Pereiti į pagrindinį turinį

Po lenktynių miesto centre – laidotuvės

2013-05-04 05:00
Po lenktynių                miesto centre – laidotuvės
Po lenktynių miesto centre – laidotuvės / Daivos Janauskaitės nuotr.

Gegužės 3-ioji dviem klaipėdiečių šeimoms įsimins kaip juodasis penktadienis. Naktį pačiame miesto centre lenktynių su kitu automobiliu metu žuvo du 22 metų vaikinai. Trečias jaunuolis, kuris vairavo mašiną, liko gyvas ir nukentėjo nedaug.

Ant pastato liko kraujo dėmė

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį bendruoju pagalbos telefonu pranešta apie kraupią avariją Pilies gatvėje šalia Klaipėdos dramos teatro.

Į įvykio vietą atskubėjo medikai, policininkai, ugniagesiai. Visiškai sumaitotame juodame BMW 528 buvo trys žmonės.

Akivaizdu, kad dideliu greičiu iš šiaurinės miesto pusės per Pilies tiltą lėkusio automobilio vairuotojas nesugebėjo suvaldyti. Mašina išvažiavo į priešingą eismo juostą, rėžėsi į medį, aplink jį apsisuko, slydo pastato siena ir sustojo ant šaligatvio.

Nuo smūgio nulūžo didelis medis. Ant pastato sienos liko kruvina dėmė. Didžiuliu spinduliu aplinkui išsibarstė mašinos nuolaužos. Tarp jų mėtėsi ir kruvinos kūnų dalys.

Kūnai sumaitoti neatpažįstamai

Tik vienas iš trijų BMW važiavusių vaikinų liko gyvas.

1991 metais gimęs Vilius Cemnolonskis skubiai išgabentas į Klaipėdos universitetinę ligoninę ir paguldytas Reanimacijos skyrių. Vėliau paaiškėjo, kad tai jis vairavo automobilį.

Abejonių, jog kiti du vaikinai gali dar būti gyvi, neliko vos juos pamačius.

Mašina važiavo taip greitai, o smūgis į medį bei pastato sieną buvo toks stiprus, kad abu keleiviai žuvo akimirksniu. Pažinti juos iš veido nebuvo jokių vilčių, abiejų vaikinų galvos buvo sumaitotos neatpažįstamai.

Vieną žuvusįjį gelbėtojai ištraukė per automobilio priekį, kitą – per galą.

Žuvusiųjų kūnai dar ilgai gulėjo ant gatvės, nuo jų į kanalizacijos angas sruvo kraujo upeliai.

Tarp mašinos nuolaužų buvo aptiktas butelis su dažų tirpikliu. Šis radinys sukėlė pareigūnams įvairių klausimų.

Žinia apie kraupią avariją pasklido tarp jaunų klaipėdiečių. Netrukus miegančios Klaipėdos centre stoviniavo būrys vaikinų ir merginų. Suakmenėję jie stebėjo šiurpų vaizdą. Ne vienas jų kalbėjo apie žuvusiųjų mamas, kurios niekada nebepamirš Motinos dienos išvakarėse jas ištikusios nelaimės.

Pilies gatvėje policininkai uždarė eismą.

Lenktynių dalyvę supykino

Netrukus po įvykio pasigirdo kalbų, kad sudužusios mašinos ekipažas lenktyniavo su kitu tos pačios markės automobiliu, kuriuo važiavo vaikinas ir mergina. Pirminiais duomenimis, lenktynės prasidėjo prie viešbučio Naujojo Sodo gatvėje.

Antroji mašina kitoje sankryžoje apsisuko ir grįžo. Pamačius siaubingą vaizdą merginai pasidarė bloga. Jos draugas nusivedė ją į automobilį ir nuvažiavo.

Virtualioji erdvė tą pačią naktį prisipildė atsiliepimų, komentarų bei klausimų, kokios žuvusiųjų pavardės. Rytą jas jau skelbė Lietuvos interneto portalai.

Tai 1991 metais gimę Mantas Kvedarauskas ir Eivydas Pocius. Abu vaikinai šiandien bus laidojami Lėbartų kapinėse.

Vienas jų pastaruoju metu uždarbiavo užsienyje, po trumpos viešnagės tėviškėje jis turėjo netrukus išvykti atgal.

Gyvybei pavojus negresia

Rytą šalies kriminalinių įvykių suvestinėje pasirodė trumpas pranešimas apie šią avariją. Jame teigiama – pirminiais duomenimis, įtariamas avarijos kaltininkas vairavo neblaivus.

Ten pat pranešta, kad jam medikai diagnozavo sumušimus ir nubrozdinimus.

Medikų teigimu, ligoninėje gydomo V.Cemnolonskio gyvybei pavojus vakar negrėsė. Ligoninėje jį planuota gydyti iki kitos savaitės pradžios.

Neoficialiais duomenimis, vaikinas tikino neprisimenąs nelaimės aplinkybių.

Tuo metu prie teismo medikų pastato stoviniavo žuvusiųjų artimieji. Vieno jų tėvas ketino sulaukti iš ligoninės išeinančio įtariamojo ir su juo pasikalbėti.

Važiavo skolinta mašina

Dar naktį pareigūnai paskambino žuvusiųjų bendraamžio Edgaro Ž. mamai, kuri yra Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė, ir pranešė, kad jo automobilis sumaitotas avarijoje.

Apimta siaubo moteris nuskubėjo į sūnaus kambarį, bet pamačiusi, kad jis ramiai miega savo lovoje, apsiramino.

Paaiškėjo, kad tragedijos išvakarėse Edgaras Ž. draugui V.Cemnolonskiui paskolino savo nenaują BMW. Draugai jį parvežė namo, o patys nuvažiavo skolintu automobiliu.

Sužinojęs, kad lenktyniaudami jo mašina draugai žuvo, vaikinas buvo ištiktas šoko.

Ketvirtadienio vakare miesto gatvėse būna daugiau žmonių nei kitomis darbo dienomis. Ko gero, tik atsitiktinumo dėka viešoje vietoje dideliu greičiu lėkęs BMW pakeliui nekliudė daugiau žmonių.

Ragina nenutylėti apie girtus

Vakar komentuodamas šią eismo nelaimę uostamiesčio Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis teigė, kad jokie reidai ar baudos negali apsaugoti nuo panašių avarijų.

„Sukrečiantis vaizdas. Reikia daryti išvadas. Prie kiekvieno, kuris nesaugo nei savo, nei draugų gyvybių, policininko nepastatysime. Būtent todėl prašome visuomenės pagalbos. Praneškite ne tik apie ant žolyno stovinčius automobilius. Kur kas svarbesnė ir aktualesnė žinia apie pavojingai vairuojančius, apie sėdančius prie vairo neblaivius asmenis“, – ragino R.Šideikis.

Apie netinkamai pastatytus automobilius pranešama kur kas dažniau nei apie pavojingai vairuojančius.

Statistika teigia, kad pagrindinė daugumos skaudžių eismo nelaimių priežastis yra saugaus greičio nesilaikymas.

Veikia tik šiurpinanti reklama

Penktadienį iki popietės medikai nerekomendavo policininkams trukdyti įtariamo avarijos kaltininko, todėl jo apklausa buvo atidėta vėlesniam laikui.

Jeigu teismas nuspręs, kad automobilio vairuotojas kaltas dėl dviejų žmonių žūties, jo laukia nemaža laisvės atėmimo bausmė.

„Kol kas visuomenės požiūris į vairavimą esant neblaiviam yra nusikalstamai abejingas. Mūsų pareigūnų rengiami reidai atskleidė šiurpius dalykus. Siaubinga, kad iš tarptautinės perkėlos per kelias valandas į gatves išvažiuoja penki neblaivūs vilkikų vairuotojai ir tiek pat girtų vyrų iš ryto važiavo į darbą. Statistika rodo, kad per savaitę mieste policininkai sulaiko apie 30 neblaivių vairuotojų. O juk grėsmę sukelia ne tik girti, bet ir kitaip apsvaigę vairuotojai, greičio mėgėjai. Nakties avarijos metu leistinas greitis buvo viršytas net kelis kartus“, – pasakojo Kelių policijos biuro viršininkas.

Pareigūnai įsitikinę, kad saugaus vairavimo neįmanoma pasiekti vien baudžiant prasižengusiuosius.

Policininkai yra pastebėję, kad trumpam į Lietuvą grįžę emigrantai ypač linkę nusižengti kelių eismo taisyklėms.

„Aš esu už šiurpinančią socialinę reklamą, nes tik siaubingi vaizdai dar veikia jaunų žmonių sąmonę. Pats galiu patikinti, jog mes dar labiau improvizuosime rengdami policines priemones, jas organizuosime dar dažniau. Tegu žmonės nenustemba, kad dėl pareigūnų patikrinimų bus priversti sugaišti daugiau laiko“, – patikino pareigūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų