Prasidėjo žolės deginimo maratonas


Vos atšilus orams pagausėjo pernykštės žolės gaisrų. Ugniagesiai visoje apskrityje jau dešimtimis skaičiuoja senos žolės padegimo atvejus. Žaibiškai plintančios ugnies gesinti dažnai skuba net keli gaisrininkų automobiliai.

Vargsta kiekvieną pavasarį

Kiekvieną pavasarį ugniagesiams darbo padaugėja keliskart – vienas po kito kyla gaisrai nenušienautose pievose.

"Kaip ir kiekvieną pavasarį, jau užfiksuota daug  žolės deginimo atvejų", – patikino Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Gedeminas Karalius.
Šiais metais uostamiestyje atvirų plotų gaisrų metu jau išdegė apie 11 ha žemės ploto.

Ugnis plinta žaibiškai

G.Karalius pasakojo, kad netrūksta ir tokių atvejų, kai ugniagesiai į tą pačią gaisravietę vyksta net po kelis kartus, nes vos tik užgesinus liepsnojančią žolę padegėjai sugrįžta ir vėl įplieskia ugnį.

"Žinote, jeigu žmogus nori nudeginti tą plotą, tai ir nudegina. Mes skubame, gesiname, stengiamės kuo greičiau tai padaryti, tačiau jei padegėjai vis grįžta į gaisro vietą ir iš naujo padega seną žolę, liekame bejėgiai", – pastebėjo pašnekovas.

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vadovas aiškino, kad žolės deginimas yra itin pavojingas reiškinys – ugnis plinta žaibiškai, paprastai gyventojai nebepajėgia patys jos suvaldyti.

Dažnai pasitaiko, kad liepsnos persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus, būna, kad nukenčia ir žmonės.

Piktadarių pagauti nepavyko

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento viršininkas Andrius Kairys patvirtino, kad ankstyvą pavasarį pastebimas žolės gaisrų protrūkis, tačiau tai trunka neilgai.

"Mes tokiame krašte gyvename, kad gamta atbunda gana greitai, užauga nauja žolė, ir deginimai aprimsta", – aiškino A.Kairys.

Vadovas informavo, kad visame Klaipėdos regione žolės gaisrai kyla rečiau nei Vilniaus krašte.

Praėjusiais metais nubausti tik trys pernykštės žolės gaisrus sukėlę asmenys, o šiais metais piktadarių pagauti dar nepavyko.

Vis dėlto uostamiestyje rengiami reidai, kurių metu stebima, ar kas nors bando padegti pernykštę žolę ar lapus.

Už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo 200 iki tūkstančio litų, o už nepilnamečių nusižengimus yra baudžiami jų tėvai.

Faktai ir skaičiai

Šiemet Klaipėdos apskrityje atvirose teritorijose jau kilo net 42 gaisrai, jų metu išdegė apie 20 ha ploto.

Daugiausia gaisrų pastebėta Klaipėdos mieste – 21.

Šiose gaisravietėse išdegė apie 11 ha ploto.

Praėjusį savaitgalį visoje apskrityje gesinti gaisrų atvirose teritorijose vykta 19 kartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ppp

Ppp portretas
Baikit degint gera daikta - davai geriau visi parukom :) zoles deginimo maratonas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių