Plėtojant dujinį laivyną minima ir Lietuva

Nors Lietuva turi suskystintųjų dujų terminalą, tačiau šių dujų naudojimo „madas“ Rytų Europos regione diktuoja Lenkija.

Dar du nauji laivai

Spalio pabaigoje Lenkijos „Orlen“ grupei priklausanti kompanija PGNiG Pietų Korėjos „Hyundai Samho Heavy Industries“ pristatė du naujus dujovežius „Saint Barbara“ ir „Ignacy Lukasiewicz“.

Pirmasis laivo pavadinimas susijęs su šventąja Barbara, kuri Lenkijoje yra laikoma kalnakasių, naftos ir dujų pramonės globėja.

Vaistininku dirbęs Ignacy Lukasiewicz yra laikomas Lenkijos naftos pramonės pradininku. Jis 1853 m. kovo 30 d. uždegė pirmąją pasaulyje paties sukurtą žibalinę lempą. Jos 1853 m. liepos 31 d. panaudotos Lvovo ligoninės operacinės apšvietime ir tai laikoma Lenkijos naftos pramonės gimimo diena.

Vėliau I. Lukasiewicz tobulino žibalo gavimo procesą, 1854 m. įkūrė pirmąją pasaulyje naftos gavybos įmonėlę, žalios naftos separavimo varyklą. Jis iki šiol pasaulyje vertinamas kaip vienas iš pirmųjų naftos produktų gamybos inovatorių.

Logiška, kad naujos kartos lenkų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivai pavadinti šventosios Barbaros ir Ignacy Lukasiewicz vardais. Šių pavadinimų laivais Lenkijos SGD laivyną papildys dar šiais metais.

Atmintis: pirmasis Lenkijos SGD laivas pavadintas tragiškai žuvusio šios šalies prezidento Lech Kaczynski vardu. / „Portalmorski.pl“ nuotr.

Klaipėda sulauks lenkų dujovežių

Priminsime, kad pirmuosius du SGD laivus Lenkijos kompanija PGNiG pasistatė 2022 m. pabaigoje. Jie buvo pavadinti „Lech Kaczynski“ ir „Grazyna Gęsicka“.

Šių laivų pavadinimai susiję su tragiškais žmonių likimais. Lenkijos prezidentas Lech Kaczynski ir Lenkijos parlamentarų klubo pirmininkė, buvusi regioninės plėtros ministrė Grazyna Gęsicka 2010 m. balandžio 10 d. žuvo lėktuvo katastrofoje prie Smolensko, kur Lenkijos delegacija skrido pagerbti Rusijos įvykdytų Katynės skerdynių aukų – Lenkijos kariuomenės vadovybės atminimą.

SGD laivai „Lech Kaczynski“ ir „Grazyna Gęsicka“ sėkmingai gabena gamtines dujas iš įvairių pasaulio regionų į Lenkiją.

Lenkijoje minima, kad pirmieji du SGD laivai „Lech Kaczynski“ ir „Grazyna Gęsicka“ žymiai padidino Lenkijos apsirūpinimo dujomis patikimumą.

Dar šiais metais į Lenkijos dujų tiekimo logistiką, daugiausia iš Kataro ir JAV, įsilies ir dujovežiai „Saint Barbara“ ir „Ignacy Lukasiewicz“.

Ir tai nėra pabaiga. Be pirmųjų keturių laivų, kurių du jau dirba, o dar du baigiami statyti, Lenkija yra numačiusi įsigyti dar keturis tokio tipo laivus.

Tai yra iki 70 tūkst. tonų SGD arba atitinkamai 100 mln. kubinių metrų lakiųjų dujų galintys gabenti laivai. Tokio dydžio laivai pasirinkti todėl, kad laisvai galėtų patekti į bet kurį pasaulio SGD terminalą.

Neatmetama galimybė, kad kurią nors dieną šie laivai gali atplaukti ir į Klaipėdos SGD terminalą. Juo labiau, kad lenkai Klaipėdos SGD terminalą mini kaip vieną iš Lenkijos aprūpinimo dujomis vietų. Per Klaipėdos SGD terminalą dujos keliauja į Lenkijos šiaurės rytų regioną. Nuo 2022 m. gegužės, kai buvo sudaryta sutartis su „Orlen“ grupe, per Klaipėdą atkeliavo maždaug apie 10 dujovežių su Lenkijai skirtomis dujomis, kurių bendras kiekis siekė beveik 700 tūkst. tonų.

Neatmetama galimybė, kad kurią nors dieną Lenkijos dujovežiai gali atplaukti ir į Klaipėdos SGD terminalą.

Prioritetas dujoms – ne elektromobiliams

Galima pastebėti, kad Lietuvos keliais su SGD dujomis dažniausiai važiuoja transportas lenkiškais numeriais. Tai reiškia, kad SGD logistikos srityje Lietuva taip pat atsilieka nuo Lenkijos.

Lietuvoje netgi nėra kompanijos, kuri imtųsi iniciatyvos plėtoti SGD gabenimo sunkvežimių ir cisternų parką, nors Klaipėdoje ir veikia SGD terminalas. Taip yra todėl, kad Lietuvoje yra prasta arba visiškai neveikia SGD logistikos diegimo skatinimo sistema.

Lietuva yra padariusi taktinę klaidą, pernelyg susikoncentruodama tik į elektromobilius. Panašaus vajaus nėra Lenkijoje, kuri nuosekliai plėtoja tiek elektros energijos gamybą jūroje, tiek SGD paremtą logistiką.

Be Svinouiscio uoste veikiančio stacionaraus SGD terminalo, Lenkija rengiasi dar vieną, analogišką terminalą, koks yra Klaipėdoje, statyti Gdansko uoste. Šio terminalo atsiradimas nieko gero nežadėtų Klaipėdos uostui, nes iš jo būtų aprūpinami dabar nuo Svinouiscio toliau esantys Lenkijos šiaurės rytų regionai.

Nuoseklus Lenkijos SGD laivyno formavimas taip pat yra laikomas vienu iš Lenkijos energetinės politikos prioritetų. Lenkijoje, skirtingai nei Lietuvoje, laikomasi nuostatos, kad gamtinės dujos privalo išlikti Lenkijos strategine žaliava tiek buityje, tiek pramonėje.

Lenkija gerokai sparčiau nei rytinės Baltijos šalys gamtines dujas diegia ir į krovininį transportą. Šiuo metu Lenkijoje veikia 5–6 sunkvežimių užpildymo suskystintomis gamtinėmis dujomis degalinės. Tuo tarpu Lietuvoje ir Estijoje yra po vieną tokią degalinę, Latvijoje nėra nė vienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas ten

Kas ten portretas
plakate parasyta? Nauja "Santa Barbara"!? :-D

pietietis.

pietietis. portretas
gaunasi kad musu valdantieji mokykloje is matem-fizik-chemijos turejo nuostabu dvejeta, tik tevai "prie meno" juos istrauke?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Pirmą kartą Klaipėdoje  – Tarptautinis orkestrų festivalis
    Pirmą kartą Klaipėdoje – Tarptautinis orkestrų festivalis

    Šiandien, rugsėjo 7-ąją, pirmą kartą Klaipėdoje – naujas, veikiausiai tradicija tapsiantis Tarptautinis orkestrų festivalis. Jo metu muzikinėse dvikovose su paruoštomis koncertinėmis programomis rungiasi orkestrai iš Lietuvo...

    3
  • Jūrų muziejus šiemet atgal į Baltijos jūrą paleido 19 slaugytų ruoniukų
    Jūrų muziejus šiemet atgal į Baltijos jūrą paleido 19 slaugytų ruoniukų

    Šiemet 19 Lietuvos jūrų muziejaus slaugytų ruoniukų paleisti atgal į Baltijos jūrą. ...

    1
  • Malūno parke – pažintis su gamtos lobiais
    Malūno parke – pažintis su gamtos lobiais

    Penktadienio vakarą per pusšimtis klaipėdiečių su šeimomis leidosi į kelionę po Malūno parką, kurios metu išvydo tvenkinio plunksnuotuosius gyventojus, sužinojo apie jau metus čia gyvenantį invazinį vėžlį, atpažino bebrų p...

    1
  • Mirė maestro S. Povilaičio žmona
    Mirė maestro S. Povilaičio žmona

    Rugsėjo 5 d. mirė maestro Stasio Povilaičio žmona Birutė Povilaitienė. Apie tai socialiniame tinkle pranešė Palangos miesto savivaldybės atstovė spaudai Tamara Zaiceva. ...

    19
  • Klaipėdos uoste lankėsi JAV raketinis kreiseris „USS Normandy“
    Klaipėdos uoste lankėsi JAV raketinis kreiseris „USS Normandy“

    Klaipėdos uoste penktadienį lankėsi JAV raketinis kreiseris „USS Normandy“. ...

    2
  • Viršija pajamų surinkimo planus
    Viršija pajamų surinkimo planus

    Per pirmąjį šių metų pusmetį Klaipėdoje surinkta 190,8 mln. eurų pajamų. Tai yra beveik 105 proc. daugiau nei planuota ir 22 mln. eurų daugiau nei surinkta pernai tuo pačiu metu. ...

  • Ruduo – puikus metas spontaniškoms atostogoms
    Ruduo – puikus metas spontaniškoms atostogoms

    Pasibaigus vasaros atostogų sezonui, rudenį galima pamatyti pigesnių kelionių, skrydžių ar viešbučių pasiūlymų, todėl tai tampa puikiu metu keliauti, kuomet galima aplenkti didelius turistų srautus, pasidžiaugti vis dar šiltais ruden...

  • Kur dingo Minedas?
    Kur dingo Minedas?

    Klaipėdietis Mindaugas Jonušas-Minedas, pasiskelbęs, kad išvyksta į karą Ukrainoje, dingo kaip į vandenį. Ukrainai paramą rinkęs buvęs labdaros organizacijos vadovas įstaigai paliko skolas ir iki šiol negrąžina svetimų daikt...

  • Vasara dar pasilieka
    Vasara dar pasilieka

    Antrąją rugsėjo savaitę sinoptikai prognozuoja vasariškai šiltą. Nepaisant to, kad savaitės viduryje orai trumpam atvės ir veikiausiai sulauksime lietaus, likusios dienos vėl bus saulėtos ir šiltos. ...

    2
  • Muzikiniame teatre – tarpuvaldis
    Muzikiniame teatre – tarpuvaldis

    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras gyvena tarpuvaldžio nuotaikomis. Netrukus bus paskirtas laikinasis teatro vadovas, nuolat einančiojo šias pareigas dar teks palaukti. ...

    1
Daugiau straipsnių