Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš kiemo medžius - atakos rūgštimi ir chemikalais

2012-11-06 17:30
Prieš kiemo medžius - atakos rūgštimi ir chemikalais
Prieš kiemo medžius - atakos rūgštimi ir chemikalais / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Taikos prospekte įsikūrusio daugiabučio gyventojus supriešino meilė medžiams. Vieni jų mena, kaip jų tėvai savomis rankomis aplink namą sodino medžius ir kūrė savotišką parką, kiti augalus naktimis nuodija rūgštimi ir chemikalais, nes jie užstoja saulę.

Sodinukus vežė dviračiu

Taikos pr. 51 numeriu pažymėtame name aistros pradėjo virti, kai bendrijos pirmininkas ėmėsi genėti apatines šalia namo augančių medžių šakas.

„Mūsų namas pastatytas prieš penkiasdešimt metų. Buvo toks savanoris Vacys Balsys, kuris dviračiu vežė medelius ir sodino juos prie mūsų namo. Vasaromis jis medelius laistydavo, prižiūrėdavo, visą savo laisvalaikį paaukojo. Dešimt metų žmogus juos prižiūrėjo“, – kalbėjo šio namo gyventojas Zigmas.

Vyras tikino, kad užaugę gražūs ir stiprūs medžiai sulaiko dulkes ir triukšmą, sklindantį iš Taikos prospekto.

Nugenėjo be gailesčio?

„Atrodo, kad niekam tie medžiai netrukdė, kol neatsikraustė nauji gyventojai. Savaitgalį, pasiėmę kopėčias ir pjūklus, žmonės įsiropštė į medžius ir juos taip nugenėjo, kad liko tik viršūnėlės“, – piktinosi gyventojas.

Žmogus tikino, jog smarkiai nugenėta medžių lapija nebeužstos intensyvaus eismo keliamo dulkių srauto.

„Du ar tris medžius visai nupjovė. Nereikalingi jaunimui tie medžiai“, – dūsavo pensininkas.

Žmonės nori šviesos

Gyventojų bendrijos pirmininkas Mindaugas Vaitkus tikino, kad kaimynas per jautriai reaguoja pro langą žvelgdamas į nugenėtų medžių šakų krūvas.

„Mano paties tėvukas šiuos medžius sodino. Anuomet jis sunkvežimiu juodžemį vežė, sodino ir prižiūrėjo, kol aplink mūsų namą tikras parkas susiformavo“, – pasakojo bendrijos pirmininkas Mindaugas Vaitkus.

Jis tikino, kad name nuolat atsiranda tokių, kurie kuo nors būna nepatenkinti.

„Vieniems nepatinka, kad genime medžius, kitiems – kad jie užstoja saulę. Mes turime leidimą genėti medžius“, – aiškino M.Vaitkus.

Aukšti ir dailūs klevai, beržai, liepos, pasak bendrijos pirmininko, buvo nugenėti tik žemutinėje dalyje.

„Yra tokių medžių, kurie užstoja šviesą iki pat trečiojo aukšto. Bet mes viršūnių tikrai nelietėme“, – aiškino bendrijos pirmininkas.

Medžius nuodija naktimis

Aplink šį namą kadaise buvo pasodinta daugybė medžių.

„Iš vienos pusės esantis plotas jau yra privatus. Ilgai kovojome, kad čia neatsirastų daugiabučių, o augtų medžiai. Iš kitos namo pusės – darželio teritorija. Tačiau čia augančių medžių niekas neprižiūrėjo. Atsiklausę ten taip pat apgenėjome“, – pasakojo M.Vaitkus.

Bendrijos pirmininkas pastebėjo, kad name gyvena ne tik medžių mylėtojai, bet ir jų nemėgstantys.

„Dalis medžių tiesiog numirė. Nes tie, kurie nenorėjo, kad po langais jie augtų, užpylė rūgšties. Kitus medžius žmonės žalojo“, – pasakojo M.Vaitkus.

Medžiai buvo žalojami naktimis. Vieną dieną žmonės išvydo net dviejų metrų aukštyje medžio kamiene padarytas įpjovas. Dėl apnuoginto kamieno medis ilgainiui ėmė džiūti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų