Pereiti į pagrindinį turinį

Po atestatcijos merijų pirmūnams - sotesnis gyvenimas

2012-02-28 05:01
Po atestatcijos merijų pirmūnams - sotesnis gyvenimas
Po atestatcijos merijų pirmūnams - sotesnis gyvenimas / Vytauto Petriko fotomontažas

Pasibaigusi savivaldybių valdininkų atestacija vis dar tebekaitina aistras. Aukštesnė kvalifikacinė klasė ar kategorija reiškia papildomus pinigus prie algos. Tai netiesioginis būdas pamaloninti ne tik gerai dirbančius, bet ir reikalingus valdininkus.

Įvertino labai gerai

Klaipėdos savivaldybėje šiemet atestuoti 33 valdininkai, beveik pusė iš jų įvertinti labai gerai.

„Jeigu žmogus įvertinamas labai gerai, yra siūlymas perkelti jį į aukštesnes pareigas. Bet nebūtinai tų aukštesnių pareigų yra. Jei per pusmetį tų pareigų neatsiranda, viskas lieka kaip ir seniau. Yra metinė atestacija, per metus pagal Valstybės tarnybos įstatymą privalu juos įvertinti. Šiandien negalime pasakyti, kam iš labai gerai įvertintųjų bus pasiūlytos aukštesnės pareigos“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Tačiau svarbiausia šiuo atveju ne pareigos, o finansiniai priedai.

Ir visiškai nebūtina eiti aukštesnių pareigų, kad valdininko atlygis išaugtų, jei per atestaciją pakilo jo kvalifikacinė klasė ar kategorija, pagal įstatymą jam priklauso priedas prie algos.

Neoficialiais duomenimis, politikai, jau planuodami 2012 m. miesto biudžetą, numatė papildomą sumą per atestaciją labai gerai įvertintų valdininkų priedams. Esą jau tada buvo žinoma, kiek klerkų bus pamaloninta didesniais pinigais.

Klaipėdos savivaldybėje yra 251 valstybės tarnautojų etatas. Šiuo metu neužimti 6 ir dar dviem paskelbti konkursai.

Tikinama, kad nebūtinai į tuos šešis etatus pretenduos tie, kurie yra labai gerai įvertinti.

Incidentai įtakos neturėjo

Tarp 15 labai gerai įvertintų Klaipėdos savivaldybės valdininkų – ir Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

„L.Dūda dirbo labai gerai. Puikiai susitvarkė su skirtais asignavimais“, – tikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

L.Dūdai pradėjus eiti pareigas savivaldybėje, „Žemynos“ mokykloje buvo sudėtos grindys. Šioje mokymo įstaigoje dirba Miesto ūkio departamento direktoriaus žmona. Per atestaciją į šį incidentą neatsižvelgta.

V.Karmanovas teigė, kad dėl šio atvejo buvo surengtas tarnybinis patikrinimas, bet jokių L.Dūdos nusižengimų nerasta.

Nesuabejota ir L.Dūdos sprendimu, ar efektyviai panaudojamos lėšos, miestą padalijus į dvi dalis ir dviem rangovams už skirtingus įkainius atidavus lopyti gatvių duobes.

V.Karmanovo įsitikinimu, tai labai geras sprendimas, esą kur kas operatyviau atliekami remonto darbai.

L.Dūdai per atestaciją suteikta 16 kategorija ir trečia kvalifikacinė klasė, nes jo darbo kokybė tenkina darbdavius.

Direktorių vertino tarpžinybinė, o ne savivaldybės komisija.

Rajone vertino kukliau

Pernai Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo neeilinė valdininkų atestacija.

Tuomet labai gerai įvertinta net 20 Klaipėdos rajono valdininkų. Savivaldybės administracijos vadovas Česlovas Banevičius neslėpė, kad daugumos valdininkų alga, taip pat – ir vairuotojo, pakilo dėl pakeltos kategorijos.

Savivaldybės vairuotojas dar 2010 m. uždirbo 1149 litus, neatskaičius mokesčių, o 2011-aisiais jo atlygis jau buvo 1698 litai.

„2011 m. buvo atvejis, kai po atestacijos iš vyriausiojo specialisto valdininkas pakilo į skyriaus vedėjus. Buvusi 9 kategorija išaugo iki 13, pakilo 4 kategorijomis. Suprantama, ir priedas prie algos pakilo. Išėjo iš darbo ilgametė Bendrojo skyriaus vedėja ir vietoj jos atėjo kita darbuotoja, kuri per atestaciją įvertinta labai gerai, todėl pakilo iš trečios į pirmą kvalifikacinę klasę. Jai pakelta ir kategorija, ir klasė, taip pat ji gavo aukštesnes pareigas“, – išskirtinį atvejį prisiminė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Č.Banevičius.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė teigė, jog šiemet iš viso buvo atestuoti 9 valdininkai, labai gerai įvertinti tik 4 žmonės.

„Nedaug, palyginti su ankstesniais rezultatais. Nepatenkinamai įvertintų nebuvo. Trims suteikta antra kvalifikacinė klasė, prieš tai turėjo trečią, jų priedas prie algos išaugs dar 10 proc.“, – teigė L.Liutikienė.

Algos ūgtelėjo ir Palangoje

Palangos savivaldybėje šiemet buvo atestuota 19 valdininkų, keturi iš jų įvertinti gerai, likusieji – labai gerai.

Vadinasi, jei gavusiems aukštesnę kategoriją bei kvalifikaciją laisvo aukštesnio posto ir neatsiras, jiems vis tiek priklausys priedai prie algų.

Kitaip tariant, 19 valdininkų atlyginimai išaugs.

Palangos savivaldybės tinklalapio duomenimis, palyginti su 2010 m., pernai kai kurių kurorto klerkų algos kilo. Ir nemažai.

Nuo 2371 iki 2540 litų išaugo mero patarėjų atlyginimas, 150 litų pakilo Palangos savivaldybės administracijos skyrių vedėjų pavaduotojų alga, beveik dvigubai šoktelėjo savivaldybės vairuotojo atlyginimas – nuo 937 iki 1773 litų.

Valdininkų priedų matematika

Yra trys valdininkų kvalifikacinės klasės.

1 kvalifikacinę klasę turintis valdininkas kas mėnesį gauna 30 proc. algos dydžio priedą.

2 kvalifikacinę klasę turinčiam valdininkui priklauso 20 proc. priedas.

3 kvalifikacinę klasę turintis valdininkas gauna 10 proc. algos dydžio priedą.

Pagal valstybės tarnybos įstatymą yra 20 pareigybinių kategorijų.

Kuo aukštesnė kategorija, tuo didesnis algos koeficientas.

20 kategoriją turinčiam valdininkui pareiginis algos koeficientas siekia 10,56. Vadinasi, jo alga yra 10,54 x 450 litų, arba 4743 litai, neatskaičius mokesčių.

Jei jis turi ir kvalifikacinę klasę, jam priklauso priedas prie atlyginimo.

Nuo kitų metų pareiginiai koeficientai augs, ir 20 pareigybę turinčio valdininko koeficientas bus pakeltas iki 13. Tai yra jo alga pakils dar 1107 litais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų