Prie Baltijos jūros – pavojų metas

Bandydami išsaugoti žmonių gyvybes paplūdimių gelbėtojai priversti kovoti su pačiais gelbėjamaisiais. Dauguma jų piktinasi varomi iš audringos jūros. Sunku patikėti, bet akivaizdu, kad daugybė poilsiautojų nenori suvokti – nevaržomos maudynės staiga gali baigtis tragedija.

Siūlėsi parašyti raštelį

Pirmadienis buvo ne pirma diena, kai jūrą šiaušė didžiulės bangos, o grįžtančios atgal jos traukte traukė maudynių mėgėjus į gelmę.

Sunkiai Palangoje telpantys poilsiautojai dieną glaudžiasi paplūdimiuose, kur pastarosiomis dienomis kas kelias dešimtis metrų prie pat kranto susmaigstytos raudonos vėliavos.

Vėjo draskomas audeklas plevėsuoja suaugusio žmogaus veido lygyje, o tiems, kas nesupranta jos reikšmės, dar ir raštu paaiškinta, kad maudynės draudžiamos.

"Aš galiu jums parašyti raštelį, kad atsisakau jūsų paslaugų ir už savo gyvybę esu atsakingas pats", – iš bangų blaškomos jūros išvarytas poilsiautojas pareiškė Palangos gelbėtojų vadui Jonui Pirožnikui.

"Ar kelių policininkų nutvertas mašinoje neprisisegęs saugos diržo jiems taip pat pasiūlysite parašyti raštą, kad už savo gyvybę esate atsakingas pats?" – bandė žmogui jo klaidą paaiškinti gelbėtojas.

200 eurų bauda – nebaisi

Daugelį kitų tenka varu varyti iš pavojingai įsišėlusios jūros.

Grėsminga sirena atkreipia jų dėmesį, o J.Pirožniko per garsiakalbį grasinimas perduoti nepaklusniuosius policijai ir bausti 200 eurų siekiančia bauda verčia bristi iš vandens.

Išvaikęs nepaklusniuosius iš jūros, gelbėtojas pastebi, kad vos po kelių minučių bangose vėl šmėkščioja pernelyg giliai įbridusių poilsiautojų galvos.

Į bangas – su 4 mažametėmis

Tos pačios dienos pavakare J.Pirožnikas mojo ranka grupei bangose besiblaškančių moterų ir vaikų.

"Ponia, ar jūs suprantate, kad rizikuojate savo vaikų gyvybe? Ar norite jų netekti? Jūs – bloga mama, kviesiu Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojas, jos geriau pasirūpins jūsų vaikų saugumu", – griežtai barė moterį su keturiomis mergaitėmis iš jūros privertęs išbristi gelbėtojas.

Moteris bandė teisintis, o galiausiai pažadėjo daugiau nerizikuosianti ir giliau kaip iki pusės blauzdų nebrisianti.

"Mes iš Londono", – su neslepiamu pasididžiavimu kalbėjo iš Prienų kilusi moteris.

Dažnas puikuojasi atvykęs iš londonų ar norvegijų.

"Dažnas puikuojasi atvykęs iš londonų ar norvegijų, kai kurie net bando kalbėti angliškai, bet nė vienas neprisipažįsta, kad emigracijoje nedrįsta nepaklusti vietos taisyklėms", – pasakojo J.Pirožnikovas.

10 metrų nuo kranto – mirtis

Iš bangas šiaušiančios jūros teko išprašyti ir buvusį pareigūną.

Vyras sakėsi atvykęs iš Panevėžio ir pripažino, kad negerai pasielgė nepaklusęs taisyklėms.

Jis bandė įrodinėti, jog yra pajėgus pasirūpinti savo saugumu, bet netrukus pripažino – čia galioja ne jo taisyklės.

Visi iš jūros išprašyti poilsiautojai tikino skaitę apie savaitgalį Palangoje nuskendusį vaiką ir Klaipėdoje 10 metrų nuo kranto gyvybės netekusį Rusijos pilietį.

"Šeštadienį vienoje vietoje skendo penki žmonės. Laimė, kad poilsiautojai padėjo gelbėti. Visus ištraukėme, o vaiką jūra pasiglemžė. Vienas vyras pasakojo sugriebęs berniuką už plaukų, bet jis išslydo, banga jį nubloškė gilyn. Mūsų gelbėtojai ištraukė tą jėgų netekusį vyrą ir dar vieną žmogų", – pasakojo Palangos gelbėtojų vadovas.

Padeda ir pasieniečiai

Nuo gegužės vidurio iki rugsėjo 15-osios dirbantys Palangos gelbėtojai visada su didžiausiu siaubu laukia rugpjūčio. Tai sunkiausias jiems vasaros mėnuo.

Nuo maudynių sezono pradžios gelbėtojai iš mirties nagų išplėšė 21 žmogų. 16 jų išgelbėti pastarąjį savaitgalį.

Du išgelbėtieji buvo reanimuojami ligoninėje, kitiems medikų pagalbos neprireikė.

Karštą savaitgalį pajūryje apsilankė apie pusė milijono poilsiautojų.

Dažnai vien raudona gelbėtojų uniforma ar galingas stotas yra nepakankamas argumentas tramdant nepaklusniuosius, ypač girtus poilsiautojus.

Todėl gelbėtojai pasitelkė į pagalbą Valstybės sienos apsaugos pareigūnus.

Prieš pat savaitgalį jūra jau buvo pavojingai banguota, gelbėtojai vandens motociklais priplaukė prie pernelyg toli nuplaukusių poilsiautojų, pareikalavo grįžti į krantą.

Užuot paklusę šie iškėlė į viršų vidurinį pirštą. Teko juos paraginti dar kartą.

Vienas vyrų buvo akivaizdžiai neblaivus, o ištrauktas į krantą pastūmė J.Pirožniką ir bandė bėgti.

Smarkuoliui sutramdyti pasieniečiai panaudojo antrankius, surakintą vyrą į komisariatą išsivežė policininkai.

Savaitgalį panašiai su policininkais teko bendrauti 12-ai asmenų, visi jie nubausti administracine tvarka.

Jaunas girtas klaipėdietis vieną dieną gelbėtojų du kartus buvo ištrauktas iš bangų. Pokalbį su juo gelbėtojai filmavo.

Pamanęs, kad vaizdo įrašas bus parodytas per televiziją, jis apsiašarojo, mat baiminosi, kad jo nuotykius pamatys mama.

Prieš gelbėtojus – dantimis

Gelbėtojai nėra linkę iškart imtis drastiškų priemonių net ir bendraudami su girtais poilsiautojais.

"Mes suprantame – žmonės visus metus laukia poilsio Palangoje, kad ir koks oras, jie nori pajusti maudynių malonumą. Dažnai prie mūsų prieina žmonės ir klausia, ar gali pabraidyti esant raudonai vėliavai. Nedraudžiame bristi į vandenį, bet juk reikia elgtis protingai, saugoti vieniems kitus ir nerizikuoti gyvybe. Apmaudu, kad paplūdimiuose vis dar daug neblaivių žmonių. Realybė yra tokia – girtas vandenyje yra bejėgis, jis yra potencialus skenduolis. Mes pradedame dirbti 8.30 val., ir kiekvieną rytą situacija kartojasi. Sėdame į keturračius ir apvažiuojame paplūdimius. O teisingiau – surenkame miegančius girtus poilsiautojus. Kasdien randame tokių po kelis, dažniausiai jie čia būna užmigę vėlų vakarą ar naktį. Pabudinti nesupranta, kur esantys. Nesipykstame, juokaujame, kad atvažiavo taksi jų parvežti į viešbutį. Nugabename į gelbėjimo stotį ir perduodame policininkams, – juokavo gelbėtojų vadas. – Gelbėtojai prie jūros budi ir naktimis. Visai neseniai apie antrą nakties iš jūros traukėme visiškai girtą merginą. Užuot padėkojusi už išgelbėtą gyvybę, ji sukandžiojo mūsų darbuotoją."

J.Prožnikas galėtų valandų valandas pasakoti anekdotus primenančias istorijas apie nepaklusnius girtus poilsiautojus.

Kai kurie jų vis dar bando gąsdinti gelbėtojus, dangstytis aukštais postais ar pažintimis.

Į itin aikštingo poilsiautojo klausimą: "Ar žinai, kas aš toks?", gelbėtojų vadas kartais atsako: "Žinau. Potencialus lavonas."

Toks atsakymas ne vieną priverčia apstulbti.

Norėtų budinčio policininko

"Man kiekvieną dieną skambina Palangos meras Šarūnas Vaitkus, klausia apie situaciją paplūdimyje, kokios reikia pagalbos, kuo įmanoma padėti. Dabar turime vieną norą – kad paplūdimyje nuolat dirbtų bent vienas policininkas, nes tik jis gali surašyti protokolą, o ir žmonės pareigūnų labiau klauso", – apie problemas pasakojo J.Pirožnikas.

Kol kas nustačius pažeidimą, policininkų kaskart tenka ilgai laukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ok

ok portretas
kai gražu ir jūra rami, gelbėtojai lai paragina tokia proga maudytis, taškytis, nesnausti. Kažin kaip būtų tada? :) Pabandom ir kitokią komunikaciją.

Anonimas

Anonimas portretas
Paskaičius komentarus kyla klausimas kam žmogui duotos smegenys? Vienas rašo, kad jūroje drausti maudytis, pabrėžiu, esant raudonai vėliavai, yra nusikaltimas... O kad dėl tokių drąsuolių gelbėtojai turi rizikuoti savo gyvybe ir traukti juos iš vandens tai nėra nusikaltimas? Kitas vėl iš paskos teigia, jog jūra be bangų tik bala... Ne veltui patarlė teigia, kad ir šaukšte galima prigerti. Nieko nėra klastingiau nei jūra, reikia tą suvokti, bet iki sveiko proto panaudojimo dar toli...

Anonimas

Anonimas portretas
Kiekvieną kartą skaitydama tokius straipsnius, o ypač komentarus po jais, pradedu galvoti, kaip labai mūsų visuomenei trūksta sąmoningumo... Kodėl gelbėtojai – jauni žmonės – turi rizikuoti savo gyvybe tam, kad išgelbėtų nesusipratėlį, kuris net esant draudimui lenda į vandenį? Ar gelbėtojų pagrindinė užduotis nėra prevencija? Jei žmonės būtų sąmoningi ir patys saugotų save, nelaimių būtų kur kas mažiau. Reikia suprasti, jog gelbėtojai iš vandens žmones veja tikrai ne todėl, jog „tingi dirbti“, bet todėl, kad saugo kiekvieną asmenį, kai pastarasis visiškai nesaugo pats savęs. Ar mūsų visuomenė tikrai tokia nebrandi, jog į kiekvieną draudimą privalo reaguoti priešingai ir priešiškai, ar tikrai viskas „saldu tas, kas uždrausta“? Žinoma, lengviausia visuomet yra teisti kitus ir neigiamai vertinti daromus darbus. Linkiu susimąstyti kokį sunkų, atsakingą ir rizikingą darbą gelbėtojai ir jausti jiems padėką ar bent pagarbą.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių