplinkai ir ekonomikai naudingą procesų valdymą. Be to, gamybinių išteklių vartojimą optimizuojame pritaikant adiabatinę drėkinimo sistemą. Netiesioginių vandens išteklių vartojimas optimizuojamas pasitelkiant ir modernias šilumos atgavimo sistemas, kurios padeda mums mažinti vandens garo poreikį gamyboje ir pastatuose“, – sakė U. Dapkūnas.

UAB „Philip Morris Lietuva“ – pirmojo užsienio investuotojo „Philip Morris International“ (PMI) Lietuvoje fabrikas. Per tris dešimtmečius jis tapo itin svarbia ir technologiškai pažangia įmone, o savo veiklą vykdo laikydamasis draugiškumo aplinkai principo. 2019 m. „Philip Morris Lietuva“ buvo suteiktas „Carbon-Neutral“ sertifikatas, įmonė tapo pirmuoju PMI fabriku pasaulyje, gaminančiu produkciją visiškai sumažinusi išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kitos iniciatyvos reikia

Kitos iniciatyvos  reikia portretas
Gal ši garsi bendrovė galėtų susitelkti kitam, realiam darbui, kuris tiesiogiai susijęs su jų veikla- taršiomis cigarečių nuorūkomis, kurios metamos visur, net į vandens nuotekų šulinius. Gal pasekime Singapūro keliu? Nuorūkos skraido pro automobilių langus, kišamos į paplūdimių smėlį... Čia reiktų Philip Moris iniciatyvų!!!O taupyti vandenį išmokė kylančios kainos. Susimažinome karšto vandens srovę, pasikeitėme dušo galvutę, sandarinome kranus- ir pastebėjome, kad sutaupėme net tris kubus vandens!

Antanui

Antanui portretas
Neėmėt paramos? Tai bent jau tylėkit kad tokie nelabai protingi esat - imant paramą galima sudryti sutartį pagal kurią jūs galėsit bendradarbiauti, o tuo pačiu žinoti, kaip ir ką /maždaug/ dirba įmonė ir kiek ji rūpinasi švaria aplinka ar sociliniais klausimais Prametėt progą

R.S.

R.S. portretas
Aš kaip visuomenininkė noriu paklaust ar jau įdeigėt (pastatėt) savo gamykloje vandenvalos sistemas, kurias žadėjote įrengti ar ne 2014 metais, ar varote po senovei savo gamybos ,,Mendelejevo lentelę"tiesiai į Klaipėdos nutekamuosius vandenis?:D))(tarp kitko brėžinius ir jūsų tuometinius lankstinukus turiu..) Mes buvome tada susitikime su jūsų vadybininkais (vyko I.Simonaitytės bibliotekos konf.salėje) ir todėl turim info.Tai gal geriau apie tai pakalbėkite gerbiamas vadove, o ne apie tai kaip Klaipėdos visuomenei primygtinai rekomenduoti - raginti taupyt vandenį? Tiesą tariant, o kodėl mums taip jau reikia taupyt? Lietuvos vanduo yra ypač geras, jo pilnos upės, ežerai, norint net kieme galima bet kada šulinį be skaitiklio išsikast ir naudotis, tai kokio angelo ponas prabilo apie mus ,,aborigenus"su šituo siūlymu taupyt tą ką mes turim gausiai ir turėsim? ČIA GI NE AAAAFRIKA!Ir net ne Kinija:D)) Taupyk pats jeitaip nori:D))
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių