Po butą šiukšlėmis užvertusio vienišo klaipėdiečio mirties – visiška nežinia

Penkerius metus Debreceno gatvės daugiabučio laiptinėje nakvodavęs senyvas vyras, įkalbėtas vykti į ligoninę, praėjus mažiau nei pusantro mėnesio, ten numirė. Paaiškėjo, kad jo laidotuvėmis pasirūpino fizinis asmuo, kuris, tikėtina, turės pretenzijų ir į velionio butą. Tačiau kyla nemažai klausimų, kodėl žmogumi nebuvo deramai pasirūpinta, kol jis dar buvo gyvas.

Liūdna gyvenimo baigtis

Dienraštis rašė apie vienišą senyvą klaipėdietį („Vyrui bute – per ankšta“, 2021 03 17, „Klaipėda), kuris Debreceno gatvės devynaukštyje turėjo savo dviejų kambarių butą, bet juo nesinaudojo, nes būstas buvo užverstas šiukšlėmis, kurias jis pats ten ir sunešė.

Vyras kasnakt pasiklodavo sau guolį laiptinėje. Su kaimynais dėl tokio savo gyvenimo būdo žmogus į kalbas nesileido.

Ir dabar aiškėja, kodėl. Pasirodo, prieš kelerius metus žmogus buvo patyręs insultą, po kurio ir pakito jo elgesys bei mąstymas.

Kaimynai kentėjo dėl tokio jo gyvenimo būdo, bandė padėti, kreipėsi ne į vieną instanciją, tačiau reikalai pajudėjo tik po dienraščio publikacijos.

Tada Klaipėdos socialinės paramos centro darbuotojos vyrą nugabeno į Slaugos ligoninę, iš kur netrukus, suprastėjus sveikatos būklei, jis buvo perkeltas į kitą gydymo įstaigą.

Dienraščio žiniomis, žmogų ten ištiko dar vienas insultas, ir jis mirė.

Palaidojo nežinoma moteris

Vyras mirė balandžio 27-ąją. Jo laidotuvės įvyko Lėbartų kapinėse kitą dieną.

Jas organizavo laidojimo paslaugų bendrovė, o laidotuves inicijavo, kaip paaiškėjo, neįvardijamas fizinis asmuo, pirminiais duomenimis, kažkokia moteris.

Kas ji yra mirusiajam, niekas nežino, nes velionis tikrai neturėjo jokių artimų giminaičių.

Vyras buvo palaidotas naujame, ne šeimos kape. Tokiu atveju nereikia įrodinėti giminystės.

Be to, laidotuvės surengtos ne valstybės, bet privačiomis lėšomis.

Tikėtina, kad tas kažkas, pasirūpinęs laidotuvėmis, turi labai aiškų motyvą.

Pasirinko gyvenimą laiptinėje?

Mirusiajam priklausė dviejų kambarių butas Debreceno gatvėje, kuriame vyras negyveno, nes buvo užvertęs šiukšlėmis.

Dėl antisanitarinių sąlygų labai kentėjo kaimynai. Jiems aktualu, kas ir kada būstą sutvarkys, kai šeimininkas mirė.

Buto klausimas – viena didžiausių mįslių aplinkiniams. Šį butą velionis įsigijo besidarbuodamas vienoje kelius taisančioje Klaipėdos įmonėje.

Atsiradus rimtų sveikatos problemų, jis pamažu į savo namus ėmė tempti visokias šiukšles.

Vietoj durų užrakto buvo tik virvelė, o kai bute ėmė rinktis valkatos, kaimynai sukėlė triukšmą dėl gaisro grėsmės, tada nežinia kas ir kada įstatė šarvuotąsias duris.

Nuo to laiko tikrasis būsto savininkas bute nebenakvojo, jis glausdavosi laiptinėje, o jo namuose puvo šiukšlės ir veisėsi parazitai.

Buto paveldėtojo klausimas

Paradoksalu, bet už šį butą kiekvieną mėnesį buvo tvarkingai sumokami mokesčiai, skolų nėra.

Tai gyventojams ne kartą patvirtino namo administratorius. Kas apmokėdavo sąskaitas, – pats senjoras ar tretieji asmenys, – iki šiol neaišku.

Mokesčiai buvo mokami ir tada, kai šeimininkas atsigulė į ligoninę.

Gyventojams kilo įtarimų: galbūt senolis su kažkuo buvo sudaręs rentos sutartį ir tas kažkas galbūt pasižadėjo jį prižiūrėti iki mirties, kad paskui galėtų paveldėti jo nuosavybę, tačiau savo įsipareigojimų nevykdė ir žmogaus į jo butą neįleido?

Galbūt tas asmuo ar asmenys ir įstatė tas šarvuotąsias duris, nežinia, ar teisėtas buto savininkas turėjo raktą.

Tačiau tai – tik hipotezės, kurių taip ir neišsiaiškino atsakingos institucijos.

Taip ir liko nesutvarkytas

Nors prašymas ir buvo pateiktas, bet iki senolio mirties, tai yra beveik per pusantro mėnesio, taip ir nebuvo gautas teismo sprendimas dėl asmens pripažinimo neveiksniu, kad Klaipėdos socialinės paramos centro darbuotojai galėtų bent jau imtis tvarkyti šio žmogaus butą, į kurį jį planuota parvežti baigus gydymą.

„Iki išvykimo į ligoninę butas nebuvo sutvarkytas, nes asmuo nedavė sutikimo. Generalinį buto tvarkymą buvo planuojama atlikti žmogui grįžus iš ligoninės ir tik jam sutikus. Arba kai dėl jo veiksnumo būtų priimtas atitinkamas sprendimas. Informacija apie paveldėtojus mums nėra žinoma“, – žurnalistus informavo Klaipėdos savivaldybės atstovai.

Tad butas taip ir liko nesutvarkytas, jo šeimininkas numirė, jį nežinia kas palaidojo ir nežinia kas paveldės jo turtą (veikiausiai – ne valstybė), kuriuo gyvas būdamas žmogus dėl savo sveikatos būklės naudotis nepajėgė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
Ne jūsų reikalas, kas paveldės turtą. Ir mažiau kniskitės po svetimus skarmalus- kam reikės, tas ir susitvarkys..

To Me

To Me portretas
Pritariu Jūsų nuomonei. Žmogus laisvas apsispręsti (dėl mylimo žmogaus galėčiau ir šuns būdoj apsigyventi). Nežinant aplinkybių, sunku spręsti, kodėl žmogus pasirinko tokį gyvenimo būdą... Galimai kažkas norėjo padėti, kitai pusei tai buvo nepriimtina... Variantų daug, aiškumo 0, o interpretacijų - kiek nori. Net iki "barakudų". Žmogus laisvas apsipręsti kaip jam gyventi, kam paveldėti turtą ir kokios pagalbos jam reikia. Ir tikrai ne žurnalistų rūpestis šias temas eskaluoti. Tam yra tarnybos su nustatytomis funkcijomis, kurios atlieka darbą numatytų funkcijų ribose. Jei žurnalistai yra pasiklydę ar nekompetentingi šiuose reikaluose - lai nevirpina oro be reikalo.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Ką, Astute, norite žinoti? Jei yra teisėtų paveldėtojų, tai butas liks jiems. Jei nėra - valstybei.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių