Po straipsnio apie V. Baumilos dainą – reakcija: įteisins specialų ženklinimą?

Po portale publikuoto straipsnio "Dėl V. Baumilos dainos – vaikų psichologų rūstybė" diskusija, susijusi su savižudybių romantizavimo klausimu, užvirė ir Seime. Pasigirdo siūlymų įteisinti specialų ženklinimą tiems kūriniams, kurie gali sukelti impulsų į savižudybes linkusiems žmonėms.

Pasirinko dainos scenarijų?

Seimo nario Roberto Šarknicko surengtoje spaudos konferencijoje Seime dalyvavusi visuomenės atstovė, ilgametė "Jaunimo linijos" savanorė Aistė Natkevičiūtė paviešino sukrečiančių dalykų.

Moteris portalo publikacijoje anksčiau kėlė klausimą dėl atlikėjo Vaido Baumilos dainos "Mergaitė", kurios tekste įžvelgia savižudybės romantizavimo apraiškų.

Po publikacijos moteris sulaukė dukros netekusios mamos žinutės – buvo paskatinta nenuleisti rankų ir tęsti savo iniciatyvą.

Aš mėginau apie šią dainą diskutuoti su V. Baumila. Tačiau jis kalbas baigė vieninteliu sakiniu – "atstokite nuo kūrėjų".

"Prieš kelias savaites nusižudžiusios mergaitės mama kreipėsi į mane per feisbuką ir patikino, kad jos dukra atkartojo dainos siužetą", – sukrečiantį pavyzdį minėjo A. Natkevičiūtė.

Į kalbas nesileido?

A. Natkevičiūtė konferencijoje minėjo, kad galvoja apie klausytojus, kurie, ypač koronaviruso akistatoje, yra kaip niekad psichologiškai pažeidžiami dėl įvairių kylančių emocinių dalykų – nesaugumo, izoliacijos, vienatvės, desperacijos jausmo.

"Su siaubu suprantu – Lietuvoje savižudybių skaičius yra epideminio lygio, o nuo birželio rodikliai dramatiškai kyla į viršų. Aš mėginau apie šią dainą diskutuoti su V. Baumila. Tačiau jis kalbas baigė vieninteliu sakiniu – "atstokite nuo kūrėjų", – kalbėjo A. Natkevičiūtė.

Moteris akcentavo, kad savižudybių skaičius ypač išaugo 10–14 m. amžiaus vaikų grupėje.

Todėl ji ir kelia diskusiją apie kūrėjų ugdymą, socialinės atsakomybės, pagarbos ekspertų nuomonei bei empatijos krizes patiriantiems žmonėms didinimą.

"Bet viskas žlugo. Aš kreipiausi į institucijas, tačiau supratau, kad darbuotojai tik paskėsčiojo rankomis ir demonstravo neįgalumą", – pasakojo moteris.

Siūlo specialų ženklinimą

Moters akimis, situacija panašėja į absurdą.

"Lietuva diegia savižudybių prevencijos programas, o iš tiesų laukiamajame sėdinčiam žmogui, kuriam reikia pagalbos, fone leidžiame savižudybę skatinančią dainą", – stebėjosi A. Natkevičiūtė.

Ji Seime akcentavo, kad jei valstybinės institucijos negeba uždrausti savižudybę romantizuojančių kūrinių, derėtų juos tinkamai ženklinti.

"Kūriniams, kurie yra atpažįstami kaip pavojingi žmonėms, patiriantiems suicidinių impulsų, turi būti skirtas specialus žymėjimas", – kalbėjo A. Natkevičiūtė.

Moteris sulaukė Savižudybių prevencijos biuro specialistų palaikymo. Biuro iniciatyvos "TuEsi" darbuotojai pasiūlė radijo stotyse transliuoti trumpą audiožinutę prieš grėsmę galintį kelti kūrinį.

Sukrėtimas: A.Natkevičiūtė paviešino motinos, kurios dukra pasitraukė iš gyvenimo, liudijimą – esą vaikas atkartojo dainos siužetą. /  Asmeninio archyvo nuotr.

Seimo narys R. Šarknickas konferencijoje minėjo, kad Lietuva vis dar yra tarp lyderiaujančių savižudybių skaičiumi.

Atkartoja opias problemas

Atlikėjas V. Baumila socialinio tinklo paskyroje tikino sulaukęs emocinę pagalbą teikiančių organizacijų kvietimų viešai pasisakyti apie savižudybių problematiką ir savo dainos tekstą.

Atlikėjas minėjo, kad šios dainos teksto tematika – tragiškas išgyvenimas. Dainai "Mergaitė" tekstą parašęs Mindaugas Lapinskas, V. Baumilos nuomone, yra vienas geriausių kūrėjų, o tekstas, atlikėjo įsitikinimu, vienas gražiausių Lietuvoje.

Dainininkas aiškino, kad jo atliekamas kūrinys tik atkartoja opias problemas.


Šiame straipsnyje: vaidas baumilapagalbos teldaina mergaitėPsichologai

NAUJAUSI KOMENTARAI

alicebudda

alicebudda portretas
❤Merginos seksui jūsų mieste ❤ Nuoroda - jne1.info/44641/4you4ever

Vitalija

Vitalija portretas
V. Baumila teisus sakydamas "atstokite nuo kūrėjų". Nejau yra spacialistų galvojančių, kad žudomasi pasiklausius dainos, ar perskaičius knygą ir.t.t. Juk 95 procentai žudomasi dėl žmonių santykių, o jaunas žmogus apskritai net negali įvardinti priežasties, jam liūdna ir viskas, kai tuo tarpu trūksta brandos šeimose ir visuomenėje, trūksta elementarios pagarbos vienas kitam nuo kurios ir reikia pradėti. Tema nors aktuali, bet nėra Lietuvoje kas į ją gilinasi iš esmės, todėl net ranka nebekyla kurčiai ir aklai visuomenei šiuo klausimu kalbėti.

Komuniaga

Komuniaga portretas
Pasidomėkite dainorėlio tėvais, seneliais ir suprasite raudonųjų tikslus ir norus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių